FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Natknąłem się w sieci na dość ciekawy artykuł o sc
Autor Wiadomość
szymonek 
ĄĄĘĘĘ

Wysłany: 14-04-2008, 22:52   Natknąłem się w sieci na dość ciekawy artykuł o sc
   Bolid: 1E 187

Fiat Seicento 1.1 S
Przyjemne i dynamiczne małe autko (54 KM), oczywiście jak się lubi tak małe autka. Zawieszenie jakie jest, wie chyba każdy: samochód wysuwa się z zakrętu przy znacznie mniejszej prędkości niż Brava. Wnętrze przestronne z przodu i ciasne z tyłu. Niestety fotel nie posiada regulacji wysokości, więc siedzi się tam jak w kabinie koparki (wrażenie to znika po pewnym czasie). Zagłówki (żywcem przeniesione z Uno) są nieruchome - producent zakłada, że wszyscy kierowcy są tego samego wzrostu.
Wnętrze to design w stylu firmy Tomy. Wszystkie przełączniki znajdują się pod ręką i są ergonomiczne. Wyjątek stanowi sterowanie elektrycznych szyb. Przyciski search

umieszczone są po obu stronach radia i trzeba się do nich schylić. I tak jest to pewien postęp względem Cinquecento, gdzie przyciski umieszczono głęboko, po obu stronach kierownicy, tak, że nasiśniecie ich wymagało niemal dotknięcia nosem klaksonu. Światła, jak w Bravie same gasną po wyłączeniu zapłonu i zapalają się po włączeniu. Lusterka i rozmieszczenie słupków zapewnia dobrą widoczność.
W drzwiach znajdują się przepastne kieszenie, a przed pasażerem spora półeczka. Brakuje za to zamykanego schowka. Bagażnik pomieści dwa nesesery i czapkę. Niezłe autko do miasta, ale już nie na trasę.
Bezpieczeństwo... podczas zderzenia lepiej być w tym drugim samochodzie. Podziwiam ludzi, którzy w wersji Sporting osiągają 180 km/h.
Bezawaryjność zdecydowanie jak nie u Fiata. W samochodzie po półtora roku i prawie 80 tys. km nic się jeszcze nie zepsuło!
I jeszcze jedno: gdy wyjechałem nowo-zakupionym autkiem z salonu (Carservis w Warszawie) od razu wyszła pierwsza usterka: kierownica była skrzywiona o jakieś 15 stopni. Poprawili to od ręki, ale ta sprawa jednak o czymś świadczy.

------------------------------------------
porównanie fiata bravo z sc.. :))

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki... cuda zajmują mi trochę więcej czasu... :))

ziut3q 
Nałogowiec

Wysłany: 14-04-2008, 23:43   
   Bolid: Seicento 899ccm Young / Bravo 1.4 16V Dynamic

tii Modek Fiata Brava nie Bravo :P

Łukasz_900 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 17-04-2008, 20:30   
   Bolid: Seicento SX 900

kurcze dużo prawdy w tym;
szczególnie ten fragment z elektrycznym otwieraniem szyb- kto nie wejdzie to kolanami naciska i się dziwią, że się szyba opuszcza :lol:

luki07 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-04-2008, 23:23   
   Bolid: Fiat Seicento S - 1.1 SPI

mi czasem mylilo sie otwieranie szyb z podglasnianiem radia - radio mialo prawie identyczne przyciski sterowania volumem :D

MRodz 
Nałogowiec

Wysłany: 21-04-2008, 23:50   
   Bolid: Clio 1.8 16V, Lancia Y10

Łukasz_900 napisał/a:
kurcze dużo prawdy w tym;
szczególnie ten fragment z elektrycznym otwieraniem szyb- kto nie wejdzie to kolanami naciska i się dziwią, że się szyba opuszcza :lol:

Ani razu nie mialem takiegor 'problemu'. I nie wiem czemu autor uwaza, ze nie sa ergonomiczne. Fakt - moze nie jest to najpopularniejsze miejsce, ale jak juz sie wie gdzie sa (a wystarczy raz komus powiedziec), to nic im nie ubywa z praktycznosci.

koki 
Nałogowiec

Wysłany: 22-04-2008, 17:26   
   Bolid: (Z) Astra II 1.8 16v

Jak przesiadziesz sie z wiekszego autka do mniejszego tez bedziesz narzekał. Koles sie przyzwyczail do wiekszych i teraz narzeka ;/

http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=15436

krysio 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 26-04-2008, 16:10   
   Bolid: Seicento 1.1 SPI

Ja też znalazłem artykuł o awaryjności naszych autek.Sejo jest na 6-tym miejscu.
http://moto.onet.pl/90895,galeria_media.html

zolpi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 26-04-2008, 17:02   
   Bolid: Seicento 1,1 SPI

krysio napisał/a:
Ja też znalazłem artykuł o awaryjności naszych autek

Kicha!

Jak może być obiektywna ocena, skoro jednego auta bada się 50 tysięcy sztuk, a drugiego 3 tysiące i porównuje... nie sądzę,żeby to było zupełnie uczciwe analizy.

Poza tym może by tak sprawdzać rocznikami auta? Może okaże się ,że Seicento z roku 2006 jest niewiele mniej awaryjne jak Seat??

Ps. Seata dałem tu przypadkiem :wink:
Ostatnio zmieniony przez zolpi 26-04-2008, 17:05, w całości zmieniany 1 raz  

putek85 
Nałogowiec

Wysłany: 26-04-2008, 23:34   
   Bolid: 1.1 SPI

ziut3q napisał/a:
tii Modek Fiata Brava nie Bravo :P

jest brava i bravo chyba ze ja czegos nie kumam :D

http://www.wrzuta.pl/audio/hNnT1Q2wDs/sej_sound

Janek512 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 27-04-2008, 08:56   
   Bolid: Audi A4, dawniej seicento

Głupoty piszą, ja jeździłem ponad 3 lata i wymieniłem tylko pompe wody, świece i linke od sprzęgła :P seje są niezawodne

Łukasz_900 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 27-04-2008, 10:44   
   Bolid: Seicento SX 900

Janek512 napisał/a:
Głupoty piszą, ja jeździłem ponad 3 lata i wymieniłem tylko pompe wody, świece i linke od sprzęgła :P seje są niezawodne

Przecież to właśnie napisali
Cytat:
Bezawaryjność zdecydowanie jak nie u Fiata. W samochodzie po półtora roku i prawie 80 tys. km nic się jeszcze nie zepsuło!

A jeśli chodzi o kierownice skręconą, to jak się pytałem ojca, to powiedział mi, że w prawie każdym miał skrzywioną i nigdy mu to nie przeszkadzało :-P

Odpowiedz do tematu