Amorki - wymieniać? |
Autor |
Wiadomość |
AdaMs
Nałogowiec Przyjaciel klubu

Wiek: 34 Dołączył: 27 Lut 2010 Posty: 765 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 29-06-2011, 12:03 Amorki - wymieniać?
Bolid: Czarny Misiek |
|
|
Cześć,
Mam mały dylemat Otóż zbliża się przegląd i zastanawiam się nad wymianą przednich amortyzatorów. Ogólnie nic nie stuka, nic nie puka. Ale prawy amorek mam zapocony, zastanawiam się co z tym zrobić?
Jak radzicie? |
_________________ Nie zawsze jest pod górkę
Blog Fiat Panda lub forum Fiat 500X |
|
|
|
 |
rudiov
Nałogowiec POlski osioł

|
Wysłany: 29-06-2011, 12:35
Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6 |
|
|
Podjedź do stacji kontroli pojazdów z zapytaniem czy możesz sprawdzić stan amortyzatorów - jak będą dobre (nie , że zaliczą przegląd tylko nadające się do dłuższej eksploatacji) to zostaw . Jak wyjdą uszkodzone (lub jeden choć nie będzie miał sprawności) to wymień parę przednich amortyzatorów.
Pzdr |
|
|
|
 |
barthez
Nałogowiec professional audio

|
Wysłany: 29-06-2011, 13:07
Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046) |
|
|
Musisz sprawdzić z czego ten olej-nie koniecznie musi być z amortyzatora. Natomiast jeśli to jest z niego to kwalifikuje się do wymiany, niezależnie od wartości tłumienia, wyrażanej w procentach. W ostateczności jeżeli lewy amortyzator jest sprawny(ma dużą sprawność), możesz wymienić tylko ten jeden. Tylko w/w przypadku nie spowoduje to żadnych złych skutków podczas jazdy. |
_________________ Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen. |
|
|
|
 |
cedric
Nałogowiec
|
Wysłany: 29-06-2011, 18:34
Bolid: Punto 1.1 1999 r. SOLE |
|
|
AdaMs napisał/a: | Mam mały dylemat Otóż zbliża się przegląd i zastanawiam się nad wymianą przednich amortyzatorów. Ogólnie nic nie stuka, nic nie puka. Ale prawy amorek mam zapocony, zastanawiam się co z tym zrobić? |
lepiej się nie wyrywaj z wymianą....
ja mam teraz mpi, widziałem że amory zapocone z przodu + jeden z tyłu ale byłem przed przeglądem, pojechałem i przód po 80% - trzymają idealnie
z tyłu 70 %
lepiej po diagnostyce zdecydujesz..... |
_________________ FIAT FAMILY: 126p, Uno1.0 Fire, Punto I, Seicento 900, Seicento MPI, Punto I, cdn..... |
|
|
|
 |
AdaMs

|
Wysłany: 30-06-2011, 08:18
|
|
No i zrobię jak mówicie, podjadę na stacje i niech go przetrzepią. A potem pomyśli się dalej.
cedric, płaciłeś coś czy free? |
|
|
|
 |
luki55
Nałogowiec

|
Wysłany: 30-06-2011, 10:39
Bolid: Seicento 1.1 MPI Actual 2004, FSO 125p 1986 |
|
|
Witam
Pocenie się amorków to wbrew pozorom korzystne zjawisko, ponieważ uszczelniacz tłoczyska jest odpowiednio smarowany co paradoksalnie przedłuża żywotność. Ważne, żeby plama nie była świeża i żeby nie sięgała zbyt nisko od uszczelniacza w dół.
Na marginesie:
Niestety oryginalnie były tam zakładane (nie wiem czy we wszystkich) odboje z osłonami o koszmarnej wręcz jakości. Po pewnym czasie guma, z której wykonana jest osłona parcieje, spada z odboju i sobie tak lata jak chce, co skutkuje tym, że piasek i inne zanieczyszczenia osiadają bezpośrednio na uszczelniaczu co z czasem skutkuje rozszczelnieniem amorka i wyciekiem oleju (plama pod kolumną MacPhersona i zarzygane całe nadkole).
Pozdrawiam
Łukasz |
|
|
|
 |
AdaMs

|
Wysłany: 04-07-2011, 17:32
|
|
Wracając do tematu, sej przeszedł przegląd bez problemu
Jedynie powiedział, że brakuje kapturków na odpowietrznikach hamulców. Gdzie to kupić? |
|
|
|
 |
lukk9314
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-07-2011, 23:37
Bolid: cinquecento 899 prawie jak seicento |
|
|
AdaMs napisał/a: | Wracając do tematu, sej przeszedł przegląd bez problemu
Jedynie powiedział, że brakuje kapturków na odpowietrznikach hamulców. Gdzie to kupić? |
w sklepie motoryzacyjnym najpepiej |
|
|
|
 |
|