rozrusznik seicento 1.1 mpi |
Autor |
Wiadomość |
Lisek98
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 09-02-2013, 20:44 rozrusznik seicento 1.1 mpi
Bolid: Seicento 1.1 |
|
|
Witam, moje seicento przed zakupem stało 5 lat bez użytkowania. Teraz oczywiście jest pieszczone jak mało które ale nie w tym rzecz, po tych kilku latach chciałem zakręcić rozrusznikiem a tu tylko wycie:/ Wyjąłem rozrusznik, przeczyściłem szczotki, nasmarowałem wszystko i ta zębatka się zaczęła wysuwać. Uradowany wsadziłem szybko rozrusznik do auta, przekręciłem stacyjkę a tu nadal to samo wycie:/ Znajomy mechanik powiedział mi że to wina przekaźnika. Czy to prawda? I co bardziej się opłaca, kupno innego rozrusznika czy wymiana przekaźnika?
Pzdr |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 10-02-2013, 11:16 Re: rozrusznik seicento 1.1 mpi
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Lisek98 napisał/a: | chciałem zakręcić rozrusznikiem a tu tylko wycie... Znajomy mechanik powiedział mi że to wina przekaźnika. Czy to prawda? I co bardziej się opłaca, kupno innego rozrusznika czy wymiana przekaźnika?
Pzdr |
Niech ten mechanik wymieni przekaźnik w rozruszniku. Zamieść później foto jak to cudo wygląda bo sam jestem ciekawy. Sprawdzałeś rozrusznik na sucho? Bendix (zębatka) wysuwa się do końca na wałku rozrusznika? Jeśli nie to raczej wina elektromagnesu a nie przekaźnika |
|
|
|
 |
Lisek98
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-02-2013, 12:23
Bolid: Seicento 1.1 |
|
|
ok, dzisiaj ponownie wyciągnę rozrusznik i zrobie fotki. Właśnie rozrusznik nie wysuwa sie do końca. Jak wymienić ten elektromagnes? |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 10-02-2013, 12:40
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Trzy nakrętki na obudowie rozrusznika od strony bendiksu (ponad nim) i cewka elektroamagnesu wychodzi . Oczywiście gruby kabel z elekromagnesu do silnika rozrusznika też odkręcasz. Odkręć wyczyść zobacz jak sprężyna wewnatrz wygląda czy nie jest zardzewiała pęknieta itp. |
|
|
|
 |
|