FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
przyciemnianie szyb
Autor Wiadomość
adi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 12-06-2011, 15:14   
   Bolid: Sejo 900

Może za dużo płynu nalałeś. Generalnie to psikasz woda z płynem na szybe, zdejmujesz przezroczysta folie, ustawiasz folie na szybie (ma płyn wiec sie nie klei) i potem jak masz ustalona pozycje to wyciskasz łopatka ta wode z miedzy szyby a folii, dobrze aby łopatka była miekka albo owinieta materialem to nie porysujesz folii. Jeśli tak robiles to coś nie teges z klejem na folii musi byc.

sanyo92 
Nałogowiec

Wysłany: 12-06-2011, 23:49   
   Bolid: Seicento 1998/99r sx :)

uporałem się z bocznymi szybami:) wyszło mi genialnie żadnych pęcherzyków:) i jak kolega wyżej powiada jednak było za dużo płynu :) popsikałem woda z płynem i jest super:) tylko teraz została mi tylna szyba hmmm i jak to zrobić żeby nie było dużych uszkodzeń foli ?? generalnie to trzeba kleić folię w częściach .... teraz zasada w ilu żeby nie "wstawała miejscami" podczas klejenia??? :)

antek 
Nałogowiec

Wysłany: 12-06-2011, 23:57   
   Bolid: EG3

sanyo92 napisał/a:
uporałem się z bocznymi szybami:) wyszło mi genialnie żadnych pęcherzyków:) i jak kolega wyżej powiada jednak było za dużo płynu :) popsikałem woda z płynem i jest super:) tylko teraz została mi tylna szyba hmmm i jak to zrobić żeby nie było dużych uszkodzeń foli ?? generalnie to trzeba kleić folię w częściach .... teraz zasada w ilu żeby nie "wstawała miejscami" podczas klejenia??? :)

Tylną szybę przerabiałem 2 razy . :)
Przed wczoraj zrobiłem ją 2 raz i jest cacy , jest tylko lekka piska na łączeniu 2 pasów folii , reszta czyściutka.
Ja zaczynałem od szablonu itp itd. Długo by pisać , ale szybę mam igła . :)

NERWUSS 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 14-06-2011, 00:23   
   Bolid: VW->to jest to :D

jak masz dobrą folię to z jednego kawałka robisz, przykładasz ja do tylnej szyby z zewnątrz obcinasz nożykiem tyle ile potrzebujesz, następnie bierzesz suszarkę lub opalarkę i ją profilujesz pod szybę i taką już gotową przyklejasz od wewnątrz :))

antek 
Nałogowiec

Wysłany: 14-06-2011, 10:26   

NERWUSS napisał/a:
jak masz dobrą folię to z jednego kawałka robisz, przykładasz ja do tylnej szyby z zewnątrz obcinasz nożykiem tyle ile potrzebujesz, następnie bierzesz suszarkę lub opalarkę i ją profilujesz pod szybę i taką już gotową przyklejasz od wewnątrz :))

Ta ze sklepów motoryzacyjnych jest twarda jak cylofon.. Więc nie ma szans żeby ją rozciągnąć lub profilować przez nagrzanie..
Chyba że kupisz folię za 150 zł to wtedy może..
Ale to już się bardziej opłaca jechać do profesjonalnej firmy, gdzie ostatnio pytałem jaki będzie koszt przyciemnienia trzech tylnych szyb - 180 zł :) (jeżeli szyby nie są uchylne).

tomek691 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-08-2011, 16:39   
   Bolid: Turbo 900

boczne to prosta sprawa:) a tylna przerabiałem również 2 razy i już tak zostawiłem, ale wyszły po jednej stronie pęcherze takie malutkie. Jak na folie za 8 zł i tak mi nieźle wyszło że tylko tak mało. Planuje przyciemnić jeszcze raz, także jak jest ktoś chętny z mojej okolicy, to możemy machnąć dwie na raz. Ja przyklejałem w jednym płacie, a jak Wy to przecinacie na pół i pasujecie że nie ma szpary, albo że jedna nie zachodzi na drugą? Musicie mieć niezłą aptekarską precyzje :wink:

korass 
Nałogowiec

Wysłany: 03-08-2011, 21:29   
   Bolid: Seicento 1.1 MPI 2004r.

Tylna szybę kleiłem folią EVO za 9 zł cztery razy i nie udało mi się uzyskać satysfakcjonującego efektu...

