FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygasa wzmacniacz
Autor Wiadomość
puma_01 
Nałogowiec

Wysłany: 17-08-2011, 16:26   Przygasa wzmacniacz
   Bolid: 1.1 MPI

Mam mały problem:( otóż ponad rok temu ulepszyłem swoje Audio w SC:) bez jakiś rewelacji:) głośniki z przodu to jakieś ze szrotu od Volkswagena (czy jak to się pisze;p) ponieważ miałem różne głośniki kupowane i prędzej czy później charczały więc szkoda mi było następny komplet kupować:) po paru tyg okazyjnie (chyba) sub+ wzmacniacz+ kable za 150:) kable boschmana, sub to normalna skrzynia z głośnikiem no name i wzmacniacz też nie wiem co to jest bo tylko na środku pisze BS (podobno 4 kanałowy jakiś, ja się nie zna nic na tym;p) kable na oko mają + i - jakieś 6-7 mm. podpiął mi to kolega bo dla mnie audio to czarna magia:) wszystko chodziło jak należy ale od pewnego czasu jak pogłośnię bardziej to mi się wyłącza wzmacniacz ( te lampki zielona i czerwona mrugają jak chcą;p) i nie wiem co to za przyczyna:) czytałem w necie że może kable ale sądzę że jak przez rok nie było problemu to chyba nie to:) nie mam pojęcia co to:) wszystko wszędzie łączy bo sprawdzałem:) jedyne co to jakiś czas temu bawiłem się regulacjami ale nie wiem czy to ma wpływ:) może mi ktoś pomóc lub wyjaśnić??:) aha głośnik to ltc 200w w rms:) wzmacniacz to sam nie mam pojęcia:) czerwony a w środku jak by wypolerowany na lustro ( jak to komu pomoże;p) radio jvc modelu dokładnie nie pamiętam:)

RazeR 
Nałogowiec

Wysłany: 17-08-2011, 18:54   
   Bolid: Waryjot 0.9

Na samym początku sprawdź masę wzmacniacza następnie skręć wszystkie filtry na 0 i wtedy spróbuj

PeCeT 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 18-08-2011, 10:50   
   Bolid: Mercedes SLK R170

Swego czasu przerabiałem ten temat u siebie w Tigrze i u kolegi w Tico - w obydwu przypadkach wina była po stronie kabli... były po prostu za cienkie do mocy którą potrzebował wzmacniacz żeby zasilić suba przy większej głośności.
Nie napisałeś o tym gdzie masz położone kable - bo nie wiem czy wiesz ale sygnałowe z zasilającymi powinny być przeciągniete osobno (czyli np. zasilający prawą stroną samochodu, a sygnałowy lewą - lub odwrotnie) jak są pociągnięte razem obok siebie to z reguły coś nie gra bo zasilający daje duże zakłócenia do sygnałowego.

puma_01 
Nałogowiec

Wysłany: 18-08-2011, 12:11   

a więc tak, dziś po robocie grzebałem i wyszło że winą był kabel od masy. jest przykręcony w miejsce gdzie przykręcona jest gaśnica;p i poruszałem i gra ok:) ale tak myślę czy jest inne pewniejsze miejsce do przykręcenia aby go przełożyć:) wiem że od akumulatora było by najpewniej ale mam za krótki i nie chce mi się kupować i przeciągać go;p a kable idą razem w całej wiązce i nie przeszkadza to im chyba;d

RazeR 
Nałogowiec

Wysłany: 18-08-2011, 13:42   
   Bolid: Waryjot 0.9

Przewód masowy można również przykręcić do śrub mocujących pokrywę pompy paliwa ( pod tylnym siedziskiem )

puma_01 
Nałogowiec

Wysłany: 15-05-2012, 14:39   

Żeby nie zakładając nowego tematu to mam znów problem:( po tej masie było kilka dni ok i potem znów źle... więc przełożyłem pod siedzenie i dalej źle więc postanowiłem przeciągnąć od akumulatora:) W sumie nie miałem jako tak specjalnego kabla pod audio ale że odnalazłem kable z instalacji domowej to jego pociągnąłem:) i grało jakiś czas i znów przerywa jak dam bardziej głośniej.. a czasem jest ok... macie jakiś pomysł co to może być? może wzmak pada?

disooorder 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 15-05-2012, 18:02   
   Bolid: Seicento 1.1 MPI '01

to jest nic innego jak za mały przekrój kabla, polecam dać coś grubszego jako zasilanie.
taki kabel z domowej instalacji audio mial pewnie 1,5 mm2 przekroju a dla pewnosci lepiej troszke wydac i dac 10 mm2, tylko na tym zyskasz.

