Montaż uniwersalnego alarmu |
Autor |
Wiadomość |
Tailor93
Nałogowiec

Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 05 Sty 2016 Posty: 253 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 28-03-2016, 21:57 Montaż uniwersalnego alarmu
Bolid: Fiat Seicento 900 "99 |
|
|
Witam, powoli przymierzam się do montażu alarmu w swoim seju, raczej powinienem sobie poradzić z montażem, tylko ciekawi mnie którędy najlepiej pociągnąć kable z syreny i czujnika otwarcia maski, czy pod kierownicą jest gdzieś otwór, tak samo jak za schowkiem od pasażera? Wiem, że można się przebić za pedałami, jednak wydaje mi się to być za nisko jak na przewody od alarmu. Najbezpieczniej byłoby jakoś przy nagrzewnicy, za silniczkiem wycieraczek, ale tam w ogóle nie ma dostępu bez zdejmowania całej deski rozdzielczej.
Kolejna kwestia, jak najlepiej podpiąć przekaźnik do odcięcia zapłonu? Podejrzewam, że gdzieś do wiązki idącej przy progu od strony kierowcy. Problem w tym, że u mnie już kiedyś był zamontowany alarm samochodowy (jak sprawdzałem po pozostałościach dość drogi, pewnie dlatego go wymontowano przed sprzedażą), i nie wiem czy wiązka za skrzynką bezpieczników i przy złaczach w progu nie jest jakoś przerobiona. Dlatego jakby ktoś mógł mi wyjaśnić, gdzie znajduje się zasilanie pompy paliwa, pod które można podłączyć przekaźnik? |
_________________ Moje SC ^^ |
|
|
|
 |
MC Grzechu
Nałogowiec

Pomógł: 10 razy Wiek: 34 Dołączył: 15 Paź 2013 Posty: 706 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-03-2016, 03:03
Bolid: Seicento 1.2 16v 6speed/Ibiza III 1.4 16v |
|
|
Otwór gdzie idzie linka prędkościomierza. Idzie ręką dojść od dołu deski.
Trochę chyba przesadzasz z zabezpieczeniem Twojego auta... |
_________________ Fiat Seicento Abarth 1.2 16v 6speed '98
Seat Ibiza Sport 1.4 16v '07
Było:
Fiat Punto II 1.9 JTD '00
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
Fiat Grande Punto 1.4 16v '06
 |
|
|
|
 |
Amfus
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 29-03-2016, 05:57
Bolid: Fiat Seicento Sporting "99+abarth dodatk |
|
|
Po co to montujesz? to moj zdalnie sterowany samochod jest 2x drozszy od sejaka a alarmu nie ma |
|
|
|
 |
Tailor93
Nałogowiec

|
Wysłany: 29-03-2016, 06:12
|
|
Pierwsze własne auto to się człowiek nad nim trzęsie zastanawiam sie ciągle nad tym alarmem, sam centralny zamek na pilota w sumie już mam |
|
|
|
 |
patgaw
Bywalec
|
Wysłany: 29-03-2016, 17:43
Bolid: Fiat 600 LPG |
|
|
Nikt ci seicento nie ukradnie bez przesady. Gra nie warta swieczki. |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 29-03-2016, 17:48 Re: Montaż uniwersalnego alarmu
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Tailor93 napisał/a: |
Kolejna kwestia, jak najlepiej podpiąć przekaźnik do odcięcia zapłonu? Podejrzewam, że gdzieś do wiązki idącej przy progu od strony kierowcy. Problem w tym, że u mnie już kiedyś był zamontowany alarm samochodowy (jak sprawdzałem po pozostałościach dość drogi, pewnie dlatego go wymontowano przed sprzedażą), i nie wiem czy wiązka za skrzynką bezpieczników i przy złaczach w progu nie jest jakoś przerobiona. Dlatego jakby ktoś mógł mi wyjaśnić, gdzie znajduje się zasilanie pompy paliwa, pod które można podłączyć przekaźnik? |
W sterowniku alarmu zapewne będziesz miał układ blokujący jakiś ważny obwód- wybór należy do Ciebie który to obwód sobie zablokujesz. Przewody od pompy masz w żółtym złączu pod nakładką na słupku A kierowcy pod wejściem nr 8 (są małe cyferki na złączu) przewód zielonoczarny -plus pompy paliwa. Możesz też podpiąć się w masę przy wyłączniku bezwładnościowym na grodzi w kabinie. Ten sam przewód masz też na małym złączu poniżej sterownika silnika - pod wejściem nr G - zielonoczarny - z przekaźnika czerwonego pin 87 do żółtego złącza. |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
X-raT
Nałogowiec

