FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Poprawa komfortu jazdy
Autor Wiadomość
dj-hinc 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 01-10-2011, 11:05   Poprawa komfortu jazdy
   Bolid: seiq

Witam Was serdecznie, jest to mój pierwszy temat a zarazem pierwsza prośba o pomoc. Mianowicie, chciałbym byście mi doradzili co zrobić, by poprawić komfort jazdy, myślałem o szerszych oponach, może trochę większych, jakieś lepsze amortyzatory(bo i tak przód mam do wymiany na dniach). A, i najważniejsze, w granicach rozsądku cenowego.

Verchi 
Nałogowiec

Wysłany: 01-10-2011, 11:59   
   Bolid: SCS 1.4 16V

Nic nie zrobisz. SC/CC tak ma. Choćbyś wymienił całe zawieszenie od a do z na fabrycznie nowe to i tak będzie się tłukło itd. To nie merol ani samochód -> nawet średniej klasy. Większe koło (14") o wysokim profilu może choć trochę poprawia komfort i mniej odczuwasz doły i nierówności, ale to wszystko.
Borki 2010 #100
Sypniewo 2011 #100

Najszybszy sej w mieście :D :P

dj-hinc 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 01-10-2011, 12:20   
   Bolid: seiq

no własnie o te doły i nierówności to też chodzi, bo do posesji mam 2km 'piaskową' jak na pustyni z tym,że z dziurami drogą ;D

macher 
Moderator

Wysłany: 01-10-2011, 13:04   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Obniż do 2 atmosfer ciśnienie w kołach z 2.2 atmosfery.I pilnuj tego ciśnienia. Troszkę pomoże nie będzie tak podskakiwało.Swoją drogą jechałem przez Twą miejscowość we wtorek jeśli to jest powiat NML ale żadnych takich dróg nie widziałem ;) .

automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 01-10-2011, 19:33   Re: Poprawa komfortu jazdy
   Bolid: Seicento

dj-hinc napisał/a:
Witam Was serdecznie, jest to mój pierwszy temat a zarazem pierwsza prośba o pomoc. Mianowicie, chciałbym byście mi doradzili co zrobić, by poprawić komfort jazdy, myślałem o szerszych oponach, może trochę większych, jakieś lepsze amortyzatory(bo i tak przód mam do wymiany na dniach). A, i najważniejsze, w granicach rozsądku cenowego.

szukaj amorków o małej twardośći czyli dość miękkie na pewno nie bierz sportowych itp bo będą twardsze, a poza tym załóż oponki 155/70r13 i będzie znaczna różnica:)

molo_cx 
Bywalec

Wysłany: 01-10-2011, 23:26   
   Bolid: Fiat Seicento 1.1 MPI

Dystanse nawet 5mm -> odczuwalna różnica, szersze koła nie wpadają tak w dziury, wysoki profil? Przy szerokiej oponie duży profil może pogorszyć osiągi i spalanie, sprężyny z nieliniową charakterystyką, amortyzatory olejowe, wymontuj stabilizator jeśli posiadasz. Spróbuj wszystkiego i porównaj co daje, a czego oczekujesz. Któryś kolega pisał że to seicento, a nie merol. Seicento jak na swoją klasę ma bardzo wygodne zawieszenie, a jak komuś coś stuka itp. to nie znaczy że w każdym tak jest. Obecnie mam obniżonego seja na 70/50 z twardym amortyzatorem i nic nie puka, nie szeleści i nie skrzypi.

Bachor 
Nałogowiec

Wysłany: 02-10-2011, 13:54   
   Bolid: 126p / SC 900

Mozna jesczez wygluszyc wnetrze, zweikszy sie komfort podrozowania, zmienic fotele na jakies lepsze [np z alfy 147] ale to juz zmiany wewnetrzne ;P

Odpowiedz do tematu