Raczej zlecę to ekspertowi, bo nie widzę sensu kupowania samej folii termokurczliwej za 60 zł.

Boczne uchylne szyby to pestka.

antek 
Nałogowiec

Wysłany: 04-08-2011, 00:46   

korass napisał/a:
Tylna szybę kleiłem folią EVO za 9 zł cztery razy i nie udało mi się uzyskać satysfakcjonującego efektu...

Raczej zlecę to ekspertowi, bo nie widzę sensu kupowania samej folii termokurczliwej za 60 zł.

Boczne uchylne szyby to pestka.

To nie wiem jak to robiłeś .

Ja u siebie "płomieni" nigdzie nie mam, wszystko ładnie po wychodziło.
Mam tylko na środku szyby w poziomie kreskę przez całą szybę , której prawie nie widać. :)

Bo mam z 2 części obklejoną szybę ;)

tomek691 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 04-08-2011, 09:19   

a ja nie wiem jak Ty ją na na 2 części rozciąłeś i połączyłeś jakoś zgrabnie :lol:
Ile Fachowców, tyle opinii, bo u mnie podobnie jak u korassa jest miejsce w którym wyszły "płomienie" i nie daje mi to satysfakcji.

nerevarine 
Nałogowiec

Wysłany: 04-08-2011, 10:49   
   Bolid: SC 0.9 S + LPG / Astra 1.6 16V + LPG

Jak okleić przednie boczne? Trzeba wyciągać szyby?

antek 
Nałogowiec

Wysłany: 04-08-2011, 10:58   

nerevarine napisał/a:
Jak okleić przednie boczne? Trzeba wyciągać szyby?

Trzeba wyciągać , nie da rady inaczej , ale to jest banalnie proste :)

[ Dodano: 04-08-2011, 10:59 ]
tomek691 napisał/a:
a ja nie wiem jak Ty ją na na 2 części rozciąłeś i połączyłeś jakoś zgrabnie :lol:
Ile Fachowców, tyle opinii, bo u mnie podobnie jak u korassa jest miejsce w którym wyszły "płomienie" i nie daje mi to satysfakcji.

No widzisz . ;)
Jednak coś potrafię , czasem wystarczy pomyśleć , i wszystko będzie pasować . :)

tomek691 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 04-08-2011, 13:36   

a nie będziesz jechał może czasem przez Kielce do pracy to może byśmy okleili moją? :wink:
a ja teraz z kolei wpadłem na nowy pomysł i będę rwał tą folie starą-czarną, bo kupiłem niebieską pod kolor mojego Pikaczento i właąnie apropo rwania tej folii bazarowej, jak to schodzi jak już wszystko wyschło? Odjedzie w jednym płacie, czy będzie się rwało jak papier?
Ostatnio zmieniony przez tomek691 04-08-2011, 15:29, w całości zmieniany 1 raz  

korass 
Nałogowiec

Wysłany: 04-08-2011, 15:01   
   Bolid: Seicento 1.1 MPI 2004r.

Ja jestem raczej pedantem więc o krojeniu folii na dwie części nie myślę nawet.
tomek691 napisał/a:
apropo rwania tej folii bazarowej, ak to schodzi jak już wszystko wyschło? Odjedzie w jednym płącie, czy bedzie sie rwało jak papier?

Moa ładnie się odkleiła w jednym kawałku, musisz ją zerwać jednym ciągłym ruchem i powinno być dobrze. Ewentualne resztki kleju usuniesz dobrym płynem do mycia szyb.

tygry 
Nałogowiec

Wysłany: 06-08-2011, 12:04   
   Bolid: sc sporting

[/quote]Ewentualne resztki kleju usuniesz dobrym płynem do mycia szyb.[/quote]

ech tam ludwik mentolowy daje tez rade :ok:

kosimazakiSC 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 09-10-2012, 22:42   Przyciemnianie tylnych szyb
   Bolid: sc 0.9 young

Witam, pewnie jest już tutaj taki temat... ale z racji tego, że jestem nowy na forum nie mogę znaleźć, a mianowicie chciałem dowiedzieć się jak ma się sprawa z przyciemnianiem tylnych szyb (tył + 2 boczne) aby było to zgodne z prawem i niebiescy nie mieli się czego czepiać? jakiego rodzaju folii najlepiej użyć żeby był dobry efekt ? Czy potrzebna jest na to homologacja?

Odpowiedz do tematu