Krzywa przegrodowa nosowa - operacja |
Autor |
Wiadomość |
TePeeN
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-03-2009, 21:47 Krzywa przegrodowa nosowa - operacja
Bolid: Fiat Seicento 1.1 |
|
|
Takie nietypowe pytanie mial ktos po operacji prostujacej przegrode nosowa zdejmowane moze jakies plytki?
Bo ja bede mial w czwartek i nie wiem czy sie bac
I jesli ktos mial taka operacje to czy to normalne ze 5 dzien po operacji leci jeszcze farba i nos boli nawet jak sie go dotyka ? |
_________________ TePeeNo |
|
|
|
 |
g0sc
Największy Maruda w Mieście

|
Wysłany: 10-03-2009, 21:52
Bolid: SC |
|
|
Moja siostra miała. Robili jej to na żywca na znieczuleniu częściowym, ona to biedna przez tydzień z bólu stękała.
Wszystko zależy jak twój organizm zareaguję.
Sam mam krzywą przegrodę ale nie chcę patrzeć jak mi łamią nos i w nim grzebią |
_________________ www.centomania.tm44.pl
 |
|
|
|
 |
banan_wlkp
Chiquita Banana :)

Wiek: 37 Dołączył: 30 Gru 2006 Posty: 451 Skąd: Konin / Bydgoszcz
|
Wysłany: 10-03-2009, 22:30
Bolid: Fiat Seicento FUN (899cm3) / VW Bora 1.9 TDI |
|
|
Ja mialem zabieg we wrzesniu 2008 roku.
Nos boli do 2 miesiecy po operacji, farba przy wiekszym wysilku leciala mi do miesiaca czasu. Mi pomogl wyjazd do Szwajcarii (inne cisnienie) i po tym czulem sie o wiele lepiej.
aczkolwiek ja zadnych plytek nie mialem wyjmowanych. po 3 dniach wyjmowane mialem tylko saczki a to bolalo.
Pozatym tez mialem glupiego jasia i miejscowe zneiczulenie, najgorszy moment jak Ci mlotkiem w dluto wala i CI czaszka sie w oparcie wbija
na szczescie teraz nie chrapie, lepiej mi sie oddycha i lepiej zapachy czuje
polecam wszystkim |
 |
|
|
|
 |
TePeeN
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-03-2009, 23:28
|
|
a bardzo zlym pomyslem byloby wrocic do pracy fizycznej po 8 dniach od operacji ? |
|
|
|
 |
szymhe
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 11-03-2009, 08:14
Bolid: seicento 1.2 8v |
|
|
Też jestem po prostowaniu przegrody i powiem tak- im mniej wiesz tym lepiej!! Ogólnie pierwszy tydz ciężko, potem tylko przechlapane z chodzeniem i wymienianiem sączków. Boli pierwszy tydz mocno potem coraz mniej- zależy od organizmu. Zależy też jak tam w nosię będzie poryte- czasem trzeba więcej a czasem mniej dłubać, to też ma znaczenie. Ale jak już się wygoi to się człowiek cieszy i lepiej czuje. Co do fizycznej pracy po 8 dniach to da się ale w miarę ostrożnie, nie dzwigać i nie schylać się za mocno żeby krew nie miała w naczyniach nosowych za dużego ciśnienia. Powodzenia na zabiegu!! |
_________________ seicento 1.2 8v |
|
|
|
 |
Matyś
Burakowóz Buster

Wiek: 37 Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 72 Skąd: Lublin / Lubartów
|
Wysłany: 11-03-2009, 11:05
Bolid: SC 900+LPG |
|
|
a jak ktos ma krzywa przegrode to bardzo wplywa np na dotlenianie podczas uprawiana sportu? ja np mam krzywa przegrode i zauwazylem ze chocbym sie zmuszal to i tak czesciej oddycham ustami niz nosem
(tez mam krzywa krzegrode) (hahahha do jeden dziurki wchodzi caaaaaly palec a do 2 troche wiecej jak pazokiec) <lol2> |
|
 |
cedric
Nałogowiec
|
Wysłany: 11-03-2009, 11:16
Bolid: Punto 1.1 1999 r. SOLE |
|
|
banan_wlkp napisał/a: | najgorszy moment jak Ci mlotkiem w dluto wala i CI czaszka sie w oparcie wbija |
tak potwierdzam doznania....no i jeszcze to chrupanie przy łamaniu.... tak jakbyś surowego kurczaka obrabiał...spróbuj złamać kość udową kurczaka.....to ten sam dźwięk...brrrrrrr!!!
powodzenia!! |
_________________ FIAT FAMILY: 126p, Uno1.0 Fire, Punto I, Seicento 900, Seicento MPI, Punto I, cdn..... |
|
|
|
 |
szymhe
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 11-03-2009, 11:37
Bolid: seicento 1.2 8v |
|
|
Matyś- moja przegroda przed zabiegiem była w porównaniu do Twojej to prawie prościutka była!! Na bank lepiej byś się czuł przy uprawianiu sportu- żeden lekarz tego nie stwierdził?? |
_________________ seicento 1.2 8v |
|
|
|
 |
TePeeN
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 11-03-2009, 18:53
|
|
Ale ja juz chlopaki mialem ta operacje
Matyś pomysl logicznie... oddychajac buzia sie duzo bardziej meczysz, nie mozesz zlapac glebokiego oddechu, na pewno oddychajac nosem byloby ci wszystko latwiej robic |
|
|
|
 |
banan_wlkp

