FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż uniwersalnego alarmu
Autor Wiadomość
Tailor93 
Nałogowiec

Wysłany: 28-03-2016, 21:57   Montaż uniwersalnego alarmu
   Bolid: Fiat Seicento 900 "99

Witam, powoli przymierzam się do montażu alarmu w swoim seju, raczej powinienem sobie poradzić z montażem, tylko ciekawi mnie którędy najlepiej pociągnąć kable z syreny i czujnika otwarcia maski, czy pod kierownicą jest gdzieś otwór, tak samo jak za schowkiem od pasażera? Wiem, że można się przebić za pedałami, jednak wydaje mi się to być za nisko jak na przewody od alarmu. Najbezpieczniej byłoby jakoś przy nagrzewnicy, za silniczkiem wycieraczek, ale tam w ogóle nie ma dostępu bez zdejmowania całej deski rozdzielczej.

Kolejna kwestia, jak najlepiej podpiąć przekaźnik do odcięcia zapłonu? Podejrzewam, że gdzieś do wiązki idącej przy progu od strony kierowcy. Problem w tym, że u mnie już kiedyś był zamontowany alarm samochodowy (jak sprawdzałem po pozostałościach dość drogi, pewnie dlatego go wymontowano przed sprzedażą), i nie wiem czy wiązka za skrzynką bezpieczników i przy złaczach w progu nie jest jakoś przerobiona. Dlatego jakby ktoś mógł mi wyjaśnić, gdzie znajduje się zasilanie pompy paliwa, pod które można podłączyć przekaźnik?

MC Grzechu 
Nałogowiec

Wysłany: 29-03-2016, 03:03   
   Bolid: Seicento 1.2 16v 6speed/Ibiza III 1.4 16v

Otwór gdzie idzie linka prędkościomierza. Idzie ręką dojść od dołu deski.

Trochę chyba przesadzasz z zabezpieczeniem Twojego auta... ;)

Było:
Fiat Punto II 1.9 JTD '00
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
Fiat Grande Punto 1.4 16v '06

Amfus 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-03-2016, 05:57   
   Bolid: Fiat Seicento Sporting "99+abarth dodatk

Po co to montujesz? to moj zdalnie sterowany samochod jest 2x drozszy od sejaka a alarmu nie ma :-P

Tailor93 
Nałogowiec

Wysłany: 29-03-2016, 06:12   

Pierwsze własne auto to się człowiek nad nim trzęsie :D zastanawiam sie ciągle nad tym alarmem, sam centralny zamek na pilota w sumie już mam ;)

patgaw 
Bywalec

Wysłany: 29-03-2016, 17:43   
   Bolid: Fiat 600 LPG

Nikt ci seicento nie ukradnie bez przesady. Gra nie warta swieczki.

macher 
Moderator

Wysłany: 29-03-2016, 17:48   Re: Montaż uniwersalnego alarmu
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Tailor93 napisał/a:

Kolejna kwestia, jak najlepiej podpiąć przekaźnik do odcięcia zapłonu? Podejrzewam, że gdzieś do wiązki idącej przy progu od strony kierowcy. Problem w tym, że u mnie już kiedyś był zamontowany alarm samochodowy (jak sprawdzałem po pozostałościach dość drogi, pewnie dlatego go wymontowano przed sprzedażą), i nie wiem czy wiązka za skrzynką bezpieczników i przy złaczach w progu nie jest jakoś przerobiona. Dlatego jakby ktoś mógł mi wyjaśnić, gdzie znajduje się zasilanie pompy paliwa, pod które można podłączyć przekaźnik?

W sterowniku alarmu zapewne będziesz miał układ blokujący jakiś ważny obwód- wybór należy do Ciebie który to obwód sobie zablokujesz. Przewody od pompy masz w żółtym złączu pod nakładką na słupku A kierowcy pod wejściem nr 8 (są małe cyferki na złączu) przewód zielonoczarny -plus pompy paliwa. Możesz też podpiąć się w masę przy wyłączniku bezwładnościowym na grodzi w kabinie. Ten sam przewód masz też na małym złączu poniżej sterownika silnika - pod wejściem nr G - zielonoczarny - z przekaźnika czerwonego pin 87 do żółtego złącza.

