Jaki olej do skrzyni biegów? |
Autor |
Wiadomość |
barthez
Nałogowiec professional audio

Pomógł: 74 razy Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 382 Skąd: stolica Wlkp
|
Wysłany: 05-01-2009, 20:45
Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046) |
|
|
Darol napisał/a: | oklaski za płyn hamulcowy |
Hamulce to podstawa-do nich zalicza się też i płyn. Jest to produkt bardzo wrażliwy(higroskopijna struktura bardzo szybko chłonie wilgoć, a co to powoduje w razie potrzeby chyba pisać nie muszę).
Co do sprzęgła to miałem jeszcze tarczę dobrą jak strzeliła linka, ale nie zdecydowałem się na pozostawienie tego, mimo, że znając ludzką mentalność inny "user" jeździłby dalej. Na szczęście ja zdaję sobie sprawę z odpowiedzialności za to czym jadę i wolę być 100% pewny swego samochodu.
Kończymy już ten offtopic . Temat zamknięty. Każdy robi jak uważa jego wola i zasobność portfela. |
_________________ Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen. |
|
|
|
 |
arti.sa
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 07-01-2009, 13:43
Bolid: y: m6citd, 0.9SX |
|
|
Reasumując to w końcu co polecilibyście do 60pln za 2,5-3litra? |
|
|
|
 |
Darol
nówka sztuka ;)
Pomógł: 10 razy Wiek: 51 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 25 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-01-2009, 14:59
Bolid: SC 1.1 MPI |
|
|
arti.sa napisał/a: | Reasumując to w końcu co polecilibyście do 60pln za 2,5-3litra? |
w tej kwocie to nie wiem, ale jeśli się szarpniesz to za około 100zł za 2l poleciłbym
Motul 75W-80 |
|
|
|
 |
Endymion
nówka sztuka ;)

Pomógł: 11 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Gru 2006 Posty: 49 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 07-01-2009, 18:38
Bolid: SC 0,9-LPG-2000r-99kkm + DaciaLoganMCV 202kkm |
|
|
A ja kupiłem przy okazji wymiany uszczelniaczy półosi w dwóch seicento (niestety jednego już nie mam) taki o to olej:
http://www.orlenoil.pl/of...obowe,7,81.html |
|
|
|
 |
arti.sa
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 07-01-2009, 23:40
|
|
Endymion, ten spełnia moje widełki finansowe
Ale czy nie ma z nim problemów zimą ... itd spełnia swoją rolę w trybkach?
Czy moze jednak dołożyć pare dyszek... |
|
|
|
 |
Darol
nówka sztuka ;)
Pomógł: 10 razy Wiek: 51 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 25 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-01-2009, 10:12
Bolid: SC 1.1 MPI |
|
|
arti.sa napisał/a: | Endymion, ten spełnia moje widełki finansowe
Ale czy nie ma z nim problemów zimą ... itd spełnia swoją rolę w trybkach?
Czy moze jednak dołożyć pare dyszek... |
Powiem tak, kto kupuje tanio i dobrze, ten kupuje dwa razy, najpierw tanio a później dobrze
Ja jestem za biedny aby kupować tanie rzeczy.... nie opłaca mi się oszczędzać kilku dyszek aby później wydać kilka stówek na naprawę innych rzeczy. |
|
|
|
 |
arti.sa
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 09-01-2009, 11:08
|
|
Dobra kupie coś ala motul, w końcu szkoda trybów i tak wszystko tanie jak barszcz do sc (w 2 aucie sam olej 230pln) tyle, że się trochę tego uzbiera w sumie na kilka stówek |
|
|
|
 |
ins62
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 01-02-2009, 13:50
Bolid: seicento 1.1 dynamic |
|
|
witam. polecam olej tutela do fiatów, na lato nadaje sie wyśmienicie, gorzej jest w zimie ponieważ nawet syntetyk tutela za bardzo gęstnieje, ale da sie do tego w zimie przyzwyczaić, oleju musisz kupić aż 3 litry, z czego wlewasz do skrzyni aż 2,4 litra. wlewać możesz do skrzyni przez odpowietrznik który znajduje sie na górnej pokrywie wybieraka, albo przez korek wlewu oleju(ten duży) tylko musisz przelać skrzynie ponad ten korek. powodzenia
współczuje skrzyni do której wlewają tylko 1,5 litry albo i mniej i piszą ze tyle starczy albo że więcej nie potrzeba. |
_________________ ins62 |
|
|
|
 |
barthez

