|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Seicento 1.1 SPI grzeje się |
Autor |
Wiadomość |
deka87
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 22-06-2018, 09:15 Seicento 1.1 SPI grzeje się
Bolid: Seicento 1.1 SPI |
|
|
Witam,
od ok. tygodnia posiadam auto jak w temacie z 1999 roku z instalacją gazową.
Z tego co wiem:
- układ chłodzenia był zalany kiedyś jakimś "doktorem", przed tym do układu dolewana była zwykła woda,
- samochód grzał się od jakiegoś czasu, ale w ostatnim czasie nie był używany,
- tydzień temu wymieniona został uszczelka pod głowicą, niedługo przed tym termostat,
- przedwczoraj wymiana pompy wody, stara była ok,
- układ został przepłukany preparatem Prestone do płukania chłodnic oraz dokładnie przepłukany wodą, obecnie jest zalany wodą demineralizowaną
- wentylator chłodnicy załącza się, ale dopiero po zaświeceniu kontroli o wysokiej temp. silnika - czujnik wentylatora jest w chłodnicy więc prawdopodobnie nie ma przez nią przepływu, albo jest niewystarczający.
Niestety samochód dalej się grzeje.
Ja uczestniczyłem/wykonywałem czynności od wymiany uszczelki pod głowicą.
Termostat podobno był wymieniany, ale wczoraj jak zaświeciła się kontrolka o wysokiej temp. silnika to wąż, który wychodzi z termostatu do chłodnicy można było ugiąć w palcach i był ciepły, a nie gorący, a przy jego ugięciu z odpowietrznika chłodnicy delikatnie kapała woda więc przepływ przez chłodnicę powinien być.
Dlatego planuję dzisiaj po pracy wymontować termostat i sprawdzić go w garnku.
Jeśli się okaże że to nie termostat to mam jeszcze kilka pomysłów:
1. jednak chłodnica jest niedrożna, albo niewystarczająco drożna
2. reduktor jest podłączony szeregowo i jest niedrożny
3. kanały w silniku są niedrożne
Proszę o pomysły i porady. |
|
|
|
 |
Paweł1984
spamer team Jasper84
Pomógł: 160 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 22-06-2018, 14:31
Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance |
|
|
Na 99%
a
b
c
Chłodnice są stosunkowo tanie(nie piszę o chińczykach za 50-70zł) czujniki tem. również,przypłucz układ, nalej płynu wymień chłodnicę z czujnikiem i dokładnie go odpowietrz-nagrzewnica przy tej małej pompie nie odpowietrzy Ci się dokładnie na luzie-trzeba trochę gazu dać i z odpowietrzników będzie leciał płyn. W sc/cc chłodnice po 5-6 latach na płynie mają już 75% sprawności gdzieś, a na niewiadomo czym sam sobie obadaj. Termostat sprawdź-pewnie vernet
Co do gazu to się nie wypowiadam, bo widziałem już różne patenty w silnikach spi, dobijające i tak słaby układ chłodzenia.... |
|
|
|
 |
deka87
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 22-06-2018, 16:26
Bolid: Seicento 1.1 SPI |
|
|
Układ był już płukany kilka razy, raz płukanką.
Płynem go zaleję jak już układ będzie działał.
Mam nadzieję że to jednak termostat, może już za kilka godzin będę wiedział.
Edit: termostat się otwiera, dla pewności wyjąłem mechanizm otwierania i dalej to samo, podejrzewam czujnik temp. w silniku, bo zmierzona temp. wody to ok. 70-75 stopni. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|