Tuńczyk 
Bywalec

Wysłany: 17-05-2012, 17:37   
   Bolid: Seicento 1.4 8v 80KM

Zrób porządne oczko i przykręć masę, na lince stalowej lub grubym przewodzie do śruby mocującej tylną kanapę. Robię tak wszystkim, przy montażach caraudio i latami nie ma problemów :)

puma_01 
Nałogowiec

Wysłany: 21-05-2012, 07:04   

a więc kupiłem 5m 10mm2 zamontowałem i dalej kicha... kupię taki sam + i zobaczymy wtedy:) swoją drogą znalazłem ciekawy ''punkt'' masy przy prawym nadkolu w kabinie pod plastikami choć nie montowałem tam jeszcze :-P

Tuńczyk 
Bywalec

Wysłany: 21-05-2012, 17:44   
   Bolid: Seicento 1.4 8v 80KM

Plus się robi grubości kciuka zawsze. To podstawa! Za cienki + powoduje spadki napięć i nieodpowiednio zabezpieczony może się grzać, co nie jest bezpieczne!

puma_01 
Nałogowiec

Wysłany: 30-06-2012, 10:58   

Panowie... kurde dalej kicha... wydałem na kable 7 dych a jak grało chu***o tak gra ;/ nie mam obecnie jakiegoś znajomego żeby mi sprawdził pod innym wzmacniaczem bo może on już padł:) wszystko z akumulatora bezpośrednio idzie na kablach + 10 i - 8. czym bardziej skręcę na filtrach tym na radiu mogę głośniej ale jak dojdzie do takiego samego stopnia basu to wyłącza się.... macie jeszcze może jakiś pomysł? :smile:

wiaterwiater 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-07-2012, 01:26   
   Bolid: CC 1.1

puma_01 napisał/a:
(...) ale jak dojdzie do takiego samego stopnia basu to wyłącza się.... macie jeszcze może jakiś pomysł? :smile:

Jak Ty nie masz pojęcia co za sprzęt masz, to pozwól, że ja Ci wyjaśnię. Otóż masz prądożerny głośnik basowy i wzmacniacz, który oprócz małej mocy, ma dobre zabezpieczenie termiczne, więc możesz sobie to nawet zasilić prętem miedzianym o średnicy wiadra, to i tak niczego to nie zmieni, ponieważ zawsze jak dasz więcej basu, wymagającego dużo energii, to wzmacniacz się wyłączy i nie dlatego, że jest uszkodzony, tylko dlatego, żeby do uszkodzenia nie doszło. A wszystko przez to, że głośnik może zeżreć więcej, niż wzmacniacz może dać. Tak czy inaczej, przynajmniej masz teraz porządne przewody. :lol: Aaaa. Zanim kupisz nowy sprzęt, to spróbuj wszystko dobrze ustawić. Wzmacniacz skręć na zero. Wyłącz wszystkie loudy i podbicia basu w radyjku. Wszystko na zero. Teraz radio podgłośnij prawie do oporu na skali i dopiero wówczas podkręcaj gain na wzmacniaczu do momentu aż zrobi się nieprzyjemnie, znaczy do momentu gdy głośniki zaczną charczeć. Musisz ustawić tak, żeby nie charczały. Jak już tak ustawisz, to pograj sobie na max głośności i sprawdź, czy wzmacniacz się wyłączy. Jeśli nie, to zacznij podkręcać bas. Szybko się zorientujesz ile wyciągniesz z tego sprzętu. Powodzenia.

Odpowiedz do tematu