FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z odpaleniem, nie świeci kontrolka ciśnienia oleju
Autor Wiadomość
Tailor93 
Nałogowiec

Wysłany: 04-05-2016, 22:46   Problem z odpaleniem, nie świeci kontrolka ciśnienia oleju
   Bolid: Fiat Seicento 900 "99

Witam, dzisiaj miałem dziwny problem z moim sejem. Rano jak zawsze dojechałem do pracy bez żadnych problemów. W międzyczasie dość solidnie padało, nie wiem czy to mogło mieć jakiś wpływ, może coś się zalało. Po pracy próbuję odpalić auto, kręcę i nic, odpalił dopiero za 3 razem, wtedy akurat nie zwróciłem uwagi na kontrolki. Potem po powrocie przypatrzyłem się, po włączeniu zapłonu kontrolka oleju nie zaświeciła się, silnik nie chce odpalić, wyłączam i włączam zapłon, znowu nie świeci, bez odpalania znowu wyłączam i włączam zapłon, kontrolka oleju się zaświeciła, silnik odpalił od strzała (był już zagrzany). Znowu krótka przejażdżka, gaszę silnik, włączam zapłon, kontrolka znowu nie świeci, po ponownym włączeniu zapłonu zaświeciła się po ok sekundzie i silnik bezproblemowo odpalił. Na tym problemy się skończyły, dzisiaj miałem trochę jeżdżenia, ale silnik już potem za każdym razem odpalał za pierwszym razem i kontrolka z oleju zawsze się zapalała po włączeniu zapłonu, oczywiście zawsze gasła też natychmiast po uruchomieniu silnika. Trochę mnie to niepokoi, poziom oleju jest w normie, czy winny może być dogorywający czujnik oleju, albo jego przewód?

1922 
Nałogowiec

Wysłany: 05-05-2016, 10:44   
   Bolid: Seicento 1.1 Van

Sprawdź wtyczkę od czujnika ciśnienia oleju, czy styk jest dobry. Po przyłożeniu odpiętej wtyczki do masy kontrolka powinna się świecić, jeśli się zaświeci to winowajcy szukaj w czujniku.

siwucha170 
Bywalec

Wysłany: 15-06-2016, 15:41   
   Bolid: fiat seicento

Siemka, moze mi troche pomozecie bo mam podobny problem z tym ze u mnie odpala bez problemu a kontrolka w ogole sie nie zaswieca, dopiero jak sie silnik nagrzeje to sie swieci jak auto pracuje. Wymienilem czujnik ale nic sie nie zmienilo, wypialem wtyczke przylozylem mase do wtyczki nic sie nie świeci. Ten kabel idzie do takiej szerokiej kostki przy zderzaku, dalem nowy kabel od czujnika do tej szerokiej kostki i nadal nic sie nie zmieniło. Moze macie jakies jesZcze porady, silnik 1.1 spi, auto ma 194tys przebiegu olej zmieniony 1000km temu nie wiem co dalej robic.

Perm 
Bywalec

Wysłany: 15-06-2016, 17:23   
   Bolid: Seicento 1.1SPI Sporting

Skoro zmieniłeś kabel do kostki od czujnika i nadal nie działa to szukaj dalej. Może w kostce zaśniedziało albo coś.

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 16-06-2016, 10:01   
   Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T

12v idzie do kontrolki, potem kablem do 'szerokiej wtyczki' pod maską i dalej na czujnik. Masa jest obudową czujnika. Nie ma siły żeby to nie świeciło więc jak powyżej napisał kolega, sprawdź wtyczkę, możliwe że na niej nie ma połączenia ze stroną kabiny.

siwucha170 
Bywalec

Wysłany: 16-06-2016, 14:21   

Sprawdzalem ta wtyczke i piny sa czysciutki, wrecz jak nowe, pominalem nawet ta kostke i wpialem sie za nia. Tez to nic nie dalo, zastanawia mnie czemu nie swieci jak nalezy, a jak auto sie nagrzeje to sie swieci na pracujacym silniku ,a gdybym prosto do czujnika dal +12 nie odpinajac kabla ktory jest ori ?

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 16-06-2016, 22:26   

Masz 12v w tej wtyczce? Od str kontrolki licznika?

Czujnik masz nowy czy po prostu inny używany?

Przewód od str czujnika jest cały czy gzieś uszkodzony?

Perm 
Bywalec

Wysłany: 16-06-2016, 22:42   
   Bolid: Seicento 1.1SPI Sporting

Najlepiej byłoby jakby się zaopatrzył w multimetr i pomierzył :P

Choć ja obstawiam że gdzieś przewód kaplica. Tutaj za wiele nie ma się co zepsuć

W sumie czujnik też mógłby sprawdzić multimetrem, tylko nie jestem pewien czy rezystancja jest zapisana w książce od SC.

siwucha170 
Bywalec

Wysłany: 17-06-2016, 07:57   

Czujnik kupilem nowy, nie bawie sie w wymiane uzywane na uzywane!. Multimetr mam, sprawdze czy mam. Sprawdzalem czy mam 12+ na kostce jak przekrece zaplon i nie mam tam pradu. A bezpiecznik jakis za to odpowiada?, co prawda sprawdzilem wszystkie bezpieczniki i sa cale.

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 17-06-2016, 08:40   

Jaki bezpiecznik? :))
Piszę jeszcze raz, na licznik do kontrolki przychodzi 12v po kluczyku (jak na milion innych rzeczy), stamtąd kablem żółto-szarym na wtyczkę pod maską i dalej na czujnik oleju.
Rozbierz licznik i sprawdź w nim połączenia na taśmach. Będzie wsio ok to sprawdzasz kabel od kontrolki do wtyczki pod maską. I tyle filozofii.

siwucha170 
Bywalec

Wysłany: 17-06-2016, 23:55   

Dobrze tak sprawdze. Od wtyczki nie ma pradu na czujnik.

Odpowiedz do tematu