przegląd a dowód |
Autor |
Wiadomość |
obcy21
Nałogowiec

|
Wysłany: 03-09-2009, 15:02 przegląd a dowód
Bolid: audi 80 B4 1.9 TD |
|
|
witam
mam taki dylemat ponieważ 10 września kończy mi się przegląd w mojej rakiecie, w dowodzie rejestracyjnym skończyły mi się miejsca do postawienie stempelka pana diagnosty, ale pod tymi rubryczkami mam wolne miejsce dość pokaźne. I teraz pytanie czy Pan diagnosta podbije mi dowodzik, czy muszę robić nowy - powiem szczerze że nie uśmiecha mi się przerejestrowywanie fiaciora ( poruszam się na starych blachach, a z dowodem wożę umowę kupna sprzedaży z niewystawioną datą oraz FV zakupy autka przed poprzedniego właściciela i oczywiście pełne ubezpieczenia OC, AC, NNW itp. |
_________________ to nie BÓG stworzył człowieka, a CZŁOWIEK boga
Zbieram na: ?? |
|
|
|
 |
jerzyk
Loża szyderców

|
Wysłany: 03-09-2009, 15:19
Bolid: Audi |
|
|
diagnosta robi przegląd, wystawia ci taki dokument A4, jedziesz do wydziału, zmieniasz dowód i wbijaja ci nowy termijn przegladu
nie ominiesz wymiany, bo się musza pozbyc starych rejestracji |
|
 |
obcy21
Nałogowiec

|
Wysłany: 03-09-2009, 16:10
|
|
jerzyk napisał/a: | diagnosta robi przegląd, wystawia ci taki dokument A4, jedziesz do wydziału, zmieniasz dowód i wbijaja ci nowy termijn przegladu
nie ominiesz wymiany, bo się musza pozbyc starych rejestracji |
a to ja wiem nie oświeciłeś mnie...
chodzi mi o inną sytuacje, ponieważ ja nie będę jechał specjalnie do Krakowa aby sobie nowy dowód zrobić... (samochód jest tam zarejestrowany)
może troszkę inaczej i schematycznie:
chodzi mi o to że w miejscu przeglądy (patrz rysunek) już nie ma miejsca, ale poniżej w wolnym polu jest miejsce na wbicie pieczątki itp.
czy diagnosta to uczyni?
to że muszę wymienić dowód to nie nowina, ale chciał bym mus rejestracji opóźnić np. o rok , bo może sejka sprzedam... |
|
|
|
 |
GrzegorzW
Bywalec
|
Wysłany: 03-09-2009, 16:46
Bolid: Fiat Seicento 0.9 & Wartburg 1,3 z LPG |
|
|
Diagnosta zrobi przegląd i wystawi ci zaświadczenie. I możesz z tym normalnie jeździć a jak ci się policjant czepi to pojedziesz do wydziału komunikacji i jeżeli auto jest na ciebie zarejestrowane to wymień sam dowód ponieważ przymusowa wymiana tablic czarnych jest przy przerejestrowywaniu a nie przy wymianie dowodu.
A kiedy cię ostatnio cie policjant zatrzymał |
|
 |
ARCZ
Inżynier Fiata

Wiek: 36 Dołączył: 21 Lut 2006 Posty: 324 Skąd: 52°39'N 17°57'E
|
Wysłany: 03-09-2009, 17:34
Bolid: Fiat Panda 1.1 8V MPI 54KM |
|
|
bo ja mam tak samo. tyle że przegląd w lutym.
trzeba wymienić tablice rejestracyjne czy wystarczy sam dowód? |
_________________ klik!
 |
|
|
|
 |
obcy21
Nałogowiec

