FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czasem Brak Mocy na Gazie
Autor Wiadomość
Dziwak 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-10-2012, 15:11   Czasem Brak Mocy na Gazie
   Bolid: 126p

Witam, moje autko to 1.1 mpi, Gaz BRC zamontowany prawie że od nowości autka.. (lekko po 10k km) czyli ma 8 lat. Ostatnio wymieniony Parownik, filtr gazu i chyba go regulowali.. (facet podłączył komputer i kazał mi kręcić do 3 tyś..) xD nie jestem specem w tej dziedzinie.. Wymienili mi jeszcze świece w aucie i jedną cewkę zapłonową iż miałem problemy bo czasem mi strzelał gaz... dziwnie się zachowywał.. Generalnie po tych zabiegach było w porządku, teraz od 2 tygodni Auto dość często nie ma mocy... Tzn jadę, jadę jadę i załóżmy wrzucam 3 bieg i nie mogę przyspieszyć... nie ma mocy w ogóle jak by go coś blokowało. Czasem się to odcina.. a czasem trwa długo.. Nieraz przejadę bez problemu 20 km a czasem męczy go 5km :/ Koleszka zamienił mi silniczek krokowy ze swojego golfa ale to nic nie dało..

Wiem że czeka mnie wizyta w serwisie BRC ale tutaj moje pytanko czy może ktoś wie co mu dolega? i ile mnie to będzie kosztować ^^ No i jeżeli ktoś jest z Łodzi to jakiego gazownika polecacie?

macher 
Moderator

Wysłany: 24-10-2012, 15:29   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Parownik nowy czy regenerowany? Mniejsza o to ale po montażu parownika powinieneś po określonym przebiegu kilometrów ponownie wyregulować instalację bo ponoć membrany muszą się ułożyć choć nie jestem zwolennikiem tej teorii. Sam widziałeś że regulacja pod komputerem jest prosta a intefejs kosztuje na usb około 50 zł , Ja mam jeszcze tańszy bo na RS232 (mam PC-ta po dzieciach) i sam reguluję swojego. Na necie pełno informacji o regulacji BRC (nie wiem jaki masz dokładnie tylko tyle wywąchałem że to II generacja a nie wtrysk gazu) ale możesz przemyśleć czy płacić za ustawianie mechanikowi- gaziarzowi czy kupić za cenę jednej regulacji kabelek i mieć na wyłączność.A może i kumplowi golfa byś sprawdził także ;)

Dziwak 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-10-2012, 18:38   
   Bolid: 126p

Za tą głupią regulacje czy cokolwiek to było zapłaciłem chyba 80zł.. za wszystko z częściami wydałem około 300zł.. byłem podirytowany ogólnie no ale co zrobisz :shock:
Szczerze mówiąc nie znam się na tym ale to pewnie proste jak budowa cepa.. Kupuje kabel, podłączam pod gaz, pod kompa, instaluje wcześniej program jakiś i wszystko robię sam ta? ;] Mógłby ktoś podrzucić jakiś link do instrukcji obsługi brc i jakąś aukcje? Teraz muszę wyjść z domu ale jak wrócę to napiszę konkretniejsze dane o gazie bo sam nie wiem jaki to dokładnie.

PS: Parownik w marcu był nówka założony.. z wymianą ponad 400zł na fakturze było napisane ;p Czyli kupiłem już z wymienionym.

macher 
Moderator

Wysłany: 24-10-2012, 19:00   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Musisz wiedzieć jaki sterownik zawiaduje LPG i interfejs kupić do danego sterownika z odpowiednim wtykiem . Zapewne kupisz na port USB bo nie masz pewnie złącza RS232 w laptopie - ja używam jak pisałem PC-ta i tam mam wejście RS.To nie reklama ale intefejs mam z tej witryny
http://lpg.ccy.com.pl/news.php
także program z tamtąd ściągnąłem

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 25-10-2012, 18:39   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

kumpel w Becie ma instalkę BRC, wtyk ma tam identyczny jak trójpinowe złącze OBD w Sejach SPI - ustawialiśmy u niego moim przewodem KKL + Przejście do fiatowskiego 3pin.
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

Odpowiedz do tematu