Jaki wzmacniacz?? |
Autor |
Wiadomość |
RazeR
Nałogowiec

Pomógł: 41 razy Wiek: 36 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 882 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 14-06-2008, 14:35
Bolid: Waryjot 0.9 |
|
|
Czyli ten theloudst 4 kW i 950 W w Rms-ie wystarczy?? |
_________________ (...)Bóg dał człowiekowi nogi, a dał po to żeby mógł dojść tam, gdzie na glebie nie wjedzie.(...)
|
|
|
|
 |
KurczaK
KurczaK ma... malutki ... zapierdalacz

Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 2950 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 14-06-2008, 15:40
Bolid: Alfa Romeo Brera 210+ |
|
|
RazeR, co do tych przewodów zasilających, to odpuść sobie ... takim przewodem 8AWG to ja zasilam moją małą dwukanałówkę (2x95 RMS @ 0.06% THD).
U Ciebie nie widzę niczego mniejszego , niż 25 mm2 ... Najlepiej byłoby pociągnąć 50 mm2 , ale to są już spore koszta.
Rozumiem , że tą skrzynię Vibe'a już zakupiłeś ? ... jeśli nie , to odpuść sobie.
Może i cena jest kusząca , ale bierz pod uwagę to , do czego zmusi Cię zakup takiej skrzyni. Wzmacniacz , którym to pociągniesz musi mieć po pierwsze sporo mocy , a po drugie dobry współczynnik tłumienia bo to jednak dwa kolosy , i spora powierzchnia membrany.
Myślę , że większą frajdę będziesz miał z samodzielnie wykonanej zabudowy. Koszta będą mniejsze , bo przetworniki dobierze się odpowiednie i wzmacniacz do nich nie będzie kosztował majątku.
Zakładam , że lubisz mocne uderzenie ... nie koniecznie dobre jakościowo
Polecam Ci w takim razie przetworniki Pioneer'a
Na Borkach jeden ludzik miał 2 szt w bagażniku, ciągnięte przez wzmak Blaupunkta i powiem , że uszy bolały od tego buczącego basu (nawet ta zabudowa była na sprzedaż za dooobre pieniądze)
Więc temat zostawiam Ci do przemyśleń - okazyjnie kupiona skrzynia i później masa kasy na okablowanie i wzmacniacz .. no i kondensator ! ... albo coś tańszego - nie koniecznie gorszego.
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
 |
|
|
|
 |
KRISS
Nałogowiec

Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 16 Lip 2007 Posty: 497 Skąd: BORKI
|
Wysłany: 14-06-2008, 17:28
Bolid: SC |
|
|
dzieki Kurczak !!
Musze odp na posta Molo_cx .....
Co do Twojego postu molo_cx wole tego nie komentować co napisałes..... Moze Ty sie pochwalisz jaka masz zobudowe ? sprzecik ? itp .
Co do tych "subków" najlepsza opcja bedzie sprzedaż i kupienie jednego 12" i wzmacniacza . Napewno bedziesz bardziej zadowolony. Pozd Kris |
_________________ KRIS
ALPINE ,DLS ,Audio System, JBL ,Stinger, Dietz

|
|
|
|
 |
RazeR
Nałogowiec

|
Wysłany: 14-06-2008, 18:27
|
|
Właśnie w tym rzecz chłopaki, że już zakupiłem tą skrzynie. Masz rację KurczaK lubię mocne i głośne uderzenie - słyszałem, że te vibe-y słynną z głośności z jakością trochę gorzej . Wiedziałem z góry, że "narażam" się na duże koszty. Kondensator już sobie upatrzyłem jakiś Vibe 1,5 F za niecałe 200 PLN i głównie chodzi mi o to abyście doradzili mi z tym wzmacniaczem i kablami.
Myślę nad 2x50mm Dietz - słyszałem dużo dobrych opini o nich. Czy to prawda??
a teraz następny problem kable chinch, remote, i głośnikowy
Czy kupić jakiś zestaw Dietz-a?? Czy wszystko oddzielnie. Polećcie jakiś dobry sklep internetowy z tymi artykułami??
Edit://
a może inaczej Czym kierować się przy wyborze wzmacniacza?? |
_________________ (...)Bóg dał człowiekowi nogi, a dał po to żeby mógł dojść tam, gdzie na glebie nie wjedzie.(...)
|
|
|
|
 |
ADAMSKY
Nocny zwiadowca Nadworny Akustyk

Pomógł: 130 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Paź 2006 Posty: 547 Skąd: Pleszew
|
Wysłany: 14-06-2008, 20:05
Bolid: SC 1.1 SPI |
|
|
RazeR napisał/a: | Czym kierować się przy wyborze wzmacniacza?? |
marka
wspolczynnik tlumienia
moc RMS
zniekształcenia nieliniowe
pasmo przenoszenia
odstęp sygnału od szumu
filtry - nachylenie zbocza
taka ja stosuje kolejnosc
Co do poprzednich postow podzielam jednak zdanie kolegow po fachu - mysle ze wiecej bedzie mocy na "kartce" niz rzeczywiscie (chodzi o prad) - co do konkrtenego wzmacniacza ktory moglby to napedzic to poszukaj wsrod amerykanskich konstrukcji ... ja mam np Kickera IX2302 ktory znakomicie kontrolowal 2x12" Hertz HX 300 w B-R. |
|
 |
KurczaK

|
Wysłany: 15-06-2008, 17:20
|
|
RazeR napisał/a: | a teraz następny problem kable chinch, remote, i głośnikowy |
Cinch i remote zazwyczaj są już razem
polecam przewody Sinuslive (50zł) albo podstawowe Phonocary (37 zł)
z tyłem nie ma problemu z szumami tak więc przewody za 37 zł wystarczą |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
 |
|
|
|
 |
RazeR
Nałogowiec

|
Wysłany: 15-06-2008, 17:30
|
|
Dzięki wielkie za porade. Wezmę to Phonocary. DZIĘKI wielkie wszystkim za pomoc
Edit://
Myślę nad czymś takim do podłączenia skrzyni do wzmaka
http://allegro.pl/item379...duzy_wybor.html
Nada się?? |
|
|
|
|
 |
KurczaK

|
Wysłany: 15-06-2008, 21:13
|
|
RazeR, taki przewód, to na zasilanie wzmacniacza |
Walter Rohl
 |
|
|
|
 |
RazeR
Nałogowiec

|
Wysłany: 16-06-2008, 07:32
|
|
Sorry machnią sie . Do podłączenia skrzyni jakiej grubości zakupić?? Zwykły kabel głośnikowy wystarczy czy jakiś wyspecjalizowany?? |
|
|
|
|
 |
ADAMSKY
Nocny zwiadowca Nadworny Akustyk

Pomógł: 130 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Paź 2006 Posty: 547 Skąd: Pleszew
|
Wysłany: 16-06-2008, 12:14
Bolid: SC 1.1 SPI |
|