FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: fender
24-09-2010, 23:00
Panie i Panowie ! pomóżcie
Autor Wiadomość
Pietruchh Cz-wa 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 23-09-2010, 21:03   Panie i Panowie ! pomóżcie
   Bolid: Seicetno sx 900

Witam wszystkich miłośników seicento. Od roku jestem szczęśliwym posiadaczem fiata Sc w wer. sx900. Auto odkupiłem od mamy za grosze, tak pół prezent pół płatne... Jeżdżę moim fiacikiem od roku i chciałem sobie a także rodzicom (widzę jak się cieszą gdy auto jest zadbane i zdrowe ) przyspożyć radości z rozbudowy auta. Ponieważ uparłem się że będę nim jeździł do końca studiów (5 lat) a prowadzę głównie w mieście, rzadko trasy 200-250 km, nie jest mi potrzebne większe i inne auto. Ale do konkretów co chciałbym konkretnie zmienić. Przede wszystkim zawieszenie, chciałbym je utwardzić tak by moje autko trzymało się drogi jak przyklejone, z tąd prośba o polecenie jakiegoś w porządeczku zawieszenia ( z dwojga złego wolałbym lekką nadsterowność ) . Do tego Hamulce. To to co chciałbym zrobić jeszcze przed Zimą. Gdybyście mogli podać również jakieś sposoby na podniesienie mocy chociaż o 5-10 KM, silnik 2 lata temu przeżył remont wraz ze skrzynią więc nie będę go całego wymieniał na mocniejszy. Może jeszcze poradzilibyście coś audio jakieś. Do tej pory zainwestowałem w radio JVC kdr 301 i elipsy na półkę 6 na 9(takie to rozwiązanie tymczasowe ) zastanawiam się nas subwooferem i głośnikami do przodu (za wzmacniaczem oczywiście) i tu kolejne pytanie bo gdzie je tam wsadzic te głośniki jak tam i tak juz miejsca nie ma ! ! !

Z góry dziękuje za wszystkie porady !
Pozdrawiam Pietruchh

P.S Mieszkam w Częstochowie gdyby ktoś mógł polecić kogoś kto dokona WW. poprawek w moim mieście byłbym wdzięczny. :)

Mateo5 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-09-2010, 09:59   
   Bolid: sei

witaj

wiec springi ja mam waitec 90/70 na zamowienie plus amorki z firmy max-now jest przyklejony do asfaltu a do tego w miare wybiera wszystkie nierownosci.
koszt zlozenia nowego takiego zestawo to okolo 2tys zl wszystko nowe od poduszek konczac na amorach jezdze juz na 3 podobnym zestawie i jestem w 100% zadowolony i moge polecic spokojnie.

co do silnika zmieniamy waleczek przepustnica komp kolektor wydech plus dolot odchudzamy zamach i mam troszke wiecej mocy ...koszta w ty przypadku sa rozne

pozdrawiam

Verchi 
Nałogowiec

Wysłany: 24-09-2010, 14:07   
   Bolid: SCS 1.4 16V

Sorry ale dla mnie to lekka przesada ładować tak drogie zawieszenie do seja 900, użytkowanego tylko i wyłącznie jako przemieszczacza miejskiego...

Ja Ci kolego proponuję założyć springi FK 40/40 + amory na przód dać np. Gazowe BILSTEINY B4 (zaznaczam, iż na glebie 40/40 jeździ się na seryjnych amorach - nic nie trzeba skracać i kombinować). Amory - to za ile kupisz to kupisz, springi kosztują koło 310 zł nowe (szukaj na alledrogo).

Hamulce - do serii seja seryjne są w zupełności wystarczające panie kolego i szkoda sensu ładować inne i kombinować. Jakbyś miał 90KM to seria z 900 nie daje rady :D i dymi jak ostro zahamujesz.. No ale to Twoja decyzja - o hamulcach jest 1500100900 tematów - tylko poszukaj.

Tjun w 900 (bez urazy dla tych co to przechodzili i robili - tu wielki szacun :)) ) to rzeźba w g#$%^ i przy kosztach swapa na 1.2 nie da Ci wiele i do 1.2 to nie bedzie sie umywać.... Taka prawda. Kiedyś to i ja sępiłem, szukałem co by tu wycisnąć z 900... nie opłacalny biznis...

Audio - też masz odpowiedni dział - setki tematów i znajdziesz cos napewno dla siebie.

pozdro
Borki 2010 #100
Sypniewo 2011 #100

Najszybszy sej w mieście :D :P

shebo
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2010, 00:51   

Verchi napisał/a:
Hamulce - do serii seja seryjne są w zupełności wystarczające panie kolego i szkoda sensu ładować inne i kombinować.

Taaa... Trochę prędkości, 3 ostre hamowania i po hamulcach...

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 25-09-2010, 07:50   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

shebo napisał/a:
Verchi napisał/a:
Hamulce - do serii seja seryjne są w zupełności wystarczające panie kolego i szkoda sensu ładować inne i kombinować.

