FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy konieczny pogrzeb? (badanie techniczne)
Autor Wiadomość
Obywatel 
Bywalec

Wysłany: 12-12-2015, 11:04   
   Bolid: PASSAT B5FL, CLIO III, było SC 900

sebekle napisał/a:
dobry sejek z dziurami w blachach :shock:

W pierwszym odruchu chciałem napisać, że jak są dziury to trzeba było najpierw pospawać, ale przypomniała mi się moja walka z gnijącym podwoziem w jednym aucie.

Otóż auto zostało wyspawane oraz gruntownie zabezpieczone. Poszło w to kupa kasy bo trzeba było dodatkowo lakierować tylne błotniki. Wszystko robione "dla siebie" bez żałowania na materiały. Auto wyglądało jak z fabryki - zabezpieczone na lata.

No i po 2 latach auto wjechało na podnośnik, a moim oczom ukazał się nieciekawy widok: spod grubych warstw zabezpieczenia antykorozyjnego zaczynały wyłazić wykwity rudej. W tym momencie poddałem się i samochód sprzedałem.

Wniosek z tego taki, że z rudą się nie wygra! Gruntowne remonty opłaca się robić wyłącznie w autach zabytkowych, które rozkręca się do ostatniej śrubki i piaskuje. jak kogo stać, to można się też bawić w takie zabiegi jak mosiądzowanie, sodowanie i inne szmery bajery.

Jeśli się do tematu nie podejdzie kompleksowo, to walka z korozją jest z góry skazana na przegraną i jedynie trochę odsuwa w czasie kres auta. Dlatego kolega dobrze zrobił, ze jedynie zapaćkał podwozie podkładem i nie ładował sie w koszty. Bo rozumiem, że założenie jest takie, że Sej przejdzie 1 może 2 przeglądy, a po 2 latach na żyletki.

szymon1977 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 25-03-2016, 02:20   
   Bolid: w planach

Masz rację. Ale jak z zewnątrz jest OK to od spodu można z kumplem naspawać łatki, zabezpieczyć tym co pod ręką i pojeździć jeszcze trochę.

Tailor93 
Nałogowiec

Wysłany: 25-03-2016, 20:06   
   Bolid: Fiat Seicento 900 "99

U mnie nieciekawie wyglądają progi, z przodu jeszcze jest okej, ale z tyłu trochę strach dźwigać go na podnośniku bo już raz mi się lekko zapadł :cry: Zastanawiam się nad opłacalnością zrobienia tych progów, bo mam ambitny plan przerobienia auta na lekkiego sportinga :wesoly:

Gomez 
Nałogowiec

Wysłany: 02-05-2016, 11:23   
   Bolid: Seicento sporting '98

Obywatel napisał/a:
Jeśli się do tematu nie podejdzie kompleksowo, to walka z korozją jest z góry skazana na przegraną i jedynie trochę odsuwa w czasie kres auta. Dlatego kolega dobrze zrobił, ze jedynie zapaćkał podwozie podkładem i nie ładował sie w koszty. Bo rozumiem, że założenie jest takie, że Sej przejdzie 1 może 2 przeglądy, a po 2 latach na żyletki.

Dokładnie tak. Sprzedać i tak nie sprzedam bo kto kupi auto w takim stanie. A spawać mi się nie opłaca bo gdyby sobie wziąć pod uwagę obecną wartość pojazdu to jest nieopłacalne. Poza tym jaką mam gwarancję że po zaspawaniu dziurek ruda nie zaatakuje gdzie indziej tak jak w Twoim przypadku ;)

Myślę ze kolejny przegląd jeszcze przejdzie a potem ,,żyletki'' :D

A rozpaść do tego czasu się nie rozpadnie bo w wakacje miałem okazje dwa razy jechać w 5 osób i nikt na asfalcie nie wylądował :))
A przeważnie jeżdżę sam (waże 66kg) więc nic mi nie grozi :grin:
miasto 6,0 - 9,3l
trasa4,4 - 5,6l

Odpowiedz do tematu