spada moc, lekki smród, trwa przez 2 min |
Autor |
Wiadomość |
daniel_wroclaw
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 11-08-2012, 12:54 spada moc, lekki smród, trwa przez 2 min
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Seicento 900.
Przypadłość dotyka mój egzemplarz tylko w gorące dni letnie (co roku), przy trasie dłuższej niż 20km.
Samochód traci moc jest w stanie jechać ledwo 60km/h. Podczas tego spadku mocy czuć lekki smród (moim zdaniem przegrzania się elementów). Trzeba redukować bieg bo moc powoli spada. Raczej zdarza się wyłącznie na początku trasy (choć jak jechałem z Wrocławia nad morze to podczas 7 godzinnej trasy ze 3 razy się powtórzyło). Po 2 latach nauczyłem się z tym walczyć, wystarczy zrobić jedną z 2 rzeczy:
1. stanąć na 5 min
2. jechać i przeczekać, po 2 min - 5 min problem zanika i samochód może dalej się ścigać.
Co już zrobiłem:
- diagnostyka silnika nic nie wykazała
- wymieniłem tarcze i klocki, wymieniłem również elementy tylnego układu hamulcowego
Nie da się z tym jechać do mechanika bo zanim dojadę to usterka mija.
Co może być powodem? |
|
|
|
 |
GETomek
nówka sztuka ;)
Pomógł: 29 razy Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 49 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 12-08-2012, 19:26
Bolid: seicento 1.1 |
|
|
hamulce sprawdz felgi czy sa gorące |
|
|
|
 |
spaniel
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 12-08-2012, 22:50
Bolid: siecento 1.1 van |
|
|
sprawdź termostat
jeżeli problem ustępuje sam, to najprawdopodobniej termostat za późno się otwiera na duży obieg i powoduje chwilowe przegrzanie. |
|
|
|
 |
ko777
nówka sztuka ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Sie 2009 Posty: 31 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 13-08-2012, 20:01
Bolid: Fiat Seicento 1.1 spi |
|
|
Miałem to samo rok temu wiosną chyba ze 3 razy. Coś jakby przytrzymywało samochód, nie chciał iść do przodu, przy tym dziwny piszczący dźwięk przez chwilę i dziwny zapach, a po chwili lub po postoju było już wszystko normalnie. Podejrzewałem układ hamulcowy lub chłodzenia. U mnie po jeździe z takimi efektami gorące były wszystkie hamulce, w tym bardzo mocno grzały się tarcze np w trasie poza miastem. W końcu mechanik wymienił przewody elastyczne hamulcowe w przednich hamulcach, po tym problem już się nie pojawił. Tłumaczył, że po latach mogą być zasyfione i ciśnienie w układzie nie spada po zdjęciu nogi z pedału hamulca. |
|
|
|
 |
daniel_wroclaw
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 22-09-2012, 17:16
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Dzięki ko777, wymiana przewodów elastycznych pomogła! Tyle miesięcy mi to przeszkadzało. Dzięki |
|
|
|
 |
ko777
nówka sztuka ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Sie 2009 Posty: 31 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 22-09-2012, 19:35
Bolid: Fiat Seicento 1.1 spi |
|
|