Taaa... Trochę prędkości, 3 ostre hamowania i po hamulcach...

e tam gadanie :P jak ciśniesz hebel do podłogi z prędkości 100km/h to każde hample spalisz :D u mnie przez trzy lata jazdy przód zmieniałem dopiero raz, tył robiłem niejako z przymusu, bo mi się okładzina odlepiła od szczęki, to już zrobiłem komplet z bębnami, cylinderkami itd.
RAZ jeden udało mi się doprowadzić do "zagotowania" płynu- własnie jak byłem zmuszony zatrzymać się z dużej prędkości na mały m odcinku
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

Ciacho 
Skoda Lover

Wysłany: 25-09-2010, 11:08   
   Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline

LindaCento napisał/a:
RAZ jeden udało mi się doprowadzić do "zagotowania" płynu- własnie jak byłem zmuszony zatrzymać się z dużej prędkości na mały m odcinku

e to chyba kiepski płyn miałeś, bo dużo łatwiej przypalić klocki niż płyn zagotować... zresztą jak to można poznać że płyn sie gotuje?

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 25-09-2010, 20:16   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

waliło w aucie i jego najbliższej okolicy jak sto skurkowańców :P
może zresztą i były to klocki :roll: w każdym bądź razie przez trzy lata nie robiłem nic z przodem, przez dwa lata nic z tyłem. i działają.
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

TVC 
Nałogowiec
4performance club

Wysłany: 28-09-2010, 11:02   
   Bolid: Lancia Lybra SW 1.8 16V

Verchi napisał/a:
Sorry ale dla mnie to lekka przesada ładować tak drogie zawieszenie do seja 900, użytkowanego tylko i wyłącznie jako przemieszczacza miejskiego...

Ja Ci kolego proponuję założyć springi FK 40/40 + amory na przód dać np. Gazowe BILSTEINY B4 (zaznaczam, iż na glebie 40/40 jeździ się na seryjnych amorach - nic nie trzeba skracać i kombinować). Amory - to za ile kupisz to kupisz, springi kosztują koło 310 zł nowe (szukaj na alledrogo).

Hamulce - do serii seja seryjne są w zupełności wystarczające panie kolego i szkoda sensu ładować inne i kombinować. Jakbyś miał 90KM to seria z 900 nie daje rady :D i dymi jak ostro zahamujesz.. No ale to Twoja decyzja - o hamulcach jest 1500100900 tematów - tylko poszukaj.

Tjun w 900 (bez urazy dla tych co to przechodzili i robili - tu wielki szacun :)) ) to rzeźba w g#$%^ i przy kosztach swapa na 1.2 nie da Ci wiele i do 1.2 to nie bedzie sie umywać.... Taka prawda. Kiedyś to i ja sępiłem, szukałem co by tu wycisnąć z 900... nie opłacalny biznis...

Audio - też masz odpowiedni dział - setki tematów i znajdziesz cos napewno dla siebie.

pozdro

hmm mozna gotowe graty kupic czasami w bardzo przystepnych cenach i taka zrobiona 900 robi sportasia jak chce :P przypominam 64KM z 900 dobry wynik :)) :twisted: wszystko zalezy za ile sie kupi graty, swapa nie kazdy potrafi zrobic, albo mechanik nie chce, a zmiana glowicy przepustnicy walka i paru gratow raczej tak :]

Bandzior 
Nałogowiec

Wysłany: 29-09-2010, 18:28   
   Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S

Przy jedno razowym hamowaniu na świeżym płynie ze 150km/h raczej go się nie zagotuje. trzeba ze 2-3 razy...

Mi się wydaje, że na 5 lat eksploatacji to nie ma sensu bawić się w tjuningi. Lepiej zainwestować w materiały eksploatacyjne albo wybrać się na wycieczkę za kasę którą chcesz włożyć w tjuning.

shebo
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2010, 01:15   

Ciacho napisał/a:
zresztą jak to można poznać że płyn sie gotuje?

Miękki pedał hamulca (w skrajnych wypadkach wpada w podłogę), baaardzo słabe hamulce, smród i dym z kół, w nocy tarcze hamulcowe 'świecą' :]
Zdarzyło mi się zagotować w górach hamulce. Upalny dzień, załadowane seicento, ostry, długi i kręty zjazd i po hamulcach...

Ciacho 
Skoda Lover

Wysłany: 30-09-2010, 06:46   
   Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline

shebo napisał/a:
Miękki pedał hamulca (w skrajnych wypadkach wpada w podłogę), baaardzo słabe hamulce, smród i dym z kół, w nocy tarcze hamulcowe 'świecą' :]
Zdarzyło mi się zagotować w górach hamulce. Upalny dzień, załadowane seicento, ostry, długi i kręty zjazd i po hamulcach...

wg mnie takie objawy to oznaczają przypalenie klocków

Odpowiedz do tematu