przygoda z matizem |
Autor |
Wiadomość |
paker228
spamer team Lokalny Czepiacz

|
Wysłany: 13-05-2010, 12:17 przygoda z matizem
Bolid: 1.1 MPI |
|
|
W domu oprócz mojego seicento stoi jeszcze matiz (Biedrona) i lagunka II (Lala).
Są to auta teścia, biedrona ma już chyba z 11 lat, a odkąd jestem z moją żonką, zadziwia mnie jej bezawaryjność (np do tej pory jeździ na seryjnych tarczach i klockach z fabryki, a hamulce brzytewka - przebieg - ok 118tys km)
ale o czym innym chciałem pisać... z auetm stycznośc miałem już 4 rok, i dziwiło mnie że tam nie ma spryskiwacza tylnej szyby - zawsze żonka i tesciu mówili że czegoś takiego tam nie ma - ot, "słabe" wyposażenie , a nigdy do głowy nie przyszło mi sprawdzić tego
otóż wczoraj trochę się nudziłem ,a akurat na dworze stała biedrona, to sobie pooglądałem, poszukalem nowych wgnieceń, zadrapań, przegląd wizualny itd itd...
jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem na ramieniu tylnej wycieraczki przyczepiony spryskiwacz i kabelek odchodzący pod klapę od niego noormalnie aż musialem go dotknąć
jeździłem trochę tym matizem, zazwyczaj nie korzystałem z tylnej wycieraczki, bo pióro do wymiany i tak czy siak słabo trze - więc olewałem.
pomyslałem sobie - że to może być instalacja zrobiona pod coś, czego faktycznie nie ma na wyposażeniu w aucie (no bo pytanie jak to się włącza? )
siadłem na kompa, na necie info - wszystkie wersje biedrony mają spryskiwacze tylenj szyby! ha w celu upewnienia się - do książki obsługi - jak się włącza - faaktycznie jest opisane
noormalnie aż poszedłem pod wieczór (jak biedrona wróciła z trasy) sprawdzić czy rzeczywiście to "cóś" działa... wsiadam, włączam, pryskam.. słyszę pompkę,, pryskam pryskam.. patrzę na tył - - - leci
wyobrażacie sobie że przez 11 lat NIGDY nigdy nie było to używane w tym samochodzie?
można by było się przy sprzedazy pochwalić że "spryskiwacz tylnej szyby funkiel - nówka raz tylko śmigany"
a swoją drogą.. baaardzo fajne rozwiązanie spryskiwacz na ramieniu - dokładnie obsikuje szybę, u nas w sejach różnie czasami to bywa.. zwłaszcza po myciu jak się zawadzi o dyszę i zruszy kąt nachylenia do szyby |
|
|
|
 |
dark210
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 13-05-2010, 18:49
Bolid: Seicento 1.1 Mpi 2003 |
|
|
dobre... |
|
|
 |
sychi81
Nałogowiec

|
Wysłany: 22-05-2010, 22:43
Bolid: Zygzak McQueen :))) |
|
|
no to sie w matizach udalo |
_________________ Borki 2010r.#8
Sypniewo 2011r.#8
Centomania Trójmiasto
 |
|
|
|
 |
DzIuB3k
nówka sztuka ;)

Wiek: 34 Dołączył: 13 Lut 2010 Posty: 45 Skąd: KIELCE !!!
|
Wysłany: 25-05-2010, 08:08
Bolid: Fiat 600 |
|
|
Normalnie jak w samochodach ciężarowych i autobusach |
_________________ my little beast ...
 |
|
|
|
 |
kocio6
Forumowy Połeta

|
Wysłany: 26-05-2010, 21:36
Bolid: szeroki, niski i głośny |
|
|
ja tak mam w peugeocie, a w seju, z racji mojej lubności wkur*iania innych trąbiących kierowców, to z tylnego zdemontowałem nakładkę sikającą i zostawiłem tylko dziórkę w klapie.
bałwan trąbi, to ma mycie szyby za friko.
a w polonezie tył zrobiłem tak samo, ale poldon ma dwa zbiorniki, przedni i tylni to do tylniego wlałem wody z zagęszczaczem spożywczym (jest jak olej silnikowy) i barwnikiem.
cała szyba debila czerwona, a mina niesamowita |
_________________ Toyota - today, tomorrow, to service |
|
|
|
 |
Ania
stokrotka

|
Wysłany: 26-05-2010, 21:44
Bolid: Fiat |
|
|
kocio6, strach za Tobą jechać |
_________________ Szukaj mnie...
 |
|
|
|
 |
kocio6
Forumowy Połeta

|
Wysłany: 26-05-2010, 21:47
|
|
ja jestem jakiś taki dobry samarytanin drogowy.
gdzieś z miesiąc temu kierowca amało nie potrącił mojej znajomej na pasach , to ja go znalazłem we wrocławiu i se z nim pogadałem, ale naprawdę kulturalnie.
a tego patentu, to tylko raz użyłem.
na dresa, który trąbił na mnie na światłach.
lejemy wodę i sprint 0- 100 |
|
|
|
 |
Bandzior
Nałogowiec

