Podwyższone spalanie |
Autor |
Wiadomość |
co17rey
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 150 Skąd: ERA / SC
|
Wysłany: 19-10-2014, 13:11 Podwyższone spalanie
Bolid: Ford Focus MK2 |
|
|
Witam, pytałem w poprzednim temacie o podwyższonym spalaniu, ale tam problem okazał się nieszczelnym bakiem.
U mnie to spalanie nie jest dużo większe, ale odczuwalne, dlatego się zainteresowałem.
Sprawdziłem parę rzeczy, filtr powietrza czysty, kable WN w porządku, świece nieokopcone. To samo rura wydechowa, nie jest brudna od sadzy. Jednak tłumik słychać, że gdzieś przepuszcza spaliny, bo trochę głośniej chodzi. Znalazłem informacje, że dziurawy tłumik ma wpływ na spalanie, tak więc chciałbym, żeby mi ktoś to potwierdził w przypadku SC. Czy faktycznie tak jest?
Jeśli podepnę pod kompa, jest opcja sprawdzenia jakości spalin? |
_________________ Ford Focus MK2 |
|
|
|
 |
Ichtio
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Wiek: 30 Dołączył: 25 Sty 2013 Posty: 376 Skąd: Marklowice (SWD)
|
Wysłany: 19-10-2014, 14:47
Bolid: Fiat Seicento 900 Young |
|
|
Większe spalanie to chyba tylko jeśli katalizator jest nieszczelny ale nie jestem na 100% pewny
Czemu sądzisz że jest większe spalanie? Teraz jest chłodniej, silnik się dłużej dogrzewa, na pewno masz włączone nawiewy bo szyby parują i zimno w aucie... To wszystko skutkuje większym spalaniem |
|
|
|
 |
Paweł1984
spamer team Jasper84
Pomógł: 160 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 19-10-2014, 17:51
Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance |
|
|
Ma w każdym silniku ze sprawną sondą lambda-podepnij raczej pod analizator, a w zasadzie pod nic nie podpinaj, jak wiesz, że masz dziurawy wydech.
Spi to nie T/benzyna z całym ekwiwalentem info-chyba, że masz lampka z dobrym programenm i kabelek-płacić za to nie ma sensu
Wiekszości anomali w pracy silnika nawet najlepszy program Cio nie wyłapie w spi. |
|
|
|
 |
co17rey
Nałogowiec
|
Wysłany: 20-10-2014, 11:34
|
|
Ichtio napisał/a: | Teraz jest chłodniej, silnik się dłużej dogrzewa, na pewno masz włączone nawiewy bo szyby parują i zimno w aucie... |
Prawda, ale zauważyłem to po przejechaniu trasy 50km i tydzień później z powrotem. W między czasie auto stało i nie było odpalane.
Mam typ z oponami, ponieważ na luzie wolno się toczy, także jak dopompuje powietrza to ewentualnie może zostać problem wyeliminowany. Bo koła na lewarku kręcą się swobodnie.
Co do silnika to mam MPI, więc ponawiam pytanie czy da się odczytać z sondy lambda pomiary dotyczące spalin?
Kabelek planuję kupić, więc przy okazji bym potestował połączenie |
_________________ Ford Focus MK2 |
|
|
|
 |
Paweł1984
spamer team Jasper84
Pomógł: 160 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 20-10-2014, 23:15
Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance |
|
|
Nie da się z sondy odczytać parametrów spalin-czy to MPI, spi, czy TDI-na SKP jedzisz płacisz 10-20zł i masz odczyt spalin+ zaszeregowanie do normy dla Twojego auta-euro 3.
Wydech diurawy-to wzrost spalania i CO2 w spalinach.(benzynowe). |
|
|
|
 |
co17rey
Nałogowiec
|
Wysłany: 21-10-2014, 08:16
|