Poprawa komfortu jazdy |
Autor |
Wiadomość |
dj-hinc
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 01-10-2011, 11:05 Poprawa komfortu jazdy
Bolid: seiq |
|
|
Witam Was serdecznie, jest to mój pierwszy temat a zarazem pierwsza prośba o pomoc. Mianowicie, chciałbym byście mi doradzili co zrobić, by poprawić komfort jazdy, myślałem o szerszych oponach, może trochę większych, jakieś lepsze amortyzatory(bo i tak przód mam do wymiany na dniach). A, i najważniejsze, w granicach rozsądku cenowego. |
|
|
|
 |
Verchi
Nałogowiec

Pomógł: 30 razy Wiek: 37 Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 524 Skąd: LBN
|
Wysłany: 01-10-2011, 11:59
Bolid: SCS 1.4 16V |
|
|
Nic nie zrobisz. SC/CC tak ma. Choćbyś wymienił całe zawieszenie od a do z na fabrycznie nowe to i tak będzie się tłukło itd. To nie merol ani samochód nawet średniej klasy. Większe koło (14") o wysokim profilu może choć trochę poprawia komfort i mniej odczuwasz doły i nierówności, ale to wszystko. |
_________________ Borki 2010 #100
Sypniewo 2011 #100
Najszybszy sej w mieście |
|
|
|
 |
dj-hinc
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 01-10-2011, 12:20
Bolid: seiq |
|
|
no własnie o te doły i nierówności to też chodzi, bo do posesji mam 2km 'piaskową' jak na pustyni z tym,że z dziurami drogą ;D |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 01-10-2011, 13:04
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Obniż do 2 atmosfer ciśnienie w kołach z 2.2 atmosfery.I pilnuj tego ciśnienia. Troszkę pomoże nie będzie tak podskakiwało.Swoją drogą jechałem przez Twą miejscowość we wtorek jeśli to jest powiat NML ale żadnych takich dróg nie widziałem . |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

Pomógł: 25 razy Dołączył: 29 Sty 2011 Posty: 285 Skąd: z rodziny Fiata
|
Wysłany: 01-10-2011, 19:33 Re: Poprawa komfortu jazdy
Bolid: Seicento |
|
|
dj-hinc napisał/a: | Witam Was serdecznie, jest to mój pierwszy temat a zarazem pierwsza prośba o pomoc. Mianowicie, chciałbym byście mi doradzili co zrobić, by poprawić komfort jazdy, myślałem o szerszych oponach, może trochę większych, jakieś lepsze amortyzatory(bo i tak przód mam do wymiany na dniach). A, i najważniejsze, w granicach rozsądku cenowego. |
szukaj amorków o małej twardośći czyli dość miękkie na pewno nie bierz sportowych itp bo będą twardsze, a poza tym załóż oponki 155/70r13 i będzie znaczna różnica:) |
_________________ Kupujesz auto, ale nie do końca ogarniasz temat? Chętnie pomogę w mojej okolicy. Mogę dojechać. Info na pw. |
|
|
|
 |
molo_cx
Bywalec

Pomógł: 11 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 80 Skąd: Przeginia Duchowna
|
Wysłany: 01-10-2011, 23:26
Bolid: Fiat Seicento 1.1 MPI |
|
|
Dystanse nawet 5mm odczuwalna różnica, szersze koła nie wpadają tak w dziury, wysoki profil? Przy szerokiej oponie duży profil może pogorszyć osiągi i spalanie, sprężyny z nieliniową charakterystyką, amortyzatory olejowe, wymontuj stabilizator jeśli posiadasz. Spróbuj wszystkiego i porównaj co daje, a czego oczekujesz. Któryś kolega pisał że to seicento, a nie merol. Seicento jak na swoją klasę ma bardzo wygodne zawieszenie, a jak komuś coś stuka itp. to nie znaczy że w każdym tak jest. Obecnie mam obniżonego seja na 70/50 z twardym amortyzatorem i nic nie puka, nie szeleści i nie skrzypi. |
|
|
|
 |
Bachor
Nałogowiec

Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Gru 2008 Posty: 201 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 02-10-2011, 13:54
Bolid: 126p / SC 900 |
|
|
Mozna jesczez wygluszyc wnetrze, zweikszy sie komfort podrozowania, zmienic fotele na jakies lepsze [np z alfy 147] ale to juz zmiany wewnetrzne |
|
|
|
 |
|