|
Wysłany: 01-02-2009, 15:19
|
|
arti.sa napisał/a: | Endymion, ten spełnia moje widełki finansowe
Ale czy nie ma z nim problemów zimą ... itd spełnia swoją rolę w trybkach? |
Spełnia, jeżdżę na takim od roku i nic absolutnie się nie dzieje-tylko trzeba mieć poprawnie wyregulowane sprzęgło oraz mechanizm wybierania biegów, to nawet przy -20*C będzie szło biegi włączać bez problemu. |
_________________ Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen. |
|
|
|
 |
barthez

|
Wysłany: 01-02-2009, 15:21
|
|
ins62 napisał/a: | współczuje skrzyni do której wlewają tylko 1,5 litry albo i mniej |
Jeszcze nigdy w życiu chyba tego nie robiłeś-do skrzyni (długiej z podnoszonym wstekolem tzw S`kowej, występującej w kropkach pierwszej i drugiej generacji, cieniasach i sejach oraz niektórych egzemplarzach sien, palio) absolutnie nie wejdzie więcej niż około 1,75L oleju, nawet jak będziesz go brać na przelanie(co zresztą zawsze czynię). 2.4L to wchodzi ale do większych skrzyń, które posiadają silniki 1.6 (90km) i 1.7d(60km). To, że fiat podaje w instrukcji te same wartości dla wszystkich samochodów (które notabene różnią się silnikami i osprzętem) nie oznacza, że jest to najszczersza prawda. Dwie litrowe buteleczki zadowolą każdą skrzynię w każdym czy to seryjnym czy dłubanym seju. Po za tym przez żaden odpowietrznik się niczego nie leje, tylko jest do tego stosowny otwór od strony zderzaka na bodaj klucz imbusowy 12. Nie stosuje się też jakiś lejków i wężyków bo nigdy niczego w ten sposób się nie naleje-ten gęsty olej idzie tylko przepchać stosowną litrową strzykawą z tłokiem. Polecam zajrzeć do książek zanim się wypisze treści niezgodne z regułą. |
|
|
|
 |
DanielS
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 17-07-2011, 01:13
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Witam, co powiecie na temat tego oleju do skrzyni biegów? TRANSELF SYN FE 75W90 0,5L... Jest w cenie w jednym ze sklepów 23 zeta za 0,5L... |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
Pomógł: 159 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 2476 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 17-07-2011, 07:41
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
DanielS napisał/a: | Witam, co powiecie na temat tego oleju do skrzyni biegów? TRANSELF SYN FE 75W90 0,5L... Jest w cenie w jednym ze sklepów 23 zeta za 0,5L... |
ja bym wlał tutele za 43 zł litr |
|
 |
DanielS
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 17-07-2011, 10:58
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Też tak wujki mówią... Szukam opini na temat elfa i nic nie ma... to jest jakaś nowość? |
|
|
|
 |
antonio3
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 12-08-2011, 16:09
Bolid: seicento |
|
|
Dziś byłem u mechanika i powiedział, że jak nie wiadomo jaki olej był wcześniej w skrzyni biegów to jak teraz wleje nowy to może się zrobić "maślanka" co miał na myśli? Sej to 900 ma przejechane już około 110tys a olej jaki kupiłem to tutela zc75. Rzeczywiście nie wiem jaki wcześniej był olej ale podejrzewam, że od nowości nie był on zmieniany. Czy mogę wlać ta tutele? |
_________________ Mój srebrny rumak http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=33609
 |
|
|
|
 |
dariusz.p
Bywalec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Lut 2009 Posty: 87 Skąd: Myślibórz
|
Wysłany: 12-08-2011, 17:17
Bolid: fiat seicento |
|
|
antonio3 napisał/a: | Dziś byłem u mechanika i powiedział, że jak nie wiadomo jaki olej był wcześniej w skrzyni biegów to jak teraz wleje nowy to może się zrobić "maślanka" co miał na myśli? Sej to 900 ma przejechane już około 110tys a olej jaki kupiłem to tutela zc75. Rzeczywiście nie wiem jaki wcześniej był olej ale podejrzewam, że od nowości nie był on zmieniany. Czy mogę wlać ta tutele? |
Wlewaj śmiało tą Tutelę .Książka serwisowa zaleca Tutela ZC 75 SYNTH SAE 75 W 90, |
|
|
|
 |
|