|
Wysłany: 03-09-2009, 19:21
|
|
ech no to jeszcze prościej
tablice mam białe, kończy mi się tylko dowód, wiem że diagnosta mi wystawi papierek na wyrobienie nowego dowodu i od tego czasu mam 30 dni. ale mnie interesuje czy podstempluje w w/w miejscu i czy będzie wsio ok. ponieważ jak podstempluje w tym miejscu to nie trzeba wyrabiać nowego dowodu ponieważ jest on ważny jeszcze przez rok
Cytat: | A kiedy cię ostatnio cie policjant zatrzymał |
jakiś niecały rok temu i wszystko było ok.
ARCZ napisał/a: | trzeba wymienić tablice rejestracyjne czy wystarczy sam dowód? |
sam dowód! |
Ostatnio zmieniony przez obcy21 03-09-2009, 19:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jerzyk
Loża szyderców

|
Wysłany: 03-09-2009, 19:24
|
|
znaczy tablice będą miały te same nr, ale i tak je potrzebują żeby zmienić naklejki na nich
co do nowych dowodów (a w pracy przewala się ich sporo przez moje ręcę) to widziałem parę razy wbity dodatkowy przegląd gdzieś w wolne miejsce, bo skończyły się rubryczki |
|
 |
obcy21
Nałogowiec

|
Wysłany: 03-09-2009, 19:30
|
|
Cytat: | co do nowych dowodów (a w pracy przewala się ich sporo przez moje ręcę) to widziałem parę razy wbity dodatkowy przegląd gdzieś w wolne miejsce, bo skończyły się rubryczki |
i o to mi chodzi |
|
|
|
 |
jerzyk
Loża szyderców

|
Wysłany: 03-09-2009, 19:33
|
|
obcy21 napisał/a: | Cytat: | co do nowych dowodów (a w pracy przewala się ich sporo przez moje ręcę) to widziałem parę razy wbity dodatkowy przegląd gdzieś w wolne miejsce, bo skończyły się rubryczki |
i o to mi chodzi |
napisz mi jutro PW, to zapytam diagnosty w pracy jak on to widzi |
|
 |
jerzyk
Loża szyderców

|
Wysłany: 04-09-2009, 09:36
|
|
wg diagnosty nie ma mozliwości wbicia dowód w inne miejsce niż przewidziane (jest 6 i koniec) jesli ktos wbije gdzie indziej to jest to nieprawidłowo i policja powinna się do tego przyczepić |
|
 |
Bandzior
Nałogowiec

Wiek: 37 Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 384 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 06-09-2009, 13:51
Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S |
|
|
Własnie to przerabiam u siebie. 24 sierpnia robilem badanie techniczne. Jako potwierdzenie wykonania badanie dostałem kartke formatu A4 z pieczatką. Udałem się do wydziału komunikacji po zmiane dowodu... Przy wimanie dowodu trzeba napisac podanie (mozna na miejscu, maja odpowiednie druczki), jezeli samochod posiada karte pojazdu trzeba ja miec ze soba, stary dowod i dowod osobisty. Po złozeniu stosownych dokumentów w starym dowodzie dostaje sie wpis w wolnym miejscu ze samochod przeszedl badanei techniczne (wpis dostaje sie na podstwie pieczatki z zaswiadczenia od diagnosty) i że dowod jest wazny 30 dni. Na nowy dowod czeka sie około 2 tygodni. Koszt wymiany to 48,50 zł.
Tablic nie trzeba wymieniac nawet jak są stare. Jedynie pani w okienku zapyta czy mamy taką ochote i czy są w dobrym stanie technicznym.
P.S. Z doświadczenia wiem że niektórzy jeżdzą kilka lat nie przerejestrowując samochodu, a gdy się skonczy miejsce w dowodzie wożą ze soba zaświadczenia... |
|
|
|
 |
obcy21
Nałogowiec

|
Wysłany: 10-09-2009, 07:51
|
|
jerzyk napisał/a: | wg diagnosty nie ma mozliwości wbicia dowód w inne miejsce niż przewidziane (jest 6 i koniec) jesli ktos wbije gdzie indziej to jest to nieprawidłowo i policja powinna się do tego przyczepić |
u mnie bez problemu przeszedł przegląd samochód i w wolne miejsce został wbity przegląd(wykorzystane 6 miejsc) |
|
|
|
 |
|