Pomógł: 53 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 827 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 29-03-2016, 19:25
Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T |
|
|
patgaw napisał/a: | Nikt ci seicento nie ukradnie bez przesady. Gra nie warta swieczki. |
Oj zdziwiłbyś się. Jakiś czas temu był art na onecie czy interii o tym jak cc są kradzione przez ... złomiarzy! Bo stare, bo z rudą tu i tak, bo często zaniedbane itd. Z sc będzie niedługo podobnie
Ale generalnie alarmy wszelkiej maści to kręcenie bata na samego siebie, bo wiecznie z tym jakiś problem. A rozbrojenie takie cuda zajmie fachowcowi sekundy. Szkoda aku, pieniędzy i walki z instalacją przy montażu.
macher napisał/a: | Tailor93 napisał/a: |
W sterowniku alarmu zapewne będziesz miał układ blokujący jakiś ważny obwód- wybór należy do Ciebie który to obwód sobie zablokujesz. Przewody od pompy masz w żółtym złączu pod nakładką na słupku A kierowcy pod wejściem nr 8 (są małe cyferki na złączu) przewód zielonoczarny -plus pompy paliwa. Możesz też podpiąć się w masę przy wyłączniku bezwładnościowym na grodzi w kabinie. Ten sam przewód masz też na małym złączu poniżej sterownika silnika - pod wejściem nr G - zielonoczarny - z przekaźnika czerwonego pin 87 do żółtego złącza. |
Wystarczy wypiąć czerwony przekaźnik ze skrzynki bezpieczników i nic nie ruszy |
_________________ MECAHNIKA POJAZDOWA
info: pw/mail
 |
|
|
|
 |
Tailor93
Nałogowiec

|
Wysłany: 29-03-2016, 19:48
|
|
X-raT napisał/a: | Bo stare, bo z rudą tu i tak, bo często zaniedbane itd. Z sc będzie niedługo podobnie |
Wniosek taki, że trzeba dbać chociaz jak kupowałem ostatnio komplet opon letnich to facet, od którego kupowałem sprzedawał je bo ukradli mu cc. Chociaż widzę, że raczej każdy jest sceptycznie nastawiony do montażu alarmu w seju, wiem, że centralki potrafią żreć dużo prądu, wiem że bywają problemy z fałszywymi alarmami. Chcąc instalować alarm chciałem po prostu zabezpieczyć się przed byle młokosami, którzy mieliby chrapkę na radio i głośniki, a przynajmniej spróbować ich odstraszyć, bo fachowcy to wiadomo raczej będą sięgać po Passaty i Golfy, niż po Seja. No ale nic, chyba się po prostu wstrzymam z tym alarmem, może kiedyś jak będę miał trochę "niepotrzebnej" gotówki i chęci do montażu to się w to pobawię |
|
|
|
 |
X-raT
Nałogowiec

|
Wysłany: 29-03-2016, 19:57
|
|
No sceptycznie, bo np. ja jak długo robię z tymi padłami to jeszcze nie miałem chętnego na montaż, za to naście demontowałem bo właściciele mieli tego serdecznie dość.
Chcesz tani odstraszacz, to zamontuj ledy z przerywaczem. Niech mrugają po obu str, w drzwiach lub przy lusterkach albo jeden mocny na środku deski. |
 |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 29-03-2016, 21:09
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
X-raT napisał/a: |
Wystarczy wypiąć czerwony przekaźnik ze skrzynki bezpieczników i nic nie ruszy |
Kawałek przewodu tudzież spinacz, zworka pinów 30 i 87 w gnieździe przekaźnika i pa pa seico
Ja bym zrobił odcinkę zasilania jednego obwodu , pompy, wtrysku (jeśli nie ma LPG)- nie cewek jeśli by paliwo wtryskiwało przez wewnętrzną blokadę alarmu. Możliwości twórce przy instalacji alarmu dowolne a im odbiegają bardziej od schematu tym trudniej odpalić |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
Moplik
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 29-03-2016, 22:21
Bolid: Seicento Fun |
|
|
Pół roku temu miałem włamanie do Seja. Zamek wyłamany. Alarm ich odstraszył. |
|
|
|
 |
X-raT
Nałogowiec

|
Wysłany: 30-03-2016, 09:44
|
|
15lat auto stało pod chmurką i nikt do niego nigdy nie 'zaglądał'. Żadnych kradzieży czy włamań. |
 |
|
|
|
 |
Tailor93
Nałogowiec

|
Wysłany: 31-03-2016, 06:12