przyciemniany szybki |
Autor |
Wiadomość |
Ciacho
Skoda Lover
Pomógł: 76 razy Wiek: 39 Dołączył: 09 Cze 2006 Posty: 2755 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 27-11-2007, 15:43
Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline |
|
|
alukard napisał/a: | o ile sie nie myle to cos okolo 20% szyby juz same w sobie sa przyciemnione cos kolo 16-18 % chyba |
masz na myśli szyby "atermiczne" ? Czyli te na lekko zielono przyciemnione fabrycznie?
Takie rzeczy to były w opcji lub w bogatszych wersjach, a w standardzie szyby są bielutkie |
|
 |
koki
Nałogowiec

Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Paź 2007 Posty: 235 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
endriu
Nałogowiec

Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 113 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: 27-11-2007, 19:58
Bolid: seicento |
|
|
alukard napisał/a: | o ile sie nie myle to cos okolo 20% szyby juz same w sobie sa przyciemnione cos kolo 16-18 % chyba wiec zostaje folia 10% |
nie ma takich folii najmniejsze to 30% przyciemnienia, a termicznych szyb (zielonych ) nie można przyciemniać w ogóle tylko białe na 30%. ale folia 30% wygląda jak przezroczysta widziałem bo takie chciałem na początku ale to strata kasy bo ich wo gole nie widac. |
Ostatnio zmieniony przez endriu 27-11-2007, 19:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
szymonek
ĄĄĘĘĘ

Pomógł: 80 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 2645 Skąd: 54° 05'N 22° 56'E
|
Wysłany: 28-11-2007, 00:20
Bolid: 1E 187 |
|
|
kokon napisał/a: | Mnie się tam osobiście przyciemnianie podoba - tył + 2 tylne boczne szkiełka jest git.
W kwestii samego przyciemniania - myslę że warto samemu to zrobić - jest naprawdę spora satysfakcja a koszt nieporównywalnie mniejszy niż u speca.
Dobra folia w granicach rozsądku =/- 60 PLN i 5 godzin w sobotni poranek tak zeby wieczorm można już było pokazać się z poliftingowymi szybami
Ja największy problem miałem z wsadzeniem szyb spowrotem - to był mój pierwszy raz kiedy tak naprawdę w praktyce zastosowałem powiedzienie "sznurek pod uszczelkę" |
hmmm ciekaw jestem jak zrobiles tylnia skoro jest naprawde wygieta w luk.. |
|
 |
kokon
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 28-11-2007, 07:38
Bolid: Seicento Sporting |
|
|
szymonek napisał/a: | kokon napisał/a: | Mnie się tam osobiście przyciemnianie podoba - tył + 2 tylne boczne szkiełka jest git.
W kwestii samego przyciemniania - myslę że warto samemu to zrobić - jest naprawdę spora satysfakcja a koszt nieporównywalnie mniejszy niż u speca.
Dobra folia w granicach rozsądku =/- 60 PLN i 5 godzin w sobotni poranek tak zeby wieczorm można już było pokazać się z poliftingowymi szybami
Ja największy problem miałem z wsadzeniem szyb spowrotem - to był mój pierwszy raz kiedy tak naprawdę w praktyce zastosowałem powiedzienie "sznurek pod uszczelkę" |
hmmm ciekaw jestem jak zrobiles tylnia skoro jest naprawde wygieta w luk.. |
Folia jest giętka i łatwo się ją przykleja - szczególnie jeśli przed całą akcją dobrze nawilżysz szybę (nie mylić z natłuszczaniem ) to potem wystarczy sprawnie powiedzmy gąbką powypychać niedoskonałości i wyrównać powierzchnię. Po przeschnięciu obciąć nozykiem to co niepotrzebne - można poruszać się nawet nieco na powierzchni szyby gdyż nawet jak troszkę za daleko zatniemy (znów bez przesady ) to w nierówność wejdzie pod uszczelkę o ile - tak jak mówie nie przetniemy zbyt daleko.
Zresztą na gg mogę odpowiedzieć na wszelkie pytania |
|
|
|
 |
sychi81
Nałogowiec

Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 136 Skąd: gdansk
|
Wysłany: 11-03-2010, 20:11
Bolid: Zygzak McQueen :))) |
|
|
hej gdzie mozna w trojmiescie przyciemnic szybki i za ile zeby nie bylo problemow? pytalem w pewnej firmie to moglem niby wszystkie sciemnic szybki oprocz przedniej tylko?
czy to legalne i nie bedzie problemow na przegladach i z policja?
dodam ze folia amerykanska i atest niby na papierku |
_________________ Borki 2010r.#8
Sypniewo 2011r.#8
Centomania Trójmiasto
 |
|
|
|
 |
Sebec007
Nałogowiec

Pomógł: 4 razy Wiek: 39 Dołączył: 09 Lis 2009 Posty: 104 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 11-03-2010, 20:43
Bolid: SC Sporting Schumacher |
|
|
sychi81 napisał/a: | hej gdzie mozna w trojmiescie przyciemnic szybki i za ile zeby nie bylo problemow? pytalem w pewnej firmie to moglem niby wszystkie sciemnic szybki oprocz przedniej tylko?
czy to legalne i nie bedzie problemow na przegladach i z policja?
dodam ze folia amerykanska i atest niby na papierku |
Możesz legalnie przyciemnić tylne boczne. Jeśli chcesz tylną to musisz posiadać prawe lusterko... gdyż wewnętrzne już nie spełnia swojego przeznaczenia na tyle ile powinno. Reszty nie powinno się przyciemniać A że w firmie montującej mówią inaczej... no cóż, oni z tego żyją. |
|
|
|
 |
MarcinPna
Bywalec

|
Wysłany: 11-03-2010, 21:11
Bolid: Seicento |
|
|
Macie ktoś przyciemnione szyby 60%, chce to zobaczyć jak to będzie wyglądać
|
_________________ Mój czarny sej -- Zapraszam --
 |
|
|
|
 |
irekg
Nałogowiec

Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Gru 2007 Posty: 163 Skąd: Podbeskidzie
|
Wysłany: 11-03-2010, 21:16
Bolid: sc A0 |
|
|
ja mam wszystkie robione w AUTO-TKACZ - polecam... odezwij się na PW to Ci podeślę...
robiłem w każdym swoim aucie ale dopiero w Tkaczu mam to com chciał drogo ale warto... |
_________________ OPROG./PRODUKCJA HAMOWNI INERCYJNYCH, DOLOTY/ROZPORKI (SC/CC/PANDA/ASTRA/MEGANE FL/YARIS2/KAZDY NA WARSZTACIE)/AKCESORIA DO SPORTU WG FIA/KOLEKTORY SSACE 2P/ ELEMENTY WYCZYNOWE WYDECHOWE/GIĘTARKA/DIAGNOSTYKA EURO-3
 |
|
|
|
 |
grimmiko
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 24-04-2010, 21:54
Bolid: Seicento SX 900 98, Opel Astra 1.4 98 |
|
|
mam pytanie do tych co sami sobie przyciemniali sobie szybę tylną, chodzi mi o to czy mieliście jakieś problemy z tym ze szyba nie jest prosta tylko delikatnie wypukła:/ czy używaliście opalarki do dopasowanie nie nie trzeba... |
_________________ Seicento SX 900 98
Opel Astra 1.4 98
w odległych planach
BMW E46 320 150PS 2003-2004r.

|
|
|
|
 |
Mucha!!!
spamer team
Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Lut 2009 Posty: 1455 Skąd: prawie Rybnik :p
|
Wysłany: 24-04-2010, 21:58
Bolid: SC 1.1. MPI |
|
|
grimmiko napisał/a: | mam pytanie do tych co sami sobie przyciemniali sobie szybę tylną, chodzi mi o to czy mieliście jakieś problemy z tym ze szyba nie jest prosta tylko delikatnie wypukła:/ czy używaliście opalarki do dopasowanie nie nie trzeba... |
ja ci powiem tak lepiej dać do kolesi co się tym zajmują zapłacić ok 100 PLN za samą tylną szybe i mieć OK.
samemu tak idealnie nie zrobisz no chyba że ja czegoś nie wiem
myślę że opalarka tu będzie zbędna ( robiłem sam ale nie w SC tylko w innym malacz--> wyszło ale fotek brak |
_________________ NiebieskiJestOK  |
|
|
|
 |
tygry
Nałogowiec

Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2009 Posty: 104 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 24-04-2010, 22:10
Bolid: sc sporting |
|
|
trzeba uformawac folie na tylnia szybe bo jest wypukla, i nawet tak mala wypuklosc narobi porblemu, ofoliowalem juz niejedno auto i jedynie co powiem to kupowac folie termiczne i formowac a co do szyb bocznych to mozna sobie je przyciemniec !! LEGALNIE !! ale TYLKO metada PIECOWA, polega na tym ze wklada sie szybe do specjaniego pieca a w nim pod odpowiednim cisnieniem i temp. osadzaja sie szybie zwiazki metali co powoduje przyciemnienie - na to jest atest, nawet jesli cie miski zatrzymia to nawet zyletka tego przytobie niezdrapia i nic ci niezrobia. |
|
 |
grimmiko
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 24-04-2010, 23:53
Bolid: Seicento SX 900 98, Opel Astra 1.4 98 |
|
|
spróbuje sam zrobić w końcu folia to nie taki wydatek a jak nie wyjdzie to poszukam kogoś co mi zrobi tylna szybę dzięki za odp. |
_________________ Seicento SX 900 98
Opel Astra 1.4 98
w odległych planach
BMW E46 320 150PS 2003-2004r.

|
|
|
|
 |
damian83d
Mordenator

Pomógł: 15 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Posty: 492 Skąd: KNurów
|
Wysłany: 03-05-2010, 08:44
Bolid: SEICENTO |
|
|
grimmiko napisał/a: | spróbuje sam zrobić w końcu folia to nie taki wydatek a jak nie wyjdzie to poszukam kogoś co mi zrobi tylna szybę dzięki za odp. |
jak kupisz folie za 20 zl to powodzenia ,robilem taka za 2 dni wyskocza ci bomble jedyna dora folia w granicach cenowych od 50 w gore |
_________________ bo Pamiętaj że,Gdy Uderzysz mnie-Oddam tak by Zabolało.! _ |
|
|
|
 |
4Xtrim
Nałogowiec
Pomógł: 8 razy Wiek: 44 Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 159 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 04-05-2010, 08:36
Bolid: SC |
|
|
grimmiko napisał/a: | spróbuje sam zrobić w końcu folia to nie taki wydatek a jak nie wyjdzie to poszukam kogoś co mi zrobi tylna szybę dzięki za odp. |
Radze kupic profi folię.
Kumpel chciał zrobic szybki w seju (3szt).Zapytał ile za zrobienie na gotowa to koles powiedział 230zl.
A jak zapytał ile jak da swoja folie to koles odpowiedział 330zl
Usłyszelismy ze z foliami z giełdy i z innymi wynalazkami jest 3x wiecej roboty a i tak efekt marny. |
|
 |
|