Legalność nawigacji |
Autor |
Wiadomość |
Bombel
ZBANOWANY
Pomógł: 6 razy Wiek: 42 Dołączył: 22 Lip 2011 Posty: 1158 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 02-06-2012, 21:46
Bolid: Seicento 900 Fun '02 |
|
|
macher nie ale ja już tak mam, że jak ktoś mi nakręci jakiś temat zawsze szukam potwierdzenia w przepisach Nieważne czy PN (chociażby drogowe), rozporządzenia (np. w sprawie szczegółowych warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie czy w spr. znaków i sygnałów drogowych, nie ma np. znaku zakazu wjazdu z LPG) czy ustawy (kodeks pracy czy konsumencka - jak nie po dobroci to do rzecznika praw konsumenta a potem do sądu i wygrałem odstąpienie od umowy kupna aparatu cyfrowego po dwóch latach) czy inne.
Bo jak mówi znane porzekadło: nieznajomość prawa szkodzi. |
_________________ Takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego
Ignorantia iuris nocet
Si vis pacem, para bellum
Najniższy sej w Poznaniu? Srebrny ajzol
|
|
|
|
|
m@rtines
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 04-06-2012, 07:34
Bolid: Seicento |
|
|
Bombel co do zakazu wjazdu z lpg faktycznie nie ma w przepisach takiego znaku ale zarządzca/właściciel np garażu podziemnego w galerii handlowej może ustawić znaki jakie chce ponieważ jest to jego teren i musisz się podporządkować co jest zgodne z przepisami.. chyba zrobiliśmy mały OT..
A wracając do tematu.. papier potwierdzający legalność czy to navi (np karta jak w przypadku AM) czy CB nie zajmuje dużo miejsca.. Nie zaszkodzi mieć w schowku czy w dowodzie rejestracynym.. Jak ktoś ma np Larka za 140zł to wiadomo, że nie powinien tam mieć AM, a podczas kontroli misiek zauważy więc jest uzasadnione podejrzenie o popełnieniu przestępstwa.. A jeśli ma się legalne oprogramowanie to nie ma się problemu okazaniem dokumentu licencji.. No chyba, że się ma navi z chomika.. |
_________________ Bravo Delta International DX Group
Marcin: 161BD845
QTH: JO90XA |
|
|
|
|
paker228
spamer team Lokalny Czepiacz
Pomógł: 69 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2009 Posty: 1102 Skąd: ZMC
|
Wysłany: 04-06-2012, 07:43
Bolid: 1.1 MPI |
|
|
Co do tych wszystkich KPK i innych przepisów..
a to przypadkiem nie jest tak ze zgodnie z jakąś tam konwencją genewską czy innym unijnym "papierkiem" istnieje domniemanie niewinności człowieka, i z zasady zwykły szazry człowiek jest niewinny, a to właśnie policjant powinien udowodnić mu, że jednak jest winny?
jakieś masło maslane mi wyszło
Ok. A jeśli ktoś ma navi używane, kupione z drugiej ręki? Gdzie szukać paragonu?
Poza tym kwestia wożenia paragoun w aucie.. nawet jeśli w schowku sobie pojeździ, to po 2, czy kilku latach z tego paragonu tusz wybleknie tak że będzie biała karteczka.. i co wtedy?
Czy paragon jest dowodem legalności nawi i oprogramowania?
Nie wydaje mi się zeby do każdej nawigacji był dołączony jakiś "certyfikat legalności"... |
|
|
m@rtines
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 04-06-2012, 08:13
|
|
Paragon nie jest potwierdzeniem legalności oprogramowania w navi.
W AM masz karte wielkości kredytowej z numerem (pod zdrapką)..
W autopilocie dostałem licencję wielkości A4..
W iGo była oryginalna karta SD z grawerowanym numerem..
Pamiętaj, że wiele navi ma wgrane mapy np autopilot i teoretycznie nie ma możliwości zmiany.
Więc dany producent navi i oprogramowania są powiązani.. |
|
|
|
|
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 04-06-2012, 08:25
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
paker228 napisał/a: | Co do tych wszystkich KPK i innych przepisów..
a to przypadkiem nie jest tak ze zgodnie z jakąś tam konwencją genewską czy innym unijnym "papierkiem" istnieje domniemanie niewinności człowieka, i z zasady zwykły szazry człowiek jest niewinny, a to właśnie policjant powinien udowodnić mu, że jednak jest winny?
|
Nieznajomość przepisów prawa nie zwalnia z odpowiedzialności karnej
To nie przestępstwo, że trzeba mieć twarde dowody żeby przedstawić zarzuty i by osoba podejrzewna przeszła w status osoby podejrzanej .
Wracając do legalności. Mam larca którego dostałem za podpisanie umowy na neostradę na kolejne trzy lata Tam było już oprogramowanie Mapa Map Easy. Jakaś tam naklejka była ale jest taka zakładka w tym urządzeniu w programie że się wchodzi do jakiegoś tam folderu i jest czarno na białym wersja oprogramowania mapamap i chyba jakaś licencja. Mama map easy jest chyba darmowa i aktualizacja co kwartał też. Coś jak Fiat Ecu Scan okrojony za darmo i Ecu scan płatny. Z drugiej strony mam teraz wersję Mapa Map Top. Cóż syn w szkole informatyczno-elektronicznej i dało radę. |
|
|
|
|
m@rtines
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 04-06-2012, 14:14
|
|
macher ja mówię że się nie da wgrać tylko teoretycznie bo praktycznie to sam wiesz..
jak były urządzenia PDA to każdy miał po kilka różnych map i prawie nikt nie miał legalnych.. dlatego chcieli to sprawdzać.. a teraz.. no cóż.. zawsze znajdzie się nadgorliwy który sprawdzi wszystko począwszy od gaśnicy, skończywszy na CB czy navi.. |
|
|
|
|
|