Przód nie hamuje. |
Autor |
Wiadomość |
jędrek
Nałogowiec
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 03 Cze 2014 Posty: 702 Skąd: tarnów
|
Wysłany: 30-06-2014, 14:39 Przód nie hamuje.
Bolid: seicento 899 |
|
|
Witam,muszę się was poradzić w sprawie hamulców otóż mam założone nowe tarcze i klocki z przodu,tył też wymieniony i nowa pompa i na mokrej drodze pierwsze łapią koła tylne a przednie rzadko lub wcale,hamulce wszystkie sam odpowietrzyłem za mechaników, byłem dzisiaj na kanale diagnostycznym i wszystko jest ok. ale nie mają możliwości sprawdzić czterech kół naraz.Dzisiaj jechałem do pracy w deszczu i o mało co nie rąbnąłem w samochód bo tył zarzuciło.Nie jestem rozeznany w tym ale czy to może być problem z ogranicznikami ciśnienia kół tylnych ? Mechanicy już mnie skasowali kilka razy za usunięcie tej usterki a problem pozostał. Pomożecie mi w rozwikłaniu tej zagadki Aha,dodam że mam sejka 900. |
|
|
|
 |
barkor
spamer team

Pomógł: 90 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1046 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 30-06-2014, 16:16
Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed |
|
|
Na hamulcach za bardzo się nie znam, więc nie chcę tutaj wyrokować, ale jeśli zmieniałeś pompę sam to może źle podłączyłeś przewody hamulcowe do pompy? Możliwe też, że źle odpowietrzyłeś, ale mniemam że wiesz jak to się robi skoro się za to zabrałeś:) Mógł też ewentualnie paść korektor siły hamowania.
jędrek napisał/a: | ogranicznikami ciśnienia kół tylnych |
A cóż to takiego? |
_________________ Nalepiamy.pl - Naklejki na samochód
śmieszne/tuningowe/fiat/abarth/hobby/sport
Również na zamówienie. Sprawdź!
 |
|
|
|
 |
jędrek
Nałogowiec
|
Wysłany: 30-06-2014, 16:31
|
|
Mechanik pompę montował a ja odpowietrzałem po miesiącu bo zauważyłem że coś dziwnie hamują i odpowietrzniki nie były ruszane.Według wszystkich prawideł przewody są dobrze podpięte a te ograniczniki to tak jak piszą w poradniku Fiata to takie małe jakby metalowe kieliszki po prawej i lewej stronie pompy do każdej wchodzi przewód dołem od pompy i wychodzi górą na koła tylne.
Chyba dobrze sprecyzowałem |
|
|
|
 |
barkor
spamer team

Pomógł: 90 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1046 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 30-06-2014, 16:53
Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed |
|
|
Hmm no to jeśli wszystko dobrze zostało poskładane i problem wystąpił dopiero po wymianie hamulców przód/tył to bym obstawiał te elementy które były wymienione. Jakieś markowe części kupowałeś czy najtańszą chińszczyznę? Co dokładnie wymieniłeś z tyłu? Obstawiam, że albo przód hamuje zbyt słabo ze względu na kiepskie tarcze i klocki, albo z kolei tył za mocno również ze względu na nieodpowiednie części (w tym przypadku "zbyt dobre" w sensie zbyt mocno hamujące). Słyszałem o kilku przypadkach blokowania się tyłu po wymianie szczęk i bębnów na jakieś zamienniki. Po wymianie na markowe oryginalne, problem ustąpił. |
_________________ Nalepiamy.pl - Naklejki na samochód
śmieszne/tuningowe/fiat/abarth/hobby/sport
Również na zamówienie. Sprawdź!
 |
|
|
|
 |
jędrek
Nałogowiec
|
Wysłany: 30-06-2014, 17:07
|
|
Wszystkie części zamienne kupował i montował mechanik z tego co mówił to klocki i tarcze są z wyższej półki cenowej ale czy na pewno ? nie pamiętam też jakie dał cylinderki. Tak czy siak czeka mnie następna wizyta na kanale i wydatek i jak zwykle wszystko jest ok. a ja szukam dziury w całym.