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 29-03-2016, 19:25   
   Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T

patgaw napisał/a:
Nikt ci seicento nie ukradnie bez przesady. Gra nie warta swieczki.

Oj zdziwiłbyś się. Jakiś czas temu był art na onecie czy interii o tym jak cc są kradzione przez ... złomiarzy! :)) Bo stare, bo z rudą tu i tak, bo często zaniedbane itd. Z sc będzie niedługo podobnie :)
Ale generalnie alarmy wszelkiej maści to kręcenie bata na samego siebie, bo wiecznie z tym jakiś problem. A rozbrojenie takie cuda zajmie fachowcowi sekundy. Szkoda aku, pieniędzy i walki z instalacją przy montażu.

macher napisał/a:
Tailor93 napisał/a:

W sterowniku alarmu zapewne będziesz miał układ blokujący jakiś ważny obwód- wybór należy do Ciebie który to obwód sobie zablokujesz. Przewody od pompy masz w żółtym złączu pod nakładką na słupku A kierowcy pod wejściem nr 8 (są małe cyferki na złączu) przewód zielonoczarny -plus pompy paliwa. Możesz też podpiąć się w masę przy wyłączniku bezwładnościowym na grodzi w kabinie. Ten sam przewód masz też na małym złączu poniżej sterownika silnika - pod wejściem nr G - zielonoczarny - z przekaźnika czerwonego pin 87 do żółtego złącza.

Wystarczy wypiąć czerwony przekaźnik ze skrzynki bezpieczników i nic nie ruszy :)

Tailor93 
Nałogowiec

Wysłany: 29-03-2016, 19:48   

X-raT napisał/a:
Bo stare, bo z rudą tu i tak, bo często zaniedbane itd. Z sc będzie niedługo podobnie :)

Wniosek taki, że trzeba dbać :)) chociaz jak kupowałem ostatnio komplet opon letnich to facet, od którego kupowałem sprzedawał je bo ukradli mu cc. Chociaż widzę, że raczej każdy jest sceptycznie nastawiony do montażu alarmu w seju, wiem, że centralki potrafią żreć dużo prądu, wiem że bywają problemy z fałszywymi alarmami. Chcąc instalować alarm chciałem po prostu zabezpieczyć się przed byle młokosami, którzy mieliby chrapkę na radio i głośniki, a przynajmniej spróbować ich odstraszyć, bo fachowcy to wiadomo raczej będą sięgać po Passaty i Golfy, niż po Seja. No ale nic, chyba się po prostu wstrzymam z tym alarmem, może kiedyś jak będę miał trochę "niepotrzebnej" gotówki i chęci do montażu to się w to pobawię :)

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 29-03-2016, 19:57   

No sceptycznie, bo np. ja jak długo robię z tymi padłami to jeszcze nie miałem chętnego na montaż, za to naście demontowałem bo właściciele mieli tego serdecznie dość.
Chcesz tani odstraszacz, to zamontuj ledy z przerywaczem. Niech mrugają po obu str, w drzwiach lub przy lusterkach albo jeden mocny na środku deski.

macher 
Moderator

Wysłany: 29-03-2016, 21:09   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

X-raT napisał/a:

Wystarczy wypiąć czerwony przekaźnik ze skrzynki bezpieczników i nic nie ruszy :)

Kawałek przewodu tudzież spinacz, zworka pinów 30 i 87 w gnieździe przekaźnika i pa pa seico
Ja bym zrobił odcinkę zasilania jednego obwodu , pompy, wtrysku (jeśli nie ma LPG)- nie cewek jeśli by paliwo wtryskiwało przez wewnętrzną blokadę alarmu. Możliwości twórce przy instalacji alarmu dowolne a im odbiegają bardziej od schematu tym trudniej odpalić

Moplik 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-03-2016, 22:21   
   Bolid: Seicento Fun

Pół roku temu miałem włamanie do Seja. Zamek wyłamany. Alarm ich odstraszył.

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 30-03-2016, 09:44   

15lat auto stało pod chmurką i nikt do niego nigdy nie 'zaglądał'. Żadnych kradzieży czy włamań.

Tailor93 
Nałogowiec

Wysłany: 31-03-2016, 06:12   

Wszystko zalezy od szczescia albo pecha ;)

Odpowiedz do tematu