Brak płynności na pedale gazu |
Autor |
Wiadomość |
ulmoz
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 28-04-2015, 21:59 Brak płynności na pedale gazu
Bolid: Seicento VAN 1.1 MPI |
|
|
Od jakiegoś czasu zbieram się do załatwienia tego problemu Czy, jak i gdzie mogę przesmarować układ pedału gazu i linki, żeby chodził on płynniej? W tej chwili dociskając pedał działa on skokowo. Można auto normalnie prowadzić, ale jest to denerwujące. Jest jakaś możliwość, żeby zwiększyć płynność pedału? |
|
|
|
 |
mieszko1
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 28-04-2015, 22:37
Bolid: Seito 0,9 |
|
|
Czasem linka zaciera się - zacznij od oczyszczenia miejsca, gdzie linka wchodzi w pancerz przy przepustnicy.
To najbardziej narażone na zabrudzenia miejsce. Następnie jakiś olej do środka i próbuj rozruszać (byle nie WD40, które świetnie wysuszy to miejsce).
Jeżeli nie pomoże trzeba przyjrzeć się tulei w pedale gazu. Ona też lubi się zacierać. Ostatecznie jak nie pomoże to trzeba wymienić linkę gazu. Nie jest to trudne zadanie, ale trzeba się namęczyć - ja miałem okazję robić to dwukrotnie. |
|
|
|
 |
ulmoz
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 29-04-2015, 13:45
Bolid: Seicento VAN 1.1 MPI |
|
|
Dzięki za pomoc. Jakim olejem tą linkę potraktować? To musi być coś specjalnego? |
|
|
|
 |
mieszko1
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 29-04-2015, 13:59
Bolid: Seito 0,9 |
|
|
Nie musi być specjalny - wystarczy olej silnikowy + strzykawka i igła.
Jest też patent na miksturę: smar grafitowy z rzadkim olejem silnikowym.
Generalnie niektórzy nie polecają smarowania linek (istotnie jest to szkodliwe w przypadku linek zawierających teflon od wewnętrznej strony pancerza), ale ja to robiłem i robię. |
|
|
|
 |
|