Homologacja butli. |
Autor |
Wiadomość |
dawiddawidowski
Moderator Cento Nowy Sącz
Pomógł: 47 razy Wiek: 32 Dołączył: 06 Mar 2013 Posty: 3642 Skąd: NS
|
Wysłany: 23-03-2015, 22:16
Bolid: SC Abarth 1.4 16v 6speed |
|
|
sporting212, widzisz może kiedy te posty były napisane Należy się łopata za odkop |
_________________ Polska Jazda SC
ROSSO BAROCCO by dawid |
|
|
|
|
KrzychuB
Nałogowiec
Wiek: 40 Dołączył: 06 Mar 2012 Posty: 293 Skąd: Nowy Sącz
|
|
|
|
|
mieszko1
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 24-03-2015, 15:26
Bolid: Seito 0,9 |
|
|
Porządkując - bo temat już stary:
Wersja1: mam gaz, mam wbity w dowód, mam homologację >>> nie masz problemu
Wersja2: mam gaz, mam wbity w dowód, nie mam homologacji >>> można:
- wymienić butlę
- próbować uzyskać od producenta duplikat.
Wersja3: mam gaz, mam wbity w dowód, mam homologację, ale się skończyła (starsza niż 10 lat) >>> można:
- wymienić butlę
- legalizować butlę ponownie (w Krakowie 250 zł - koszt wymontowania, badań i montażu) - jeżeli jest w dobrym stanie nie pordzewiała
Wersja4: mam gaz, nie mam wbitego w dowód, nie mam homologacji >>>>> można:
- teoretycznie jeździć dalej, robić przeglądy jak się robiło dotychczas, bo na pewno normalnie nikt nie zrobi przeglądu i nie podbije go (chyba że znajdziecie niewidomego diagnostę ),
- postarać się o komplet dokumentów i wbić w dowód gaz. Potrzebne będą:
1. wyciąg ze świadectwa homologacji zamontowanej instalacji,
2. atest na zbiornik (homologacja zbiornika) "poświadczenia wykonania i zbadania zbiornika gazu skroplonego do napędu pojazdów samochodowych"
3. FAKTURA za montaż (na dokumencie musi być numer nadwozia i numer rejestracyjny samochodu).
Policja nie ma prawa żądać świadectwa homologacji butli gdyż zgodnie z prawem wyraźnie określono obowiązkowe dokumenty podczas kontroli drogowej.
Inna sytuacja, jeżeli policjant stwierdzi, że instalacji nie ma w dowodzie, a jest w pojeździe - wówczas jest zobowiązany zatrzymać dowód rejestracyjny. |
|
|
|
|
dawiddawidowski
|
Wysłany: 24-03-2015, 17:23
Bolid: SC Abarth 1.4 16v 6speed |
|
|
mieszko1 napisał/a: | Inna sytuacja, jeżeli policjant stwierdzi, że instalacji nie ma w dowodzie, a jest w pojeździe - wówczas jest zobowiązany zatrzymać dowód rejestracyjny. |
owszem ale mówi się że gaz założony dwa dni wcześniej a zmiany masz 7 dni... podobnie postępuje się z silnikiem po swapie na większy i dowód zostaje |
_________________ Polska Jazda SC
ROSSO BAROCCO by dawid |
|
|
|
|
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 24-03-2015, 18:20
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
dawiddawidowski napisał/a: | mieszko1 napisał/a: | Inna sytuacja, jeżeli policjant stwierdzi, że instalacji nie ma w dowodzie, a jest w pojeździe - wówczas jest zobowiązany zatrzymać dowód rejestracyjny. |
owszem ale mówi się że gaz założony dwa dni wcześniej a zmiany masz 7 dni... |
Do czasu dokonania wpisu w dowodzie o montażu LPG trzeba mieć przy sobie fakturę/rachunek założenia instalacji. Jest w nim data i pojazd w którym zakładano instalację. Na dokonanie wpisu masz 30 dni od montażu. W tym czasie zakład montujący zwraca się do producenta instalacji o homologację na komponenty użyte do montażu |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
|
dawiddawidowski
|
|
|
|
|
mieszko1
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 24-03-2015, 19:50
Bolid: Seito 0,9 |
|
|
macher napisał/a: |
Do czasu dokonania wpisu w dowodzie o montażu LPG trzeba mieć przy sobie fakturę/rachunek założenia instalacji. Jest w nim data i pojazd w którym zakładano instalację. Na dokonanie wpisu masz 30 dni od montażu. W tym czasie zakład montujący zwraca się do producenta instalacji o homologację na komponenty użyte do montażu |
Dzięki za uzupełnienie - tego nie wiedziałem.
Kilka ładnych lat temu przy kontroli drogowej policjant pytał mnie o homologację na zbiornik. Miałem ksero w aucie razem z kilkoma innymi papierami - wtedy nie wiedziałem, a dziś już wiem że nie ma prawa tego żądać.
Nasze Państwo jest dość opresyjne, jeżeli mowa o różnych przebudowach aut i dodatkowych instalacjach. Niech przykładem będzie 63 zł dodatkowo przy przeglądzie za "badanie specjalistyczne" auta z LPG.
W niektórych innych krajach są preferencje dla aut z LPG - bo ich emisja CO2 jest niższa w stosunku do aut napędzanych wyłącznie PB średnio o 20% (oczywiście przy prawidłowej i sprawnej instalacji). |
|
|
|
|
erykk
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 01-07-2015, 09:51
Bolid: Nie mam :( |
|
|
DUplikat wystawiają bez problemu, kwestia tylko, czy jest on koniecznie potrzebny do czegokolwiek |
_________________ http://hspcompany.pl |
|
|
|
|
|