Seicento 1.1 Głośna praca na przełożeniu neutralnym |
Autor |
Wiadomość |
Matajo
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 11-06-2018, 23:54 Seicento 1.1 Głośna praca na przełożeniu neutralnym
Bolid: Seicento 1.1 MPI |
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie, chciałbym podziękować za zainteresowanie się moim problemem.
Mam problem z fiatem Seicento 1.1 2003r.
Problem polega na głośnej pracy, podczas gdy samochód stoi na przełożeniu neutralnym. Dźwięk ustępuje, kiedy wcisnę sprzęgło. Wyczytałem na waszym forum, że prawdopodobnie problem polega na uszkodzonych łożyskach na wałku sprzęgłowym. Prawdę mówiąc, nie spodziewałem się, że w samochodzie, który ma 57 tysięcy przebiegu mogą pojawiać się tak poważne awarie. W celu upewnienia nagrałem próbkę dźwiękową LINK
Myślicie, że wymiana łożysk jest opłacalna czy raczej zakup nowej (używanej) skrzyni?
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
mario91
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Lut 2015 Posty: 550 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-06-2018, 02:21
Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD |
|
|
To wcale nie muszą być łożyska. Może to być sama tarcza sprzęgła (hałasują luźne sprężynki), albo też łożysko oporowe. Niemniej faktycznie dziwne jak na taki przebieg, choć jeśli miał taki okres, że dużo stał i w ogóle nie jeździł, to teoretycznie wszystko możliwe. W tym przypadku jeździłbym aż się samo rozleci, choć wcale tak być nie musi. Po prostu będzie hałasował na luzie i tyle.
Aha. Sprawdź od spodu czy nie ma wycieku oleju ze skrzyni biegów, ewentualnie czy nie jest pęknięta obudowa. Taki efekt może dawać też mało albo brak oleju w skrzyni, ale pewnie miałbyś też spore wycie w czasie jazdy. Niemniej sprawdzić nie zaszkodzi, czy skrzynia nie jest po jakimś strzale od spodu i czy jest w niej dość oleju. |
|
|
|
 |
Mariusz79
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 13-06-2018, 23:53
Bolid: Fiat SC |
|
|
Witam, raczej to nie będzie łożysko oporowe, ze względu na to że takie łożysko pracuje tylko wtedy kiedy wciskamy sprzęgło, a u ciebie właśnie wciśniecie sprzęgła powoduje ustąpienie tego dźwięku.
Co do rady kol mario91 aby jeździć bo będzie tylko hałasował to jestem innego zdania, to trzeba naprawić jak najszybciej bo nie wiadomo co to jest i żeby się nie skończyło na tym że ci się skrzynia rozsypie w drobny mak podczas jazdy. |
|
|
|
 |
Mariusz79
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 13-06-2018, 23:55
Bolid: Fiat SC |
|
|
To mi bardziej wygląda na jakąś luźna cześć albo już tak zużytą że wpada w tzw rezonans.
Sorki za post pod postem:( |
|
|
|
 |
Matajo
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 14-06-2018, 12:37
Bolid: Seicento 1.1 MPI |
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc. Jestem umówiony na piątek do mechanika, do tego czasu samochodem nie jeżdżę. |
|
 |
Paweł1984
spamer team Jasper84
Pomógł: 160 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 14-06-2018, 22:53
Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance |
|
|
Dyferencjał |
|