|
Wysłany: 12-03-2009, 04:38
|
|
Matyś napisał/a: | a jak ktos ma krzywa przegrode to bardzo wplywa np na dotlenianie podczas uprawiana sportu? |
gorsza "wentylacja", gorsze dotlenienie organizmu, mniejsza wydolnosc
Z pluc dostaje sie mniej tlenu do krwioobiegu, tkanki potrzebuja okreslona ilosc tlenu do przemian, wiec serducho kompensuje mniejsze natlenienie szybsza akcja, co daje wzrost cisnienia i tetna.
to tak jak z filtrem powietrza w aucie
TePeeN napisał/a: | a bardzo zlym pomyslem byloby wrocic do pracy fizycznej po 8 dniach od operacji ? |
no raczej. standardowo do 10 dni zwolnienia od pracy umyslowej i do 21 przy pracy fizycznej. Ja pracuje za barem w pubie i dodatkowo w szpitalu wiec moje zwolnienie bylo dosyc dlugie ale przynajmniej do siostry do Szwajcarii skoczylem
aha i zero latania samolotem przez 3-4 miesiace i zero nurkowania pow. 4m przez 12 miesiecy (chociaz niektorzy twierdza ze prostowanie przegrody w ogole dyskwalifikuje co do nurkowania ) |
 |
|
|
|
 |
Gomez
Nałogowiec
Wiek: 39 Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 110 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 12-03-2009, 11:17
Bolid: Seicento sporting '98 |
|
|
Ja też zamierzałem się wyrać na taki zabieg, ale kolega który jest już po przestrzegł mnie bym sie dwa razy zastanowił.Mówił że po zabiegu to praktycznie dwa tygodnie wyjęte z życiorusu Jak mi o tym wszytkim opowiadał (ból, problemy z otwieraniem ust itp.) Więc stwierdziłem że to nie dla mnie A przegordy aż tak krzywej nie ma więc chyba sobie odpuszcze. Ewentualny późniejszy prawy prosty lub lewy sierpowy i tragedia gotowa |
_________________ Seicento Sporting
V max 163km/h
0-100 14,3s (G-tech)
miasto 6,0 - 9,3l
trasa4,4 - 5,6l
 |
|
|
|
 |
TePeeN
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 12-03-2009, 19:00
|
|
Juz mi wyjeli...nawet za bardzo nie bolalo
Ja pracuje fizycznie i ide w poniedzialek do roboty czyli po 7 dniach zwolnienia...Nie bede w domu siedzial |
|
|
|
 |
cedric
Nałogowiec
|
Wysłany: 13-03-2009, 09:36
Bolid: Punto 1.1 1999 r. SOLE |
|
|
TePeeN napisał/a: | ide w poniedzialek do roboty czyli po 7 dniach zwolnienia...Nie bede w domu siedzial |
szybciutko do domu wrócisz....zapewniam. |
_________________ FIAT FAMILY: 126p, Uno1.0 Fire, Punto I, Seicento 900, Seicento MPI, Punto I, cdn..... |
|
|
|
 |
TePeeN
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 15-03-2009, 03:51
|
|
Dlaczego szybko wroce?
A to normalne ze tydzien po operacji a ja mam cala lewa dziurke zapchana i mam taki jakby katar ?? |
|
|
|
 |
banan_wlkp

|
Wysłany: 15-03-2009, 17:38
|
|
TePeeN napisał/a: | Dlaczego szybko wroce?
A to normalne ze tydzien po operacji a ja mam cala lewa dziurke zapchana i mam taki jakby katar ?? |
tak, bedziesz mial jeszcze jakis czas, wszystko jest swieże |
 |
|
|
|
 |
|