FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak ustawić halogeny przeciwmgielne?
Autor Wiadomość
mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 21-10-2018, 23:47   Jak ustawić halogeny przeciwmgielne?
   Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD

Zakupiłem sobie halogenki (nieoryginalne), będę je montował do nie-Sportingowego zderzaka. Producent tych halogenów przewidział ich montaż obok rejestracji, ale ja tam mam światła dzienne i cholernie mi się podoba takie ich umiejscowienie. Więc halogenki wrzucę najniżej do zderzaka jak się tylko da, jednak nie obejdzie się bez drobnych modyfikacji typu brzeszczot plus pilnik :)

Wobec tego mam pytanko jak powinny być ustawione halogeny. Nie chodzi mi o ustawienie góra-dół (to będę mógł sobie później dowolnie zmieniać), ale o ustawienie każdej lampki w płaszczyźnie lewo-prawo. Zauważyłem, że większość aut ma ustawione halogeny nie na wprost, ale nieco do wewnątrz. Prosiłbym więc o odpowiedź czy halogeny powinny być ustawione tak jak na rysunku A, czy B:

Modyfikacja zderzaka będzie raczej nieodwracalna, dlatego chcę wykorzystać zasadę "zmierz trzy razy, tnij raz" ;) Pozdrawiam serdecznie.

muniek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-10-2018, 15:19   
   Bolid: Seicento 900

Zależy do czego te halogeny mają być :grin: jak dla ozdoby to żeby "ładnie" było. Jak przeciwmgłowe to już może być troche inaczej.

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 22-10-2018, 15:44   

Gdyby miały być tylko dla ozdoby, to bym przecież nie pytał, nie? ;)

junioras7 
Nałogowiec

Wysłany: 22-10-2018, 15:52   
   Bolid: Seicento 1.1 mpi

Zdecydowanie B tak bynajmniej jest mając zderzak szumiego

https://www.facebook.com/CentoPassion/

muniek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-10-2018, 17:17   

mario91 napisał/a:
Gdyby miały być tylko dla ozdoby, to bym przecież nie pytał, nie? ;)

To do czego mają być?

Blaviken 
Bywalec

Wysłany: 22-10-2018, 20:11   
   Bolid: Focus ST mk2, Bravo 1.6 GT, Seicento 900

we wszystkich autach używam ich do doświetlania pobocza, wiec zdecydowanie A

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 23-10-2018, 02:13   

muniek napisał/a:
To do czego mają być?

Do wspomagania świateł mijania w warunkach pogorszonej przejrzystości powietrza typu deszcz, śnieg, mgła. Zgodnie z definicją halogenów przeciwmgielnych z resztą ;) Sej nie ma najmocniejszych świateł, więc każda pomoc będzie nieoceniona.

junioras7 napisał/a:
Zdecydowanie B tak bynajmniej jest mając zderzak szumiego

Dzięki kolego za odpowiedź, czyli jednak moje przypuszczenia są prawdziwe. Zauważyłem, że jest tak też w innych autach, choć nie we wszystkich. Halogeny w takiej konfiguracji dobrze doświetlają pobocza?

junioras7 
Nałogowiec

Wysłany: 23-10-2018, 08:37   
   Bolid: Seicento 1.1 mpi

zdecydowanie jest jaśniej na drodze ale cudów nie ma :grin:

https://www.facebook.com/CentoPassion/

blondas 
Podróżnik

Wysłany: 23-10-2018, 17:31   
   Bolid: seicento

Zdecydowanie A

muniek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 23-10-2018, 18:08   

mario91 jeśli o mnie chodzi to lampy główne mam całkiem dobre /przekaźniki, grube kable, dobre żarówki, dobre odbłyśniki, ceramiczne kostki/ ale brakowało mi doświetlenia poboczy. Dużo jeżdżę również poza miastem, wioski, lasy itp. parę razy już puknąłem sarnę, mnóstwo razy wyhamowałem w ostatniej chwili. Zrobiłem halogeny i ustawiłem je trochę szerzej niż na tym rys. A. Robiłem je pod siebie, pod moje doświadczenia. Mam możliwość regulacji w każdej płaszczyźnie. Uzupełniają mi lampy główne ale świecą bardziej na boki. W lasach jest mnóstwo zwierzyny, często widzę jak w nocy błyszczą ślepia w światłach. Jak nisko to olewka bo to lisy i kuny, najgorsze są te na wysokości metra - sarny i jelenie. A na mgłe to niewiele poradzisz, próbowano już różne patenty np. kolor żółty ale to nie działa bo światło generalnie odbija się od mgły i oślepia kierowcę. Jedyny sposób na mgłę to nisko halogeny, jak najniżej bo mgła się odrywa od ziemi i jest ok. 20-30cm czystego na dole. Przepisy w PL coś tam mówią, że światła muszą być min. 25cm nad glebą. Można zejść niżej ale diagnosta może przyczepić się na przeglądzie. W silnej mgle używam tylko pozycja + niskie halogeny przód, no i czerwone mgielne z tyłu. Jeśli chodzi o przepisy to rozstaw lamp też jest określony /nie mogą być zbyt blisko siebie/.
Ustawienie B to dla halogenów dalekosiężnych bardziej.
pzdr.

