Zestaw odseparowany 165mm |
Autor |
Wiadomość |
Torrence
Nałogowiec

Pomógł: 29 razy Dołączył: 25 Kwi 2010 Posty: 743 Skąd: WPN/WD
|
Wysłany: 24-04-2012, 12:40 Zestaw odseparowany 165mm
Bolid: ?koda Fabia |
|
|
Koledzy, mam szybkie pytanie.
Które głośniki lepiej zagrają?
Helix B 62C vs Hertz DSK-165 ?
Słucham głównie gitarowych brzmień, aczkolwiek od czasu do czasu lubię posłuchac muzyki z potężniejszym bassem. Nie zależy mi na łupaniu tylko na czystości dźwięku. I oczywiście, żeby dźwięk nie był płaski, tylko tego bassu trochę było.
Drzwi będę wygłuszał, głośniki pójdą w fabryczne miejsca.
W przyszłości może pomyślę nad jakimś wzmacniaczem, ale na razie będzie to grało pod radiem Sony 52Wx4, czyli realnie pewnie jakieś 18W RMS.
Co o tych głośniczkach sądzicie?
P.S. Magnaty pewnie sobie odpuścić? ;>
Czy może PowerBass S-6C? PowerBass |
|
|
|
 |
jerzyk
Loża szyderców

Pomógł: 151 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Paź 2005 Posty: 2692 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 24-04-2012, 16:39
Bolid: Audi |
|
|
mam jedne i drugie (Hertze na przodzie)
róznica między nimi jest b. duża na korzyść Hertzów, z tym że do nich wzmacniacz by się przydał |
|
 |
Torrence
Nałogowiec

|
Wysłany: 24-04-2012, 16:48
|
|
A czemu uważasz Hertze za lepsze? Takie małe porównanie, jeśli możesz |
_________________  |
|
|
|
 |
RazeR
Nałogowiec

Pomógł: 41 razy Wiek: 36 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 882 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 24-04-2012, 16:58
Bolid: Waryjot 0.9 |
|
|
Hertze mają jakby to powiedzieć bardziej "wyrazisty" dźwięk
Miałem helixy-y starszy model ale to to samo tylko w nowej stylizacji grało to pod radiem w miarę przyzwoicie lecz TW jest bardzo piskliwy i trzeba go ciąć zdecydowanie niżej
Helix Dark Blue 62.1
Helixy dobrze grają po podaniu ~80W
Hertz-e mają 80W więc pod samym radiem nie zagrają dobrze. Podsumowując - podłączając jeden jak i drugi zestaw pod radio różnicy nie uświadczysz może minimalna na korzyść TW z Hertz-a ale to minimalna.
Planują w przyszłość zakup wzmacniacza i "czysty" dźwięk proponuje Hertz-a |
_________________ (...)Bóg dał człowiekowi nogi, a dał po to żeby mógł dojść tam, gdzie na glebie nie wjedzie.(...)
|
|
|
|
 |
jerzyk
Loża szyderców

|
Wysłany: 24-04-2012, 17:03
|
|
Torrence napisał/a: | A czemu uważasz Hertze za lepsze? Takie małe porównanie, jeśli możesz |
czemu ? bo ja przełączą dźwięk tylko na przód albo na tył to słychac róznicę |
|
 |
Torrence
Nałogowiec

|
Wysłany: 24-04-2012, 17:17
|
|
Dobrze. A pod względem basu które lepsze? podłączając pod radio to pewnie nie da mi to żadnego basu. Ale podłączając pod wzmacniacz, w przyszłości?
jerzyk, a masz oba zestawy podpięte pod wzmacniacze, czy pod radio? |
|
|
|
 |
jerzyk
Loża szyderców

