Uciekający olej z silnika |
Autor |
Wiadomość |
customn1
nówka sztuka ;)
Wiek: 29 Dołączył: 20 Sie 2015 Posty: 3 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 20-08-2015, 19:08 Uciekający olej z silnika
Bolid: Seicento 0.9 |
|
|
Witam, jestem młodym kierowcą który dopiero zaczyna przygodę z Fiatem niedawno zakupiłem Fiata Seicento 0.9 98 rocznik, jedną z wad jest uciekający olej z silnika, z tego co zobaczyłem pod maską to chyba wina leży w przewodach (patrz zdjęcia), co to są za przewody (chyba jeden idzie z filtru powietrza) i czy wymiana tych przewodów zażegna mój problem. Pozdrawiam Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 |
|
|
|
 |
jędrek
Nałogowiec
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 03 Cze 2014 Posty: 702 Skąd: tarnów
|
Wysłany: 20-08-2015, 19:36
Bolid: seicento 899 |
|
|
To rura odma, przewód odpowietrzający silnik, normalnie wydobywają się przez niego opary oleju do przepustnicy.Możliwe że przewód jest zatkany i wskazane jest go zdemontować i przedmuchać,umyć. |
|
|
|
 |
perelka82
Bywalec

Pomógł: 15 razy Wiek: 43 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 70 Skąd: Łask
|
|
|
|
 |
customn1
nówka sztuka ;)
Wiek: 29 Dołączył: 20 Sie 2015 Posty: 3 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 20-08-2015, 21:25
Bolid: Seicento 0.9 |
|
|
Dzięki chłopaki |
|
|
|
 |
Dekalog
nówka sztuka ;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 65 Dołączył: 28 Sie 2013 Posty: 21 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 21-08-2015, 00:50
Bolid: Seicento SX, 1.1 MPI, 2001r |
|
|
Wygląda na to, że silnik ma spore przedmuchy. W jakim stanie jest wkład filtra oleju? Czy nie jest zaolejony? Jeśli tak to nie masz wycieku oleju tylko silnik bierze olej. Jednym z objawów jest właśnie mocno zaolejona odma a co za tym idzie filtr powietrza. Na ciepłym silniku w czasie pracy silnika otwórz powoli korek wlewu oleju w pokrywie zaworów. Popatrz dokładnie pod światło czy czasem nie unosi się stamtąd siwy dym. Zwiększ obroty ale nie delikatnie bo olej wychlapie przez zdjęty korek. Jeśli dym się unosi to niestety silnik powoli dokonuje żywota. Żeby się upewnić wystarczy sprawdzić ciśnienie sprężania w cylindrach. Bardzo prosta rzecz i każdy mechanik za niewielkie pieniążki to zrobi. Niestety jeśli to wyeksploatowany silnik bierze olej to wymiana przewodów, o których piszesz nic nie da. |
_________________ Tiguan 2.0 TDI i CBR 600 - jest czym poganiać |
|
|
|
 |
|