Uszczelka pod pokrywa zaworów |
Autor |
Wiadomość |
cr3d
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 08-10-2014, 21:30 Uszczelka pod pokrywa zaworów
Bolid: Sejcento 1.1 |
|
|
Witam, dzisiaj zmieniałem uszczelkę pod pokrywa zaworów która przed dokręceniem lekko przesmarowałem silikonem wysokotemperaturowym z racji tego ze po ostatniej wymianie był wyciek oleju ze strony termostatu i zaciekawiła mnie jedna dosyć ważna albo mniej ważna sprawa co by się stało jeżeli silikon wyciekł by do środka pokrywy ? |
|
|
|
 |
sej600
Nałogowiec
Pomógł: 27 razy Dołączył: 21 Paź 2012 Posty: 120 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 08-10-2014, 23:28
Bolid: 1,2 8V |
|
|
W małej ilości skutki były by żadne lub prawie żadne jednak większe jego złogi po dostaniu się w olej osiadły by na smoku w misce olejowej w skrajnych sytuacjach mogło bu dojść do zatarcia silnika jednak do tego potrzeba znacznych ilości masy uszczelniającej. W ramach ciekawostki, jedna ze Szweckich marek fabrycznie składa sporą ilość połączeń w silnikach na masę która twardnieje po nagrzaniu silnika zaś jej nadmiar który przedostaje się wewnątrz silnika ulega degradacji w kontakcie z olejem. |
|
|
|
 |
cr3d
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 09-10-2014, 08:45
Bolid: Sejcento 1.1 |
|
|
U mnie raczej bez obaw bo silikonu użyłem jakby krople wielkości małego paznokcia ale dzieki, za przydatne informacje. |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
Pomógł: 159 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 2476 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 09-10-2014, 09:09
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
jednemu gościowi jak robili turbo to miskę wysmarowali za bardzo siliconem, oderwał się kawałek z zatkał kanaliki - silnik trup |
|
 |
Sebastian_M26
Nałogowiec
Pomógł: 4 razy Dołączył: 12 Sty 2010 Posty: 142 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 09-10-2014, 13:07
Bolid: Seicento 900 |
|
|
W dzisiejszych czasach większość aut ma miski na masy uszczelniające, są dużo lepsze produkty od zwykłych silikonów np. Reinzosil. Szkoda czasu i pieniędzy na kiepskiej jakości środki. |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Pomógł: 141 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 10-10-2014, 09:58
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
Łukasz napisał/a: | jednemu gościowi jak robili turbo to miskę wysmarowali za bardzo siliconem, oderwał się kawałek z zatkał kanaliki - silnik trup |
moich rodziców to spotkało w punciaku.. i to jeszcze było na mnie, bo akurat mnie się to zdarzyło jadę, jadę, nagle silnik zgasł, ni chu chu nie kręci - maska w górę - pasek porwany, wałek stoi...
z kanalika wydobyliśmy znaczny kawał silikonu - na szczęście to 8v, nowy pasek, złożyć do kupy i do tej pory jeździ |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
|