Wstrząsy po puszczeniu sprzęgła, brak jazdy. |
Autor |
Wiadomość |
JaPaweł
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-09-2018, 17:56 Wstrząsy po puszczeniu sprzęgła, brak jazdy.
Bolid: Fiat Seicento 900 1998 |
|
|
Witam. W skrócie: posiadam SC 900 r. 1998. Ostatnio zmieniłem amortyzatory, drążki kierownicze, wachacz prawy, zrobiona geometria.
Jadąc na mieście wjechałem podczas zawracania na krawężnik prawym kołem. Przejechałem 10 km. Potem podczas cofania (pod lekką górkę) zaczęło trząść i samochód nie jechał. Do przodu to samo.
Oddałem samochód do mechanika, powiedział że to przegub wewnętrzny tzw krzyżak który wchodzi w skrzynie biegów. Wymienił krzyżak i dodatkowo poduszki silnika. Podobno krzyżak wchodzi bardzo płytko w skrzynię...
Odebrałem auto, zajechałem pod dom. No i znowu szarpanie na początku przy skręconych kołach na wstecznym, potem już na prostych.
Wie ktoś o co tu chodzi? Czy to ten krzyżak wbity w skrzynie biegów tam namieszał i skrzynia do wymiany?
Drugie pytanie: jeśli to skrzynia do wymiany to ile to by kosztowało? |
|
|
|
 |
Paweł1984
spamer team Jasper84
Pomógł: 160 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 28-09-2018, 23:05
Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance |
|
|
To zrób came back do tego mechanika-nie krzyżak tylko przegub wewnętrzny trójpalczysty dla formalności-pozostaje zbadać, czy półoś nie krzywa, gniazdo przegubu, poduszka(łapa pod skrzynią), wahacz, co by powodowało albo przeoczenie czegoś, co uszkodziło nowy domniemuje przegub.Z zakupem skrzyni się wstrzymaj, nie ją zapiłowałeś |
|
|
|
 |
zender
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 28-10-2018, 18:58
Bolid: fiat seicento |
|
|
Witam,nie chcę zakładać nowego tematu więc się tu podepną,ostatnio wymieniałem sprzęgło i od tego czasu zawsze jak silnik jest zimny po wrzuceniu wstecznego i ruszeniu słuchać jakby szum/wycie,odgłos dmuchania w pustą butelkę,cofnę tak z metr, 3-4 razy i wycie znika chociaz silnik w dalszym ciągu jest dalej zimny,co to może być ,bo już zgupiałem ??
Z góry dzięki za podpowiedź,autko to sej 1.1 SPI. |
|
|
|
 |
Paweł1984
spamer team Jasper84
Pomógł: 160 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 28-10-2018, 20:26
Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance |
|
|
Nagraj i wrzuć-bo nie wiadomo czy to ze strony sprzęgła czy z innych przyczyn, a przy wymianie troszkę coś się tam chyba rozpina...Do przodu jest ok? |
|
|
|
 |
zender
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 28-10-2018, 20:30
Bolid: fiat seicento |
|
|
Do przodu jest okej jutro nagram i wrzucę. |