Jak kupić auto od nieboszczyka |
Autor |
Wiadomość |
Bandzior
Nałogowiec
Pomógł: 44 razy Wiek: 37 Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 384 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 02-11-2008, 20:45
Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S |
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Sporo mi pomogły. Już wiem mniej więcej o co chodzi. Z waszych wypowiedzi wynika, że nie będzie to taka ciężka sprawa. Może komuś na przyszłość przyda się ten wątek. Póżniej poinformuje was jak potoczyły się losy wyżej omawianego pojazdu. |
|
|
|
|
Paweł A.
Nałogowiec
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 03 Lip 2008 Posty: 191 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 02-11-2008, 20:51
Bolid: Seicento 1.1 MPI CF3 |
|
|
Jak byś miał w przyszłości problem z zarejestrowaniem to pisz do mnie na PW. |
|
|
|
|
Bandzior
Nałogowiec
|
Wysłany: 02-11-2008, 21:05
|
|
Mam jednak jeszcze jedną wątpliwość. Syn właściciela zmarł w tym roku. Czy przez to, że zmarł syn właściciela, dzieci zmarłego syna mają prawo do pojazdu?? |
|
|
|
|
Paweł A.
Nałogowiec
|
Wysłany: 02-11-2008, 21:07
|
|
Drugie postępowanie spadkowe. Ono określi kto ma prawo do części odziedziczonej przez zmarłego. |
|
|
|
|
Matyś
Burakowóz Buster
Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 72 Skąd: Lublin / Lubartów
|
Wysłany: 02-11-2008, 21:36
Bolid: SC 900+LPG |
|
|
jesli są to Twoi znajomi mozesz dogadac sie i podpisac umowe sprzedazy z nieboszczykiem;] tzn wpisac przedsmiertna date sprzedazy... |
|
|
Bandzior
Nałogowiec
|
Wysłany: 02-11-2008, 22:14
|
|
Matyś napisał/a: | jesli są to Twoi znajomi mozesz dogadac sie i podpisac umowe sprzedazy z nieboszczykiem;] tzn wpisac przedsmiertna date sprzedazy... |
Na początku brałem to pod uwagę. Ale jest duże ryzyko wpadki i można pójść za kratki.
Chyba, że nikt by nie robił sprzeciwu. Jakoś by się to załatwiło w ten sposób... |
|
|
|
|
Krysia [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2008, 22:47
|
|
|
Bandzior napisał/a: | jest duże ryzyko wpadki i można pójść za kratki. |
Wierszem gada |
|
|
|
|
MaTe
nówka sztuka ;)
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Lut 2008 Posty: 33 Skąd: poznań
|
Wysłany: 04-11-2008, 23:17
Bolid: 900 |
|
|
Matyś napisał/a: | jesli są to Twoi znajomi mozesz dogadac sie i podpisac umowe sprzedazy z nieboszczykiem;] tzn wpisac przedsmiertna date sprzedazy... |
no tak troche średnio kolego........ bo z tego co pamiętam to masz chyba 30 dni na przerejestrowanie samochodu............ |
|
|
|
|
Bandzior
Nałogowiec
|
Wysłany: 04-11-2008, 23:21
|
|
MaTe napisał/a: | Matyś napisał/a: | jesli są to Twoi znajomi mozesz dogadac sie i podpisac umowe sprzedazy z nieboszczykiem;] tzn wpisac przedsmiertna date sprzedazy... |
no tak troche średnio kolego........ bo z tego co pamiętam to masz chyba 30 dni na przerejestrowanie samochodu............ |
zależy od urzędu. W niektórych przerejestrowuja po roku czasu od spisania umowy i się nie czepiają. |
|
|
|
|
Paweł A.
Nałogowiec
|
Wysłany: 05-11-2008, 06:43
|
|
Teoretycznie po przekroczeniu 30 dniowego terminu można wydać decyzję o odmowie rejestracji, ale jeśli wszystko jest w porządku nie robi się tego, bo KPA każe rozstrzygać sprawę na korzyść strony.
Ja niedawno trafiłem na dziadka, który przerejestrowywał Ursusa kupionego 19 lat temu i jak się przyznał, zrobił to tylko dlatego, że diagnosta mu się przyczepił do stanu tablicy rejestracyjnej. |
|
|
|
|
chrabol
nówka sztuka ;)
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 27 Paź 2010 Posty: 12 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-05-2011, 08:53
Bolid: FIAT Seicento Actual 2003 r. Pb95 |
|
|
Dopiero po wpisaniu wiadomości zauważyłem, że spóźniłem się jakieś 3 lata . Może się jednak komuś na przyszłość przydać.
Sprawa wygląda tak,
Jeżeli do dzisiaj auto nie zostało przerejestrowane na spadkobierców nieboszczyka, to Ty przy okazji zakupu i złożenia wniosku o rejestrację musisz wykazać, że nabyłeś prawo własności od właściciela, którym dla wydziału komunikacji jest ten, na kogo zarejestrowane jest auto (obowiązuje domniemanie- chociaż obalalne - własności posiadaca samoistnego). Musisz wykać ciągłość własności: nieboszczyk jego spadkobiercy - > Ty.
Jesli nieboszczyk miał więcej niż jednego spadkobiercę, to nabycie własności wymaga co do zasady zawarcia umowy ze wszystkimi z nich. Oni muszą wcześniej przeprowadić postępowanie w sprawie stwierdzenia nabycia spadku (opłata sądowa 50 zł), które kończy się wydanieme postanowienia. W tym postępowaniu Sąd Rejonowy określi, kto jest spadkobiercą po nieboszczyku.
Jeżeli ktoś ze spadkobierców zmarł już po smierci właściciela (nieboszczyka), to jego spadkobiercy, jako dziedziczący udział we współwłasności pojazdu, również muszą przeprowadzić stwierdzenie nabycia spadku po swoim spadkodawcy. Im dłużej trwa zabawa, tym więcej może być takich sytuacji.
Dopiero wówczas, po zawarciu umowy ze wszystkimi współwłaścicielami, bądż chociażby jednym posiadającym pełnomocnictwo od pozostałych (radziłbym jednak ze wszystkimi), będziesz mógł bezpiecznie zawrzeć umowę sprzedaży samochodu. Musisz od nich zażądać bądź odpisu postanowień o stwierdzeniu nabycia spadku, koniecznie z klauzulą prawomocności, bądź wypożyczyć od niech te odpisy i zrobić u notariusza kopię poświadczoną za zgodność z oryginałem. Z tymi odpisami lub ich poświadczonymi kopiami idziesz do wydziału komunikacji.
Trochę papierkowych spraw, ale czego się nie robi dla wyśnionego auta.
Aha, stwierdzenie nabycia spadku można również zrobić u notariusza w formie aktu poświadczenia dziedziczenia, koszt bodaj też 50 zł, ale nie mam pewności. |
_________________ 1 taki Sejcz na 1.328.973 sztuk
|
|
|
|
|
|