nagrzewnica |
Autor |
Wiadomość |
slaawoo2
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 05-02-2009, 20:36 nagrzewnica
Bolid: seicento 900 |
|
|
mam takie pytanie siadła mi nagrzewnica i czy jest jakiś inny sposób żeby ja wyjąć bez rozbierania całego kokpitu w samochodzie bo słyszałem ze bez tego jej nie wyjmę ale wole się dopytać dokładniej bo tamta osoba nie była pewna na 100% i czy dam sobie z tym rade czy lepiej zaprowadzić samochód do mechanika i żeby on się z tym mordował i jaki jest koszt takiej nagrzewnicy |
|
|
|
 |
shooter
nówka sztuka ;)

Pomógł: 8 razy Wiek: 40 Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 29 Skąd: Kobyłka
|
Wysłany: 05-02-2009, 20:46
Bolid: był Seicento 1.1 `99r. Jest Hyundai Coupe 1,6 |
|
|
1. wyjmujesz akumulator,
2. wyciągasz bezpieczniki które są za akusem (wyciągasz całe pudełko nie bezpieczniki - podnosząc do góry- rozchodzi się o więcej miejsca),
3. nastepnie odkręcasz kilka srub i wyciągasz ten kawałek maty wygłuszającej (ten ciemny mataeriał co wygłusza dźwięki by w środku auta było cicho),
4. potem już masz na wierzchu zawór nagrzewnicy ( to ten plastiki do którego dochodzi linka i wychodza dwa wężę), jest on przymocowany do nagrzewnicy
5. musisz odkecić śrubki mocujące nagrzewnicę z ta dużą obudową plastikową (dwie śrubki z przodu, jedna z tyłu - chyba)
6. nagrzewnicę wyciągasz jak kasetę z magnetowidu. łapiesz za zawór i ciągniesz w stronę prawego koło - wysuwasz.
7. wymieniasz nagrzewnicę, przykrećasz zawór nagrzewnicy który wczęsniej wykręcasz zę starej.
8. Robisz wszystko w odwrotnej kolejności.
to tak w skróconej wersji. |
_________________ Sprzedaż części samochodowych do osobówek- nowe, gwarancja |
|
|
|
 |
jerzyk
Loża szyderców

Pomógł: 151 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Paź 2005 Posty: 2692 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 05-02-2009, 20:50
Bolid: Audi |
|
|
shooter napisał/a: | 1. wyjmujesz akumulator,
2. wyciągasz bezpieczniki które są za akusem (wyciągasz całe pudełko nie bezpieczniki - podnosząc do góry- rozchodzi się o więcej miejsca),
3. nastepnie odkręcasz kilka srub i wyciągasz ten kawałek maty wygłuszającej (ten ciemny mataeriał co wygłusza dźwięki by w środku auta było cicho),
4. potem już masz na wierzchu zawór nagrzewnicy ( to ten plastiki do którego dochodzi linka i wychodza dwa wężę), jest on przymocowany do nagrzewnicy
5. musisz odkecić śrubki mocujące nagrzewnicę z ta dużą obudową plastikową (dwie śrubki z przodu, jedna z tyłu - chyba)
6. nagrzewnicę wyciągasz jak kasetę z magnetowidu. łapiesz za zawór i ciągniesz w stronę prawego koło - wysuwasz.
7. wymieniasz nagrzewnicę, przykrećasz zawór nagrzewnicy który wczęsniej wykręcasz zę starej.
8. Robisz wszystko w odwrotnej kolejności.
to tak w skróconej wersji. |
przed odkręcenie nagrzewnicy spuść płyn z chłodnicy (przy otwartym zaworze na max grzanie), bo trzeba odpiąć przewody od nagrzewnicy |
|
 |
slaawoo2
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 05-02-2009, 21:30
|
|
ok dzięki wiec jutro się biorę za to nie wygląda to na zbyt skomplikowane zobaczymy co z tego wyjdzie he he a jaki jest koszt takiej nagrzewnicy |
|
|
|
 |
shooter
nówka sztuka ;)

Pomógł: 8 razy Wiek: 40 Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 29 Skąd: Kobyłka
|
Wysłany: 05-02-2009, 23:24
Bolid: był Seicento 1.1 `99r. Jest Hyundai Coupe 1,6 |
|
|
Fakt zapomniałem o pierwszym kroku - zbyt oczywiste by napisać
na allegro juz za 70 zeta nowa kupisz.
http://moto.allegro.pl/se...untry=1&order=p |
_________________ Sprzedaż części samochodowych do osobówek- nowe, gwarancja |
|
|
|
 |
snoopi_lubin
Nałogowiec
Pomógł: 34 razy Dołączył: 09 Wrz 2006 Posty: 265 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 06-02-2009, 08:05
Bolid: SC |
|
|
Niech kolega idzie do sklepu moto, ja placilem 55 zloty za nowke nagrzewnice. |
_________________ Sprzedam:
Gwint FK Konigsport - 2500
puszke filtra powietrza MPI - 60 |
|
|
|
 |
slaawoo2
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-02-2009, 08:12
|
|
ok dzięki panowie za pomoc i poradę idę właśnie się brać za demontaż starej hehe |
|
|
|
 |
cedric
Nałogowiec
Pomógł: 15 razy Wiek: 43 Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 304 Skąd: WLKP.
|
Wysłany: 06-02-2009, 08:25
Bolid: Punto 1.1 1999 r. SOLE |
|
|
przy okazji Panowie pytanko - jak rozpoznać że nagrzewnica siadła? Co się wówczas dzieje?? |
_________________ FIAT FAMILY: 126p, Uno1.0 Fire, Punto I, Seicento 900, Seicento MPI, Punto I, cdn..... |
|
|
|
 |
slaawoo2
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-02-2009, 08:31
|
|
u mnie porostu przestało grzać w samochodzie |
|
|
|
 |
snoopi_lubin
Nałogowiec
Pomógł: 34 razy Dołączył: 09 Wrz 2006 Posty: 265 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 06-02-2009, 18:56
Bolid: SC |
|
|
moze bycjeszcze objaw ze bedzie grzac ale na szybie i w kanalas wetylacyjnych bedzie tlusty osad. |
_________________ Sprzedam:
Gwint FK Konigsport - 2500
puszke filtra powietrza MPI - 60 |
|
|
|
 |
|