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 24-10-2018, 00:34   

No właśnie ciekawi mnie, dlaczego spora ilość aut, plus Sej z fabrycznymi halogenami, ma je ustawione tak jak na rysunku B.

Ja swoje postaram się dać najniżej jak się da, no ale niestety bez modyfikacji zderzaka się nie obejdzie. Regulację w płaszczyźnie poziomej (lewo-prawo) będę miał niewielką, dlatego wolę zawczasu wiedzieć jak powinny być ustawione. Żeby mieć szerszą regulację musiałbym wyrąbać w zderzaku spore jamy, które będzie później widać. Chcę, by wycięte miejsca w pełni zasłoniły lampki.

Niżej niż 25cm nie zamierzam ich montować, bo to jest już praktycznie dolna krawędź przedniego zderzaka. Jeśli zamontuję je niżej, to na pierwszym krawężniku pójdą w drobny mak.

W silnej mgle rzeczywiście najlepszym wyjściem wydaje się wyłączenie świateł mijania. Co ciekawe, przepisy w pełni na to zezwalają. Można jechać na samych pozycjach + halogeny przednie + ewentualnie przeciwmgielne tył. Zauważcie też, że normalnie tylnych przeciwmgielnych nie zapalicie bez mijania, na samych pozycjach nie włączą się. Ale gdy zapalicie przednie halogeny bez mijania, to opcja włączenia tylnej mgły stanie się dostępna. Dobrze, że Fiat o tym pomyślał.

Ja też mam zrobione światła mijania na przekaźnikach, kablach 2.5mm, mam porządne kostki i wsadzone żarówki Tungsram Megalight +120% (cena jakieś 35zł za komplet), alternator daje porządne 14V nawet na wolnych obrotach, a i tak jest do czterech liter. Pozostaje mi kupić nowe reflektory, choć to wydatek rzędu 150 - 170 złotych, a pewności że coś się poprawi nie ma stuprocentowej. Dlatego też kupiłem wcześniej przeciwmgielne (komplet od Wesem-a kosztuje 110zł na alledrogo). Halogeny mają mi pomagać głównie w opadach deszczu i śniegu (przepisy pozwalają już wtedy ich używać, niekoniecznie musi to być mgła). W takich warunkach światła mijania Seja radzą sobie jeszcze gorzej, na nieoświetlonej drodze jedzie się już naprawdę ciężko.

Paweł1984 
spamer team
Jasper84

Wysłany: 25-10-2018, 12:58   
   Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance

Powinno być A często jest B, na stacji diagnostyczej ustawią tylko góra dół,ogólnie halogeny w seju świecą pod A, na pobocze za bardzo ich nie ustawisz, jest tylko jedna śrubka regulacyjna,ta pod sprężynkom.

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 25-10-2018, 14:37   

Bo spotkałem się z taką instrukcją ustawiania halogenów lewo-prawo: Odstawić auto 10 metrów od pionowej ściany. Na ścianie narysować linię pionową w połowie szerokości auta (tak jak znaczek Fiat na masce). Ustawić każdy halogen z osobna tak, by oświetlał namalowaną linię symetrycznie po obu stronach... Czyli wychodzi na to, że każda lampa musi być jednak trochę do wewnątrz skierowana, czy ja coś źle kminię?

Ja mam zderzak zwykły (nie ze Sportinga), lampki które kupiłem są dedykowane dla Seja, pasują do tego zderzaka do tego najwyższej "półki", obok tablicy rejestracyjnej. Będę miał możliwość regulacji zarówno lewo-prawo jak i góra-dół. Przy zderzaku od Sportinga nie ma tego problemu, bo halogeny są już fabrycznie ustawione w płaszczyźnie lewo-prawo i jak wspomniał kolega Paweł, nie da się ich regulować (jedynie góra-dół można). Ja będę musiał ustawić wszystko od zera i stąd moje wątpliwości.

Paweł1984 
spamer team
Jasper84

Wysłany: 28-10-2018, 20:34   
   Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance

To reguluj Panie, bo opis masz dobry do regulacji, i w sportingu/schumi da się minimalnie sk0orygować lewo prawo podkładką,ale min. bez podkładki w zasadzie góra-dół fabryka przewidziała, a połowa diagnostów nie wie z czym to się je....

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 31-10-2018, 20:10   

OK halogeny założone i wyregulowane. Mają być tak jak w wersji B na rysunku w pierwszym poście. Wtedy świeca na wprost tam gdzie mają, oraz ładnie doświetlają pobocza.

W moim przypadku wydają się świecić nawet mocniej niż mijania, mimo iż w tych drugich mam żarówki +120% od Tungsrama i instalację na przekaźnikach i kablach 2.5mm. Tak więc kolejny etap ulepszania auteczka to wymiana reflektorów głównych (mijania/drogowych) ;)

Odpowiedz do tematu