FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
za dużo pali
Autor Wiadomość
niebieski142 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 09-06-2012, 00:21   za dużo pali
   Bolid: Seicento

Proszę pomóżcie mój seicento strasznie dużo pali , nie mam gazu . Samochód potrafi zeżreć paliwa za 50zł w niecałe 100km ;/ gdy kiedyś robiłem za 30zł te 100km rozumiem ceny paliwa ale jaki jest powód niewiem panowie , co najbardziej prawdopodobne?
- Czujnik położenia przepustnicy mam z peugota 407 ;/ mój seicento to wersja jakaś citymatic czy cos w tym stylu ktoś tutaj mówił , tak wygląda mój czujnik położenia przepustnicy , oto :

Auto strasznie pali i źle chodzi , gdy odepnę jedną z wtyczek przechodzi jakby na 2 gary a gdy odepnę druga to wgl nie ma mocy traci ją ;/ pali niesamowicie niewiem jak to przerobić na zwykłą wersje jak w każdym seicencie ? może pomoże mi ktoś z was to naprawic , był podpięty pod komputer wykrył błąd na przepustnicy i znowu to samo , a może to czujnik położenia wału lub sonda lambda prosze pomóżcie . Co w tej sytuacji zrobić najlepiej ?

macher 
Moderator

Wysłany: 09-06-2012, 08:20   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Jaką masz centralkę wtrysku IAW16FM.EC czy IAW16FM.ED ? wszystkie inne bebechy wersji citymatic masz usunięte? Tzn głównie centralka sprzęgła. Najprościej wymienić część przepustnicy ale tą główną gdzie wchodzi czujnik położenia przepustnicy. Jest inaczej montowany. Przykręcane ma śruby w poziomie. Do tego jakbyś kupował na szrocie to z wtyczką do czujnika standardowego no i z tym czujnikiem
http://nokautimg3.pl/p-f0...t-volvo-lan.jpg
Oczywiście na szrocie dostaniesz wraz z czujnikiem . A cena? Przepustnica z tym czujnikiem i silniczkiem krokowym bo to tam jest zamontowane w tej części pewno z 50- 60 zł max.
Tak to wygląda
http://allegro.pl/fiat-se...2368521313.html
Chyba że chcesz kompletną przepustnicę z wtryskiem to chodzą na allegro po ok 100-120
http://allegro.pl/przepus...2368038585.html
Na tym zdjęciu masz z kostką i kawałkiem przewodów .
Tak nawiasem uszkodzony czujnik położenia przepustnicy ma wpływ na pracę silnika i na spalanie.

luckyboy 
Nałogowiec

Wysłany: 09-06-2012, 08:21   
   Bolid: był Actual 1.1 MPI

Podpiąć pod kompa i próbować dojrzeć co go boli.

"Bo geniusz niezawodności tkwi w prostocie."
"Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć."

Odpowiedz do tematu