FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa ciepła montaż
Autor Wiadomość
MaciejK 
Bywalec

Wysłany: 30-01-2025, 07:23   Pompa ciepła montaż
   Bolid: seicento

Cześć! Zastanawiam się nad montażem pompy ciepła w moim nowym domu, ale nie wiem, czy to faktycznie się opłaca. Wiem, że inwestycja nie jest tania, ale podobno można sporo zaoszczędzić na ogrzewaniu. Ktoś z was ma pompę ciepła i może podzielić się opinią? Jak wyglądają rachunki w porównaniu do tradycyjnego ogrzewania gazowego czy na ekogroszek?

Myszowór 
Bywalec

Wysłany: 30-01-2025, 10:02   
   Bolid: fiat seicento

Mam pompę ciepła od dwóch lat i mogę powiedzieć, że faktycznie oszczędności są zauważalne, zwłaszcza w połączeniu z fotowoltaiką. Rachunki za prąd są niższe niż koszty gazu czy węgla, a do tego odpada problem z obsługą – nie trzeba dorzucać paliwa, czyścić kotła itd. Na początku koszt jest spory, ale jeśli skorzystasz z dofinansowania, to szybciej się zwraca. Najważniejsze to dobrze dobrać moc urządzenia i mieć odpowiednią izolację budynku, żeby efektywność była jak najlepsza. Jak szukasz sprawdzonej firmy do montażu, to możesz sprawdzić https://klimat-tech.pl/ – zajmują się pompami ciepła i doradztwem w tym zakresie.

Odpowiedz do tematu