Aha,u diagnosty na komputerze koła hamują tak jak powinny, cokolwiek to znaczy. |
|
|
|
 |
ir3n3usz
Nałogowiec
Pomógł: 64 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 867 Skąd: Radom
|
Wysłany: 30-06-2014, 17:25
Bolid: SC 1.2 16V LPG |
|
|
jędrek, wsadź tego mechanika za kierownicę i niech sam się przekona w czym jest problem. Szczęki z tyłu najlepiej kupić oryginalne(tak wiem kosztują ponad 300zł) większość zamienników ma to do siebie, że blokuje tył. Prawdę mówiąc sam kiedyś zamontowałem najtańszy zestaw w CCS i nie miałem problemu z blokowaniem tyłu. Hamulce były mocno eksploatowane i szybko się "dotarły", w innym CC też zakładałem najtańsze i samochód jeździ już z dwa lata na tych szczękach i nie ma z nimi problemu. Może to jest kwestia odpowiedniego montażu... Blokowanie tyłu już było poruszane wiele razy i nikt nie znalazł uniwersalnej recepty na to. |
_________________ Moje Seicento |
|
|
|
 |
marian1981.02
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 18 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: 30-06-2014, 17:31
Bolid: Seicento |
|
|
ir3n3usz napisał/a: | Blokowanie tyłu już było poruszane wiele razy i nikt nie znalazł uniwersalnej recepty na to. | Jak to nikt nie znalazł? Znalazł i to nie jeden... Np. Ja. Wymieniłem wszystko prócz pompy i okazało się, że tak jak większość twierdzi była to wina szczęk. I wcale lepsze 300zł nie kosztują. Bez przesady.
Tu masz więcej na ten temat
http://www.seicento.pl/vi...366157&start=30 |
|
|
|
 |
ir3n3usz
Nałogowiec
|
Wysłany: 30-06-2014, 17:38
|
|
marian1981.02 napisał/a: | I wcale lepsze 300zł nie kosztują |
Napisałem oryginalne, a oryginalne części zamienne kupuje się tylko w ASO.
Zestaw szczęk do SC bez ABS kosztuje w tym momencie 363,67zł brutto |
|
|
|
 |
jędrek
Nałogowiec
|
Wysłany: 30-06-2014, 17:44
|
|
Czyli znowu wizyta u mechanika albo sam wezmę się za wymianę oryginalnych części bo zaś upchnie badziewie.
Dzięki panowie za cenne wskazówki. |
|
|
|
 |
jędrek
Nałogowiec
|
Wysłany: 04-07-2014, 19:54
|
|
Sprawa hamulców znów wraca na wokandę Po zebraniu wiadomości w okolicy jest podejrzenie że mogły się popsuć ograniczniki ciśnienia hamowania kół tylnych, tylko dziwne że dwa naraz ? Najlepsze jest to że w dwóch warsztatach diagnostycznych jeszcze nikt się nie spotkał z taką anomalią, czyżby mnie spotkał taki zaszczyt że na mokrej drodze nie mam panowania nad samochodem ? że dupę zarzuca na prawo i lewo. Ta anomalia prześladuje mnie od ponad roku.
Czy jest ktoś na forum któremu siadły te ograniczniki oba naraz ? czy jest to możliwe i czy to jest przyczyna braku hamulców ? |
|
|
|
 |
marian1981.02
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 18 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: 04-07-2014, 21:34
Bolid: Seicento |
|
|
Mało prawdopodobne. Szkoda kasy na te ograniczniki a tanie nie są. Kup nowe szczęki ale jakieś w miarę firmowe. Ja zastosowałem LPR i problem ustąpił. Niedaj się wpuścić w maliny. Mechaniki jak nie wiedzą co jest to będę zgadywać i wymieniać po kolei a Ty będziesz pokrywał koszty. |
Ostatnio zmieniony przez marian1981.02 04-07-2014, 21:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jędrek
Nałogowiec
|
Wysłany: 04-07-2014, 21:53
|
|
Ja też nie wierzę że ograniczniki są temu winne,po wypłacie szarpnę się na dedykowane szczęki.Jutro mam się zameldować w serwisie fiata, podobno zweryfikują usterkę bezpłatnie,bardzo jestem ciekaw co powiedzą |
|
|
|
 |
ir3n3usz
Nałogowiec
|
Wysłany: 05-07-2014, 09:32
|
|
jędrek napisał/a: | Po zebraniu wiadomości w okolicy jest podejrzenie że mogły się popsuć ograniczniki ciśnienia hamowania kół tylnych, tylko dziwne że dwa naraz |
One po prostu się nie psują. Zwykle jak ktoś wymienia to przez błędną diagnozę. |
|
|
|
 |
kOOgel
nówka sztuka ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 18 Skąd: z bankomatu
|
Wysłany: 06-07-2014, 13:49
Bolid: Nysa Towos |
|
|
U mnie był ten sam problem. Tył hamował wcześniej niż przód. Wymieniłem szczęki na TRW (42 zł) i na szrocie z młodego rozbitka wyjąłem wszystkie sprężynki do szczęk. Problem zniknął jak ręką odjął |
|
|
|
 |
jędrek
Nałogowiec
|
Wysłany: 06-07-2014, 14:18
|
|
Kolego,z nieba mi spadłeś mechanik mnie zarejestrował za tydzień na wymianę ograniczników ,wiedziałem i mówiłem że one nie są temu winne.Po 10-tym kupuję nowe szczęki i sam to wymieniam. Dzięki wielkie |
|
|
|
 |
|