FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieraczka tył
Autor Wiadomość
anathema4 
Nałogowiec

Wysłany: 27-01-2012, 14:07   
   Bolid: Był SC 1.1SPI. Jest Panda II 1.2 Dynamic.

paker228
Od kiedy masz problemy? Czy nie od kiedy się mrozy zaczęły?
Ja nie wiem z jakiego metalu są porobione sprężyny dociskające tą wycieraczkę ale one reagują na temperaturę. :) Mam dokładnie ten sam problem.
Przerabiałem temat rok temu i przerabiam i teraz. Jeśli to to samo co u mnie to wraz ze wzrostem temperatury wycieraka sama Ci się naprawi. :))

paker228 
spamer team
Lokalny Czepiacz

Wysłany: 27-01-2012, 14:13   
   Bolid: 1.1 MPI

anathema4 napisał/a:
Od kiedy masz problemy? Czy nie od kiedy się mrozy zaczęły?

powiem tak.. do tej pory jeździłem z kilkuletnią stara gumą z tyłu, po prostu w zimie jeszcze mi to tak nie przeszkadzało, a w lecie było w miarę ok.
Teraz zmieniłem na nową gumę i miałem nadzieję że będzie zbierać czyściutko na całym zakresie pracy, jednak u góry zostawia mi takie rozmazane małe półkole..

jakoś nie zauważyłem wielkiej róznicy w tym np w lecie i w zimie. Tzn w lecie ściera wiadomo lepiej - ale też dopiero za ok 3 pociągnięciem czyści ten górny powiedzmy 3-5 centymetrowy łuczek do czysta..

fakt. do tej spręzynki zaglądałem dośc dawno, ale ona pracuje, jak odchylam ramię i z powrotem dosuwam do tafli szyby, to czuć że "ciągnie"

anathema4 
Nałogowiec

Wysłany: 27-01-2012, 14:21   
   Bolid: Był SC 1.1SPI. Jest Panda II 1.2 Dynamic.

paker228 napisał/a:
jak odchylam ramię i z powrotem dosuwam do tafli szyby, to czuć że "ciągnie"

No u mnie też tak jest, ale słabsze działanie sprężyny w połączeniu z sztywnością gumy wycieraki na mroze powoduje słabsze jej dociskanie. Najłatwiej zrobisz jak odkręcisz wycieraczkę i ją ogrzejesz. Weź do domu a po tym zamontuj spowrotem. Jeśli mam rację to przez chwilę będzie działała super. Wg. mnie ten typ tak ma.

Santa 
Nałogowiec

Wysłany: 27-01-2012, 14:31   
   Bolid: '99 900+lpg -> 1.2 8v ;)

paker228 napisał/a:
Hmnm byćmoże ja też nie do końca się jasno wyraziłem...
otóż najbardziej chodzi mi o to ze moje ramię słabo dosicka końcówkę gumy ale TYLKo w momencie kiedy ramię jest w pozycji PIONOWEJ, czyli idealnie pod spryskiwaczem tylnej szyby nie wyciera dokładnie, tak jakby szyba była tam jakoś mocno "zaokrąglona"..

Dokładnie identycznie miałem w swoim po zakupie, a że było to we wrześniu to nie sądzę, by temperatury miały tu wpływ. Jako, że całe pióro miałem w tragicznym stanie, to udałem się do sklepu, gdzie miły Pan zaproponował ramię i pióro z Pandy, które i wtedy i teraz przy mrozach czyści idealnie ;)

Pozdrawiam!
http://www.seicento.pl/vi...p=371149#371149
Borki 2012 #115
Szczyrk 2013 #115

Obywatel 
Bywalec

Wysłany: 27-01-2012, 16:10   
   Bolid: PASSAT B5FL, CLIO III, było SC 900

Co Wy tacy perfekcjoniści jesteście :?: :-P :wink: To tylko tylna szyba - to że coś tam czasami delikatnie rozmaże to mały pikuś jest :smile:

paker228 
spamer team
Lokalny Czepiacz

Wysłany: 30-01-2012, 08:55   
   Bolid: 1.1 MPI

Obywatel napisał/a:
Co Wy tacy perfekcjoniści jesteście To tylko tylna szyba - to że coś tam czasami delikatnie rozmaże to mały pikuś jest

lubię mieć czyste szyby, bo czyste szyby to przede wszystkim widoczność, a widoczność to bezpieczeństwo... ;)

nie wiem jak jeźdżą Ci wszyscy z uje**nymi szybami z tyłu i tylko w boczne spoglądają.. od czasu do czasu..
królowie szos..

JaRabbit 
Nałogowiec

Wysłany: 30-01-2012, 18:41   
   Bolid: Corolla E12 2,0 D-4D, Konstal 105Na

paker228 napisał/a:
Hmnm byćmoże ja też nie do końca się jasno wyraziłem...
otóż najbardziej chodzi mi o to ze moje ramię słabo dosicka końcówkę gumy ale TYLKo w momencie kiedy ramię jest w pozycji PIONOWEJ, czyli idealnie pod spryskiwaczem tylnej szyby nie wyciera dokładnie, tak jakby szyba była tam jakoś mocno "zaokrąglona"..

Wiem o co ci chodzi.
Ja mam metalowe ramię z MotGumu z wymiennym piórkiem.Mam dokładnie tak samo jak opisujesz. Na oryginale też miałem tak samo.
Może kiedyś pobawię się wyginaniem,doginaniem,przeginaniem piórka tak żeby dokładnie przylegało w pozycji pionowej.
Kto wie? :roll:

Odpowiedz do tematu