FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Praca silnika bez map sensora.
Autor Wiadomość
luckyboy 
Nałogowiec

Wysłany: 26-06-2012, 18:54   Praca silnika bez map sensora.
   Bolid: był Actual 1.1 MPI

Witajcie,

dzisiaj dla testu odłączyłem map sensor i zgodnie z moimi podejrzeniami, auto ożyło dostało więcej mocy - czy w tym momencie praca silnika sterowana jest wyłącznie mapami, a dane z sondy lambda sa pomijane?

Na zimno z podpiętym map sensorem śmiga żwawo, dopiero po nagrzaniu silnika dostaje małego mułka i przyspiesza nierówno (jak gdyby dostawał zmienne dane z map sensora).

Skoro w trybie awaryjnym śmiga jak burza, to zapchany kat/wydech odpada, tak samo jak nie wydajna pompa paliwa, czy zapchane wtryski.

W tym wypadku pozostają tylko przekłamania ze strony map sensora, bądź sondy lambda przed katem - dobrze dedukuje?

"Bo geniusz niezawodności tkwi w prostocie."
"Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć."

woytaz 
Bywalec

Wysłany: 26-06-2012, 23:14   
   Bolid: SC 1.1 MPI 2001r

witam
A możesz pokazać mi jak odłączyć MAp sensor w MPI?? Bo nawet nie moge go namierzyć. Wszyscy mówią,że jest przy przepustnicy ale dokładnie to nie wiadomo gdzie. :) Mam podobne objawy, tzn przyspiesza>muł>przyspiesza>muł i tak o kółko

andre44 
Bywalec

Wysłany: 26-06-2012, 23:25   
   Bolid: "BOLID" tak go zwę

w trybie awaryjnym smiga jak buyrza bo daje mieszanke usredniona (bogatszą) dlatego jezeli na postoju wkrecisz go na obroty to powinien ci walic czarnym dymem z wydechu (ja tak mialem jak sie wezyk odpial tyle ze w 1.1 spi). moze trzeba by wyczyscic rzepustnice, ew jak masz mozliwosc to podmien map sensor i zobacz czy cos sie zmieni. sluszalem rowniez o tym ze mozna sprawdzic map'a przy pomocy miernika ale nie wiem niestety jak

luckyboy 
Nałogowiec

Wysłany: 27-06-2012, 08:54   
   Bolid: był Actual 1.1 MPI

woytaz napisał/a:
witam
A możesz pokazać mi jak odłączyć MAp sensor w MPI?? Bo nawet nie moge go namierzyć. Wszyscy mówią,że jest przy przepustnicy ale dokładnie to nie wiadomo gdzie. :) Mam podobne objawy, tzn przyspiesza>muł>przyspiesza>muł i tak o kółko

No ja mam tak samo tylko tylko ten "muł" to taki mikromuł ledwie wyczuwalny. Z tyłu obudowy filtra powietrza, masz pod spodem przy całym kolektorze/przepustnicy wtyczkę (z zapinką na górze) z 4 kablami które są umieszczone w niej płasko obok siebie - jeśli dobrze pamiętam to w sąsiedztwie znajduje się przewód paliwowy.

"Bo geniusz niezawodności tkwi w prostocie."
"Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć."

macher 
Moderator

Wysłany: 27-06-2012, 09:15   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Tylko jeśli odpinacie wtyczkę MAP-u w MPI to odłączacie też czujnik temperatury zasysanego powietrza bo to ustrojstwo jest zintegrowane w wielopunktach .Więc pokrótce nie wiadomo jaką wartosć zastepczą podstawia sobie procesor centralki - powietrze zimniejsze - wiecej tlenu = większy kop czy powietrze cieplejsze- rozrzedzone z mniejszą iloscią tlenu co skutkuje odwrotnością.

Paweł1984 
spamer team
Jasper84

Wysłany: 27-06-2012, 13:51   
   Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance

AFR podchodzi pod 20 i więcej-chyba wystarczy za komentarz :wink:

Odpowiedz do tematu