Wymiana mieszka od lewarka w 900-tce |
Autor |
Wiadomość |
dre123
Nałogowiec
|
Wysłany: 09-01-2011, 17:53 Wymiana mieszka od lewarka w 900-tce
Bolid: Seicento 900 LPG |
|
|
Ostatnio pies skoczył na mieszek i dość znacznie rozerwał. Nie mam za bardzo pojęcia jak ściągnąć tą gumę z drążka. Wydawało mi się, że sam lewarek odkręca się i będę mógł wtedy ją ściągnąć. Niestety drążek ani drgnie. Nie mam też pewności czy to tak się odkręca..
Jak wymienić ten gumowy mieszek ? |
|
|
|
 |
Torrence
Nałogowiec

Pomógł: 29 razy Dołączył: 25 Kwi 2010 Posty: 743 Skąd: WPN/WD
|
Wysłany: 09-01-2011, 18:43
Bolid: ?koda Fabia |
|
|
Najlepiej wyjmij cały drążek z auta. Póżniej wsadź go w imadło i musisz poruszać nim w prawo i w lewo, żeby się trochę rozruszał a potem mocno ciągnąć i zejdzie. Możesz go złapać jakąś żabą skoro i tak już do wyrzucenia. |
_________________  |
|
|
|
 |
urban787
nówka sztuka ;)
Pomógł: 10 razy Wiek: 63 Dołączył: 08 Lis 2009 Posty: 22 Skąd: Tarczyn
|
Wysłany: 10-01-2011, 07:30 Re: Wymiana mieszka od lewarka w 900-tce
Bolid: seicento0,9 |
|
|
dre123 napisał/a: | Ostatnio pies skoczył na mieszek i dość znacznie rozerwał. Nie mam za bardzo pojęcia jak ściągnąć tą gumę z drążka. Wydawało mi się, że sam lewarek odkręca się i będę mógł wtedy ją ściągnąć. Niestety drążek ani drgnie. Nie mam też pewności czy to tak się odkręca..
Jak wymienić ten gumowy mieszek ? | Mieszek i gałka tworzą całość.Gałka nie jest wkręcana,tylko wbita na drążek na taki wieloklin(nie wiem jak to nazwać).Także gałki nie obrócisz na drążku.Wariant1:Musisz wyjąć cały drążek z zewnętrznym mechanizmem zmiany biegów,zbić młotkiem gałkę z mieszkiem,i założyć nową. Wariant 2: obcinasz gałkę diaxem,kupujesz mieszek skórzany(45zł),kupujesz gałkę nakładaną na drążek(45zł),przykręcaną na 3 małe ampule. |
_________________ urban787 |
|
|
|
 |
deniZ
nówka sztuka ;)
|
|
|
|
 |
Verchi
Nałogowiec

Pomógł: 30 razy Wiek: 37 Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 524 Skąd: LBN
|
Wysłany: 10-02-2011, 19:32
Bolid: SCS 1.4 16V |
|
|
Nikt Ci kolego nie powie czy bedzie pasowała... nie wiadomo. Kup gałkę przykręcaną jak pisali wyżej. Co do demontażu - ostry nóż i rżniesz gume (mieszek) dookoła i rozcinasz go na gałce też - guma jest tam dość gruba. Jak to zrobisz to na drążku zostanie tylko niewielka platikowa zalana nań kulka. I tu albo ją tniesz na kawałki i zdjemujesz powoli, albo bezpośrednio pod nią chlastasz boshem (polecam wszystko w aucie ponakrywać żeby nie potopić i nie zjarać czegoś psiiipadkiem ). Potem zakładasz kupiony wcześniej mieszek (ok 20 zł) i nową gałkę zakładasz stosując jeszcze taki gumowy reduktor średnic do niej załączony.
Aaa bym zapomniał. Dół starego gumowego mieszka - jak cały - to wykorzystaj jako "szkielet" dla skórzanego mieszka. |
_________________ Borki 2010 #100
Sypniewo 2011 #100
Najszybszy sej w mieście |
|
|
|
 |
deniZ
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 11-02-2011, 10:57
Bolid: SC 900 /Astra F |
|
|
Juz wymienialem caly mechanizm i zostala mi rozpilowana galka i na szczescie ladna harmonijka (mieszek).
Nie podobaja mi sie te 'tjuningowe' galki, dlatego pytam od taka z uno czy ktos zakladal. |
|
|
|
 |
mlodysc
nówka sztuka ;)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 43 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 11-02-2011, 11:21
Bolid: seicento 0,9 |
|
|
przecież to jest gałka z punto a nie uno
w ostatnich modelach uno jest taka sama gałka jak ta montowana do seicento 900 z lepszym wyposażeniem bodajże SX
ja osobiście zmieniłem ta gumową gałke na kompletny lewarek z seicento sporting z skórzaną gałką |
|
|
|
 |
deniZ
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 18-02-2011, 12:49
Bolid: SC 900 /Astra F |
|
|
A ma ktos fotke tego jak wyglada taki lewarek w SX?
edit - juz znalazlem fotke na allegro |
|
|
|
 |
|