FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dolot Yankowy
Autor Wiadomość
Wuniek 
Nałogowiec
Dispatcher

Wysłany: 17-07-2009, 11:30   Dolot Yankowy
   Bolid: SC 1.2MPi 6speed

Siema,

moja mała przygoda skłoniła mnie do napisania tego postu, od razu mowie ze dolot jako dolot jest według mnie profi konstrukcja niestety w całości jest jeden slaby punkt który może skończyć się dosyć drastycznie

mianowicie w ostatnich edycja zestawu jankowego dodawany jest łącznik do podłączenia odmy łącznik ten jest znanej taniej ale niezbyt rewelacyjnej firmy Jacky, problem z nim pojawił się po jakimś roku eksploatacji i wywołał prawie totalna awarie

co sie stało i jak zostało naprawione:
- łącznik do którego podłączona jest odma rozpuścił się od oleju i prawie całkowicie zatkał przelot, efekt --> ciśnienie na gorze silnika wzrosło do tego stopnia ze wydmuchało uszczelkę spod pokrywy i zimering walka straciłem dzięki temu ponad litr oleju (na szczęście szybko zorientowałem się o co chodzi)
- rozwiązanie wstawić miedziana aluminiowa czy każda inna tulejkę w ten łącznik tak żeby nie miała szans się zamknąć/zasklepic

mam nadzieje ze zaoszczędzę komuś trochę nerwów zanim wydarzy się to co u mnie

może to był odosobniony przypadek ale sprawdźcie swoje odmy bo w trasie można załatwić silnik bardzo szybko

Scuderi Split Cycle Engine

Janar
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2010, 08:40   

czyli jeśli miałem przydkaną odme i olej wywaliło ??tym sposobem ?? (tzn była lekko zagięta)
mam dolot węglarskiego może coś źle poprowadziłem ;/

TVC 
Nałogowiec
4performance club

Wysłany: 04-04-2010, 21:18   
   Bolid: Lancia Lybra SW 1.8 16V

heheh przegapilem tego posta :P Doloty Weglarskiego tez maja babole, ja dostalem dolot z wejsciem na odme ktory byl wykonany z kawalka blachy uksztaltowanego w rurke(slabo to wyszlo) i do tego zwezajacego sie, wejscie fi7 wyjscie do puszki jakies fi4, podczas strojenia cisnienie wzroslo i jak u Wunka uszczelka pod pokrywa puscila itd :P

Janar
[Usunięty]

Wysłany: 05-04-2010, 08:29   

mam pytanie bo z tym strojeniem teraz będzie problem nie zrobię tergo raczej sam ?wiec jak na razie lepiej go zdjąć ?? jeśli nie mam strojonego bo chip był tu inny niż seria coś tam podłubanie w nim było trochę co teraz zrobić ?

Odpowiedz do tematu