GAIN |
Autor |
Wiadomość |
Troyek
nówka sztuka ;)

Wiek: 33 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 42 Skąd: Inowrocław\Polska
|
Wysłany: 08-10-2012, 15:55 GAIN
Bolid: Seicento |
|
|
Mam pytanie do Was koledzy, otoz mam glosnik niskotonowy JBL GT 5-12 (275W RMS przy 4 Ohm) i wzmacniacz blaupunkt gta 4 special edition (Moc RMS po zmostkowaniu przy 4 ohmach [W]: 2 x 160. Teraz pytanie. Na ile moge sobie pozwolic rozkrecic gaina by nie uszkodzic glosnika lub wzmacniacza? |
_________________ Chcesz...? Opowiem Ci bajeczkę...
 |
|
|
|
 |
RazeR
Nałogowiec

Pomógł: 41 razy Wiek: 36 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 882 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 08-10-2012, 19:00
Bolid: Waryjot 0.9 |
|
|
Głośnik 275 W
Wzmacniacz 160 W
Na ten głośnik można spokojnie podać 300W
Niestety Twój wzmacniacz dysponuje mocą 160 W. Gain-a nie odkręcaj na max-a gdyż wzmacniacz może tego nie wytrzymać. Będzie pracował powiedzmy na skraju wytrzymałości a i tak nie zaspokoi głośnika |
_________________ (...)Bóg dał człowiekowi nogi, a dał po to żeby mógł dojść tam, gdzie na glebie nie wjedzie.(...)
|
|
|
|
 |
wiaterwiater
nówka sztuka ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2011 Posty: 32 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 13-10-2012, 11:56 Re: GAIN
Bolid: CC 1.1 |
|
|
Troyek napisał/a: | Na ile moge sobie pozwolic rozkrecic gaina by nie uszkodzic glosnika lub wzmacniacza? |
Gain na wzmacniaczu ustawiasz na zero, radio na fuul, włączasz jakąś, najlepiej ostro basującą muzyczkę i kręcisz gain do momentu wystąpienia zniekształceń, po czym, jak już usłyszysz, że sprzęt nie daje rady, delikatnie cofasz gain. I właśnie na tyle sobie możesz pozwolić. I dotyczy to każdego sprzętu. |
_________________ Ja wiem, że CC 1.1, to nie SC 1.1, ale mój CC ma taką samą kierownicę jak SC. |
|
|
|
 |
|