|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Spalanie gazu??? |
Autor |
Wiadomość |
onore
nówka sztuka ;)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Lip 2014 Posty: 29 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 02-01-2016, 23:33
Bolid: SC Active 1.1 MPI 2003' LPG |
|
|
ir3n3usz napisał/a: | onore napisał/a: | Dzięki za odpowiedź, ale to dławienie występuje na paliwie |
sieczka w pamięci autoadaptacyjnej ECU, skutek złej regulacji LPG |
Długo to trwałe, ale doszedłem - jakiś czas temu wyczytałem, że niektórych silnikach fiata MPI taki objaw występuje przy uszkodzeniu czujników iskry znajdujących się w komputerze. Dokładnie wtedy kiedy ktoś próbuje zapalić auto przy zdjętych przewodach wysokiego napięcia za świec. Długo szukałem w przystępnej cenie komputera+immo+pętla+stacyjka, aż się trafił komplet od Pandy 2006. Przełożyłem i dławienia brak już od 3 miesięcy. Podsumowując mój problem, to nieświadomy gazownik popsuł komputer podczas montażu instalacji. W ubiegłym tygodniu zrobiłem nową kalibracje, zebrałem mapę PB i 2x LPG. Zobaczę jak teraz będzie ze spalaniem. |
_________________ SC Active 1.1 MPI 2003' LPG: Tomasetto AT09/STAG4 QBox Basic/Hana H2000. |
|
|
|
|
ir3n3usz
Nałogowiec
Pomógł: 64 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 867 Skąd: Radom
|
Wysłany: 02-01-2016, 23:39
Bolid: SC 1.2 16V LPG |
|
|
onore napisał/a: | uszkodzeniu czujników iskry znajdujących się w komputerze. Dokładnie wtedy kiedy ktoś próbuje zapalić auto przy zdjętych przewodach wysokiego napięcia za świec. |
To nie jest tak jak piszesz. Problem ze sterowaniem cewkami wygląda trochę inaczej. W komputerze nie ma żadnych czujników. Uszkadza sie układ sterujący cewkami i nie ma na to wpływu ściągnie przewodów WN, bo gazownik nie ma potrzeby robić takich rzeczy przy montażu LPG. Problem z komputerami w SC, Punto, Panda jest powszechny. Zaczyna sie od wypadania zapłonów, nierównej pracy, a kończy na braku sterowania drugą cewką najczęściej. Miałem jeden przypadek, że padło też sterowanie wtryskami. Nie zganiaj na gazownika, bo to nie jego wina nawet jeśli sciągał przewody WN. |
_________________ Moje Seicento |
|
|
|
|
onore
nówka sztuka ;)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Lip 2014 Posty: 29 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 03-01-2016, 00:00
Bolid: SC Active 1.1 MPI 2003' LPG |
|
|
ir3n3usz napisał/a: | Nie zganiaj na gazownika, bo to nie jego wina nawet jeśli sciągał przewody WN. |
Ok. Nie będę się upierał, czy są czujniki, czy nie. Przepraszam, faktycznie napisałem co wyczytałem, a nie było potwierdzone. Więc dzięki za sprostowanie.
Natomiast niezaprzeczalnym jest fakt, że właśnie wymiana komputera pomogła na problem w moim aucie, który powstał:
1) po odbiorze auta od gazownika (prędzej tego nie było)
2) z którym zostałem sam, bo gazownik mnie zbył zwalając winę na czujnik temperatury.
Nie miałem i nie mam zamiaru już go ściągać po roku czasu. Najważniejsze jest dla mnie to, że samemu (+ szczątkowe i mało precyzyjne informacje z netu), udało mi się naprawić . Piszę o tym, bo i może komuś z Was się to przyda . |
_________________ SC Active 1.1 MPI 2003' LPG: Tomasetto AT09/STAG4 QBox Basic/Hana H2000. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|