Wiek: 37 Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 384 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 26-05-2010, 22:07
Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S |
|
|
kocio6, jesteś genialny:D A jaki masz sposób na zawalidrogi? |
|
|
|
 |
kocio6
Forumowy Połeta

|
Wysłany: 27-05-2010, 07:12
|
|
można jeszcze zamontować po bokach i lać zawalidrogą do autka
ale najczęściej podjeżdzam jak najbliżej i (np. na światłach)
i puszczem na ful jakąś nawalanke umc umc umc łubu dubu i po pewnym czasie on zrobi wszystko aby mnie wyprzedzić |
|
|
|
 |
barthez
Nałogowiec professional audio

|
Wysłany: 27-05-2010, 13:09
Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046) |
|
|
kocio6 napisał/a: | można jeszcze zamontować po bokach i lać zawalidrogą do autka
ale najczęściej podjeżdzam jak najbliżej i (np. na światłach)
i puszczem na ful jakąś nawalanke umc umc umc łubu dubu i po pewnym czasie on zrobi wszystko aby mnie wyprzedzić |
Wiesz, że w oczach porządnych ludzi zachowujesz się jak niewychowany dzieciak?. |
_________________ Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen. |
|
|
|
 |
kocio6
Forumowy Połeta

|
Wysłany: 27-05-2010, 16:11
|
|
wiem |
|
|
|
 |
Verchi
Nałogowiec

|
Wysłany: 27-05-2010, 18:50
Bolid: SCS 1.4 16V |
|
|
Hmm o tym żeby tylnym spryskiwaczem lać komuś na samochód jak trąbi czy coś (albo siada Ci na tyłku 0,5 m za Tobą kiedy jedziesz dajmy na to 130km/h ) to kiedyś myślałem, ale rozmyśliłem się Aktualnie zastanawiam się nad całkowitą likwidacją tylnego spryskiwacza, bo nie mam wycieraczki a i tak szykuje mi się lifting klapy |
_________________ Borki 2010 #100
Sypniewo 2011 #100
Najszybszy sej w mieście |
|
|
|
 |
kocio6
Forumowy Połeta

|
Wysłany: 27-05-2010, 21:44
|
|
a ja pod pompę chcę zamontować ledowy napis za szybą, typu fack you czy kiss my ass świecący gdy włączam pompę spryskiwacza, bo w miejsce silnika wycieraczki juz dawno mam wsadzony ledowy pasek podświetlający moje cuda abartowskie |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 27-05-2010, 21:56
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
Kocio, bać sie ciebie to strach |
|
 |
kocio6
Forumowy Połeta

|
Wysłany: 28-05-2010, 06:56
|
|
ale jakiego kiedyś pecha miałem.
jadę polonezem, ale kieruje kumpal i on nie wiedział o spryskiwaczu, a za nami stał radiowóz. omyłkowo nacisną spryskiwacz szyby tylniej, by ją umyć.
kumpel został spisany, a mnie jako właściciela pojazdu zatrzymano, a że ponoć (tłumacząc, że to był wypadek, a auto jest pojazdem pokazowym) zostałem mówiąc delikatnie, Dotknięty ich zacną gumową pałką i zaje butami.
osobiście nie popieram HWDP (hej wy dobrzy policjańci czy Hawajska wytwórnia dobrego pieczywa )
ale niestety policja naduzywa władzy. nie dotyka to ludzi z pieniędzmi, bo mogą się wykupić, ale dotyka to nas, zwykłych ludzi urodzonych we wrocławski mokotowie, mieszkającym na fabrycznej, szczególnie na ul. Lwowskiej, gdzie sam mieszkam. tam chodzą z palami i walą za noszenie bluzy z logiem HG czy paska dil, a siedemdziesięcio letnie babcie dzwonią po psy za przejechanie gołębia.
na mojej ulicy nie tródno znaleść pusty plastikowy woreczek po mące, a także dobrego piekarza, czy otulonego w dymia rastmana. ale dla nich ja też z góry jestem kimś taki, bo chodzę po osiedlu i po mieście z ciekawymi dla świata hiphopu ludzmi, których znam od urodzenia |
|
|
|
 |
|