FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Homologacja butli.
Autor Wiadomość
dawiddawidowski 
Moderator
Cento Nowy Sącz

Wysłany: 23-03-2015, 22:16   
   Bolid: SC Abarth 1.4 16v 6speed

sporting212, widzisz może kiedy te posty były napisane :?: :)) Należy się łopata za odkop :lol:

ROSSO BAROCCO by dawid

KrzychuB 
Nałogowiec

Wysłany: 23-03-2015, 23:44   
   Bolid: Seicento 900

DObra skoro już jest ten odkop to: Co lepiej zrobić gdy, butla wyszła, gaz wbity a dokumentów niema ? :cool:

mieszko1 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-03-2015, 15:26   
   Bolid: Seito 0,9

Porządkując - bo temat już stary:

Wersja1: mam gaz, mam wbity w dowód, mam homologację >>> nie masz problemu

Wersja2: mam gaz, mam wbity w dowód, nie mam homologacji >>> można:
- wymienić butlę
- próbować uzyskać od producenta duplikat.

Wersja3: mam gaz, mam wbity w dowód, mam homologację, ale się skończyła (starsza niż 10 lat) >>> można:
- wymienić butlę
- legalizować butlę ponownie (w Krakowie 250 zł - koszt wymontowania, badań i montażu) - jeżeli jest w dobrym stanie nie pordzewiała

Wersja4: mam gaz, nie mam wbitego w dowód, nie mam homologacji >>>>> można:
- teoretycznie jeździć dalej, robić przeglądy jak się robiło dotychczas, bo na pewno normalnie nikt nie zrobi przeglądu i nie podbije go (chyba że znajdziecie niewidomego diagnostę :grin: ),
- postarać się o komplet dokumentów i wbić w dowód gaz. Potrzebne będą:
1. wyciąg ze świadectwa homologacji zamontowanej instalacji,
2. atest na zbiornik (homologacja zbiornika) "poświadczenia wykonania i zbadania zbiornika gazu skroplonego do napędu pojazdów samochodowych"
3. FAKTURA za montaż (na dokumencie musi być numer nadwozia i numer rejestracyjny samochodu).

Policja nie ma prawa żądać świadectwa homologacji butli gdyż zgodnie z prawem wyraźnie określono obowiązkowe dokumenty podczas kontroli drogowej.
Inna sytuacja, jeżeli policjant stwierdzi, że instalacji nie ma w dowodzie, a jest w pojeździe - wówczas jest zobowiązany zatrzymać dowód rejestracyjny.

dawiddawidowski 
Moderator
Cento Nowy Sącz

Wysłany: 24-03-2015, 17:23   

mieszko1 napisał/a:
Inna sytuacja, jeżeli policjant stwierdzi, że instalacji nie ma w dowodzie, a jest w pojeździe - wówczas jest zobowiązany zatrzymać dowód rejestracyjny.

owszem ale mówi się że gaz założony dwa dni wcześniej a zmiany masz 7 dni... podobnie postępuje się z silnikiem po swapie na większy i dowód zostaje :))

ROSSO BAROCCO by dawid

macher 
Moderator

Wysłany: 24-03-2015, 18:20   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

dawiddawidowski napisał/a:
mieszko1 napisał/a:

owszem ale mówi się że gaz założony dwa dni wcześniej a zmiany masz 7 dni...

Do czasu dokonania wpisu w dowodzie o montażu LPG trzeba mieć przy sobie fakturę/rachunek założenia instalacji. Jest w nim data i pojazd w którym zakładano instalację. Na dokonanie wpisu masz 30 dni od montażu. W tym czasie zakład montujący zwraca się do producenta instalacji o homologację na komponenty użyte do montażu

dawiddawidowski 
Moderator
Cento Nowy Sącz

Wysłany: 24-03-2015, 19:37   

To chyba z jakimś dziwnym diagnostą gadałem :lol:

ROSSO BAROCCO by dawid

mieszko1 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-03-2015, 19:50   
   Bolid: Seito 0,9

macher napisał/a:

Do czasu dokonania wpisu w dowodzie o montażu LPG trzeba mieć przy sobie fakturę/rachunek założenia instalacji. Jest w nim data i pojazd w którym zakładano instalację. Na dokonanie wpisu masz 30 dni od montażu. W tym czasie zakład montujący zwraca się do producenta instalacji o homologację na komponenty użyte do montażu

Dzięki za uzupełnienie - tego nie wiedziałem.
Kilka ładnych lat temu przy kontroli drogowej policjant pytał mnie o homologację na zbiornik. Miałem ksero w aucie razem z kilkoma innymi papierami - wtedy nie wiedziałem, a dziś już wiem że nie ma prawa tego żądać.

Nasze Państwo jest dość opresyjne, jeżeli mowa o różnych przebudowach aut i dodatkowych instalacjach. Niech przykładem będzie 63 zł dodatkowo przy przeglądzie za "badanie specjalistyczne" auta z LPG.
W niektórych innych krajach są preferencje dla aut z LPG - bo ich emisja CO2 jest niższa w stosunku do aut napędzanych wyłącznie PB średnio o 20% (oczywiście przy prawidłowej i sprawnej instalacji).

erykk 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 01-07-2015, 09:51   
   Bolid: Nie mam :(

DUplikat wystawiają bez problemu, kwestia tylko, czy jest on koniecznie potrzebny do czegokolwiek :P

Odpowiedz do tematu