Gdzie po wynajem długoterminowy samochodu |
Autor |
Wiadomość |
MaciejK
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 19-09-2024, 12:44 Gdzie po wynajem długoterminowy samochodu
Bolid: seicento |
|
|
Do jakiej firmy warto jest się udać jesli chodzi o wynajem długoterminowy samochodu. Ogólnie zależy mi na w mairę nowym aucie, max 4-6 letnim, nie mam sprecyzowanych oczekiwań co do marki, musiałbym sobie przejrzeć poszczególne samochody.
Ogólnie działam na ryczałcie, auto będzie na firmę, nie chcę aby robiło to jakis problem przy decyzji przyznania najmu. Przejrzyste zasady oraz umowa bez dodatkowych opłat to raczej logiczne. No i nie interesują mnie tutaj jakieś cyrki przy zdawaniu samochodu i czepianie się byle ryski.
Ma ktoś doświadczenia? Kogo polecicie? |
|
|
|
|
Myszowór
Bywalec
|
Wysłany: 23-09-2024, 10:14
Bolid: fiat seicento |
|
|
Maste1, ale to najlepiej jeśli wybierzesz się po prostu na jeden z ich placów i zobaczysz sobie jakie mają samochody. Mają spory wybór aut na wynajem długoterminowy. Nowych i pokontraktowych. |
|
|
|
|
MaciejK
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 23-09-2024, 12:42
Bolid: seicento |
|
|
Coś mi się obiło o uszy, z tego co widzę to leasing też mają. |
|
|
|
|
ziggy
Bywalec
|
Wysłany: 25-09-2024, 10:17
Bolid: Seicento |
|
|
Słyszałem, że jak jest się na ryczałcie to może być problem z dostaniem leasingu ze względu na to, że tak naprawdę nie do końca wiadomo jaki firma ma zysk. Czy jeśli jest się na ryczałcie + VAT to też są takie problemy? |
|
|
|
|
Myszowór
Bywalec
|
Wysłany: 26-09-2024, 11:05
|
|
Odpowiednio wysoka wpłata własna i problemu już nie masz. Tylko, że czasami dobrze jest przekalkulować opłacalność leasingu bez vat na ryczałcie bo często kosztowo bardziej opłaca się brać kredyt. Druga opcja to po prostu wynajem długoterminowy o jkai tutaj pyta się autor. Szczególnie, ze nie ma tutaj żadnych dodatkowych dochodzących kosztów jak przy leasingu. I dla większości osób dużą zaletą jest to, ze możńa sobie łatwo rozplanować wydatki.
Masz jedną ustaloną miesięczną ratę i wiesz, ze nie wzrośnie. |
|
|
|
|
tywin
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-09-2024, 13:28
|
|
A jak jest z leasingiem starszego auta? Chodzi mi tutaj o leasingu samochodu 3-5 letniego, czy jest sens? Pod katem żywotności takiego samochodu. Czy taki samochód nie będzie wymagał szybkiego remontu? |
|
|
|
|
Myszowór
Bywalec
|
Wysłany: 27-09-2024, 08:20
|
|
Nie brałem pod uwage nigdy kilkuletniego samochodu. Może dlatego, ze nie znam się zbytnio na naprawach. Jesli miałbym brać leasing albo najem długoterminow6 to na nowe auto, co najwyżej roczne albo dwuletnie. W najmie w racie masz przeglądy i ubezpieczenie tak więc jesli coś się popsuje, nie będziesz musiał sie stresować kosztowną naprawą. |
|
|
|
|
haps
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 27-09-2024, 08:37
Bolid: 1234567876 |
|
|
Leasing kiedyś był bardziej opłacalny niż obecnie. Ostatnio wyliczałem sobie opłacalność i przy połowie vatu przy zakupie i całym vacie, który trzeba oddać przy sprzedaży to naprawdę jest to średni interes.
Dlatego sam stawiałbym na najem długoterminowy - szczególnie w sytuacji, w kórej chcesz po roku czy po dwóch latach bez żalu oddać i zmienić sobie auto na coś nowego. |
|
|
|
|
ziggy
Bywalec
|
Wysłany: 27-09-2024, 10:09
|
|
A tak w ogóle to polecacie wynajem długoterminowy? W sensie zalety i przewagi nad leasingiem? |
|
|
|
|
Myszowór
Bywalec
|
Wysłany: 27-09-2024, 11:40
|
|
Sam sobie przelicz. Ale dla mnie najem długoterminowy to przede wszystkim święty spokój oraz wygoda. Nie interesują Cię serwisowanie, wymiana opon, naprawy. Wszystko jest zawarte w jednej racie. |
|
|
|
|
ziggy
Bywalec
|
Wysłany: 27-09-2024, 12:32
|
|
Rozumiem, ze nie ma opcji wykupienia auta przy najmie jak w leasingu? |
|
|
|
|
Myszowór
Bywalec
|
Wysłany: 30-09-2024, 06:33
|
|
Jest, niektóre osoby się na to decydują ale wartość samochodu jest obliczana pod koniec ostatniej raty wynajmu. Większość osób po prostu zdaje samochód i bierze coś innego. |
|
|
|
|
|