FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
rozrusznik seicento 1.1 mpi
Autor Wiadomość
Lisek98 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 09-02-2013, 20:44   rozrusznik seicento 1.1 mpi
   Bolid: Seicento 1.1

Witam, moje seicento przed zakupem stało 5 lat bez użytkowania. Teraz oczywiście jest pieszczone jak mało które ale nie w tym rzecz, po tych kilku latach chciałem zakręcić rozrusznikiem a tu tylko wycie:/ Wyjąłem rozrusznik, przeczyściłem szczotki, nasmarowałem wszystko i ta zębatka się zaczęła wysuwać. Uradowany wsadziłem szybko rozrusznik do auta, przekręciłem stacyjkę a tu nadal to samo wycie:/ Znajomy mechanik powiedział mi że to wina przekaźnika. Czy to prawda? I co bardziej się opłaca, kupno innego rozrusznika czy wymiana przekaźnika?
Pzdr

macher 
Moderator

Wysłany: 10-02-2013, 11:16   Re: rozrusznik seicento 1.1 mpi
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Lisek98 napisał/a:
chciałem zakręcić rozrusznikiem a tu tylko wycie... Znajomy mechanik powiedział mi że to wina przekaźnika. Czy to prawda? I co bardziej się opłaca, kupno innego rozrusznika czy wymiana przekaźnika?
Pzdr

Niech ten mechanik wymieni przekaźnik w rozruszniku. Zamieść później foto jak to cudo wygląda bo sam jestem ciekawy. Sprawdzałeś rozrusznik na sucho? Bendix (zębatka) wysuwa się do końca na wałku rozrusznika? Jeśli nie to raczej wina elektromagnesu a nie przekaźnika ;)

Lisek98 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 10-02-2013, 12:23   
   Bolid: Seicento 1.1

ok, dzisiaj ponownie wyciągnę rozrusznik i zrobie fotki. Właśnie rozrusznik nie wysuwa sie do końca. Jak wymienić ten elektromagnes?

macher 
Moderator

Wysłany: 10-02-2013, 12:40   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Trzy nakrętki na obudowie rozrusznika od strony bendiksu (ponad nim) i cewka elektroamagnesu wychodzi . Oczywiście gruby kabel z elekromagnesu do silnika rozrusznika też odkręcasz. Odkręć wyczyść zobacz jak sprężyna wewnatrz wygląda czy nie jest zardzewiała pęknieta itp.

Odpowiedz do tematu