|
Wysłany: 24-04-2012, 21:58
|
|
Torrence napisał/a: |
jerzyk, a masz oba zestawy podpięte pod wzmacniacze, czy pod radio? |
oba pod takie same |
|
 |
eggforever
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 25-04-2012, 15:33
Bolid: VAN MPI & GALANT KOMBI |
|
|
U mnie obecnie Hertze grają pod alpine 9881r. Dopiero po weekendzie majowym wrócą z powrotem pod piecyk. Tragedii nie ma ale przez wzmacniacz faktycznie lepiej się ich słucha. Dla mnie TW trochę słabo słychać ale posta tego skrobię głównie dlatego, że dość dużo czytałem w necie o Hertzach i Helixach i praktycznie każdy twierdził, że w tej cenie Helixy lepiej grają, ja osobiście nie słuchałem. |
_________________ Masz SHIH TZU ? Zajrzyj na www.shih-tzu.pl |
|
|
|
 |
arus91cb
nówka sztuka ;)
Wiek: 33 Dołączył: 21 Sty 2011 Posty: 27 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 25-04-2012, 18:01
Bolid: FIAT SEICENTO 1.1 2003r. |
|
|
A moim zdaniem jak tanio to tylko simplexy 160 + simplexy 25 ew. 19 Ale to moje skromne zdanie:) Jak się zdecydujesz, wsadzisz to w dobrze wytłumione drzwi to gwarantuje ci że te wszystkie hertze helixy i inne marketówki w tych cenach nie mają szans:) |
|
|
|
 |
wiaterwiater
nówka sztuka ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2011 Posty: 32 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 26-04-2012, 15:20
Bolid: CC 1.1 |
|
|
arus91cb napisał/a: | A moim zdaniem jak tanio to tylko simplexy 160 + simplexy 25 ew. 19 Ale to moje skromne zdanie:) Jak się zdecydujesz, wsadzisz to w dobrze wytłumione drzwi to gwarantuje ci że te wszystkie hertze helixy i inne marketówki w tych cenach nie mają szans:) |
Formalnie masz całkowitą rację, tyle tylko, ze za 250zł dostaniesz jedynie simplex 160 a drugie tyle musisz położyć za tweetery z Mundorfem. W sumie jednak tylko pod radio i do spokojnej muzyki. A za 500zł z groszem można upolować taką używkę, po której chęć na zmianę głośników nieprędko przyjdzie. |
_________________ Ja wiem, że CC 1.1, to nie SC 1.1, ale mój CC ma taką samą kierownicę jak SC. |
|
|
|
 |
eggforever
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 27-04-2012, 14:11
Bolid: VAN MPI & GALANT KOMBI |
|
|
jerzyk napisał/a: | Torrence napisał/a: | A czemu uważasz Hertze za lepsze? Takie małe porównanie, jeśli możesz |
czemu ? bo ja przełączą dźwięk tylko na przód albo na tył to słychac róznicę |
To jest oczywiste choćby z racji odległości głośników od ucha. To jest midbass a nie subwoofer. Porównanie możesz robić wsadzając głośniki w to samo miejsce robiąc odsłuch a nie kręcąc gałką w radiu. Post nic nie wnoszący a dodatkowo premiowany pochwałą. |
_________________ Masz SHIH TZU ? Zajrzyj na www.shih-tzu.pl |
|
|
|
 |
Torrence
Nałogowiec

|
Wysłany: 27-04-2012, 16:51
|
|
No to już nie wiem panowie. Warto wydać te 250zł na te głośniczki skoro na razie będą grały pod samym radiem? Jeśli nie to jakie inne?
No i z tymi simplexami to pojechałeś, trochę duzo kaski, za dużo jak dla mnie |
_________________  |
|
|
|
 |
arus91cb
nówka sztuka ;)
Wiek: 33 Dołączył: 21 Sty 2011 Posty: 27 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-04-2012, 21:11
Bolid: FIAT SEICENTO 1.1 2003r. |
|
|
Może i dużo ale kupujesz raz i jesteś zadowolony:) Miałem 4 takie w wygluszonych drzwiach w pegeuot 106 i simplexy 25 podlaczone pod zwykle radio i dla mnie byla bomba, wczesniej graly pod wzmakiem i alpine'em phantom face'em i tam sub zaden nie byl potrzebny:) niestety byly kuzyna i musialem oddac:) ale sam kompletuje teraz sprzet do seja i na przod nie widze innej opcji jak 2 simplexy plus wysokotonowki 25 do tego mam stary wzmak kenwooda kac-745 4x40w rms a do bagaznika pozniej mono plus subik jl audio:) wiem ze calosc troszke bedzie kosztowala ale kupie raz i potem bede ze soba zabieral:)wiec warto jak na moje pozbierac i kupowac po troszku by zaraz nie wymieniac na lepsze, ale do niczego nie namawiam:) |
|
|
|
 |
|