FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja świateł- potencjometr
Autor Wiadomość
T_O_M_A_L_A 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 18-06-2011, 18:36   
   Bolid: Seicento 900 SX + LPG

To jest w zasadzie przełącznik z rezystorami wg danych od kurka. W razie czego służę pomocą ;) .

macher 
Moderator

Wysłany: 18-06-2011, 18:40   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Nie chcę nikogo zniechęcać do budowy takiego potencjometru ale.... swego czasu na szrocie wydłubałem z kilku seicento potencjometr z kostką i ten plastik który go maskuje,silniczki regulacji z kostkami.Zapłaciłem za to 40 zł .Kupowałem w ciemno nie wiedząc czy dobre i o dziwo chodzi ;)

T_O_M_A_L_A 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 19-06-2011, 11:50   
   Bolid: Seicento 900 SX + LPG

macher, gdybym miał taki szrot pod ręką też bym się nie szczypał, tymczasem za same koszyki i silniczki dałem 80 zł (kupując wysyłkowo). A że mam trochę wolnego czasu to oszczędziłem kolejne 50 za przełącznik i sobie zmajstrowałem takie ustrojstwo.

macher 
Moderator

Wysłany: 19-06-2011, 13:39   

T_O_M_A_L_A napisał/a:
gdybym miał taki szrot pod ręką też bym się nie szczypał, tymczasem za same koszyki i silniczki dałem 80 zł (kupując wysyłkowo). A że mam trochę wolnego czasu to oszczędziłem kolejne 50 za przełącznik i sobie zmajstrowałem takie ustrojstwo.
Rozumiem to dlatego pisałem że nie zniechęcam nikogo do budowy takiego urządzenia. Z całym szacunkiem dla konstruktora. Swego czasu czytałem kiedyś i miałem plan zbudować. Jest w sieci manual jak w skodzie felicji się to przerabia z hydrauliki na elektrykę . Ale tam był zwykły potencjometr liniowy. Mnie napatoczyła się jednak okazja bycia na szrocie( mam 40 km do niego) i więc zrobiłem jak umiałem . Nawet koszyczków przejściówek nie instalowałem a inny patent mam i też działa

daniel1910 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 27-02-2013, 12:59   
   Bolid: seicento

odswiezam temacik moze ktos mnie pokierowac mam silniczki i oryginalna regulacje swiatel ale nie wiem jak to podlaczyc wszedzie mam po trzy takie same kable

macher 
Moderator

Wysłany: 27-02-2013, 13:19   

Tu nie ma odpowiedzi?
http://www.seicento.pl/vi...=asc&start=1275
A jeśli nie ma to tak:
1.Zielono-biały od potencjometru podłączasz pod zielono-biały w wiązce od świateł przy włączniku świateł przy kolumnie kierowniczej na pewno znajdziesz ten kolor
2.Żółty z potencjometru ciągniesz do komory silnika i rozwidlasz na dwie gałęzie lewa i prawa i podpinasz pod żółte przewody od silniczków.
3Oryginalnie lewa wiązka ma przewód zielono-czarny i podpinasz go w zielono-czarny od kostki żarówki H4
Analogicznie w prawej wiązce oryginalnie jest zielony i podpinasz go pod zielony od kostki żarówki H4 - są to obwody świateł mijania.
4.Pozostają czarne i to jest masa . U siebie wziąłem dla silniczków masę z wiązki przy sterowniku silnika- pod nakrętką. Masę również podpinasz do czarnego przewodu w potencjometrze. Ja chyba brałem z przewodu masy radia o ile pamiętam

Odpowiedz do tematu