Wycieraczka i spryskiwacz |
Autor |
Wiadomość |
Krolu
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-04-2008, 16:54 Wycieraczka i spryskiwacz
Bolid: Seicento 1,1 Van |
|
|
Witajcie. Niedawno zalogowałem się na forum a już mam okazje prosić o pomoc. Korzystałem z szukajki ale nie znalazłem niczego co mogłoby mi pomóc. Otóż mój problem polega na tym że wycieraczka i spryskiwacz nie "współpracują" ze sobą Gdy daje rączką od wycieraczek do siebie leci płyn na tylną szybę. Natomiast gdy dam w drugą, do szyby, to płyn leci na przednią szybę za to chodzi tylna wycieraczka. Wydaje mi się że coś jest odwrotnie podłączone , ale co? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Znakomity
Nałogowiec
Pomógł: 54 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Kwi 2008 Posty: 184 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-04-2008, 17:33
Bolid: Był 1.1 SPI |
|
|
Wg mnie łatwa sprawa. Jeśli masz starszego seja i dwie pompki do spryskiwacza wystarczy zamienić przewody na pompkach-z każdej pomki wychodzi jeden gumowy przewód przez który pompowany jest płyn. A jeśli masz nowszego seja który ma jedną pompkę to będa z niej wychodziły dwa gumowe przewody które musisz zamienić miejscami. Zapewne Twój sej miał wymieniany zbiorniczek ew (co bardziej obstawiam) miał dzwonka i blacharz składał jak popadnie nie sprawdzając czy jest wszystko ok.
Zbiorniczek masz pod przednim prawym reflektorem a dostęp do niego uzyskasz zdejmując prawe nadkole...
Mam nadzieje że to będzie to:)
Pozdrawiam Norbert. |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
coFFe
Nałogowiec

Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 31 Lip 2007 Posty: 109 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 06-04-2008, 20:29
Bolid: Grande Punto 1.4 |
|
|
moze meic tez cos pokrecone przy keirownicy przy wlaczniku tez moze byc cos odwrotnie podlaczone wiec sprawdz tam przy pompce i jak zamienisz nic neida to wtedy wez rozgrrzeb keire i te pierdoly przy niej |
|
|
|
 |
Znakomity
Nałogowiec
|
Wysłany: 06-04-2008, 21:01
|
|
coFFe napisał/a: | moze meic tez cos pokrecone przy keirownicy przy wlaczniku tez moze byc cos odwrotnie podlaczone wiec sprawdz tam przy pompce i jak zamienisz nic neida to wtedy wez rozgrrzeb keire i te pierdoly przy niej |
Na bank zamienione przewody na pomkach, szczególnie że Krolu, napisał że jak odpycha dzwignię to przekaźnik włacza tylną wycieraczkę a psika na przednią szybę więc elektryka raczej działa ok
[ Dodano: 07-04-2008, 13:19 ]
Krolu, bardzo dziękuję za "pomógł"
Dziś rano wpadłem ta inną możlowość rozwiązania twojego problemu-niekoniecznie łatwiejszą
Jeśli masz 2 pompki to ktoś mógł jeszcze zamienić miejscami kostki elektryczne zasilające pompki (bo obie są identyczne) ale myślę że i tak lepszym rozwiązaniem i dużo łatwiejszym do wykonania (bo tam stracznie mało miejsca jest przy zbiorniczku) będzie zamiana gumowych wężyków
Pozdrawiam Norbert |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
Krolu
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 08-04-2008, 17:22
Bolid: Seicento 1,1 Van |
|
|
ok, dzięki panowie za rady. Popatrzę i zobaczymy co się da zrobić. Dzięki jeszcze raz.
[ Dodano: 10-04-2008, 22:44 ]
Faktycznie, zamienione były wężyki przy pompce. Jeden był naciągnięty na maxa a drugi swobodnie zwisał. Już wszystko ok. Pozdro |
|
|
|
 |
etyl77
Nałogowiec

Pomógł: 17 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 207 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 04-07-2008, 08:38
Bolid: był czarnuch jest bravo |
|
|
Panowie i panie a co jeżeli pryskam płynem na przednią szybę a wycieraczki nic? Z tyłu reaguje (reagowała bo teraz strajkuje wogóle) a z prtzodu może ze 2 razy zaraz po kupieniu i 3.rok już cisza:/ Co to może być? |
_________________ Sprzedam czerwoną podsufitkę, pasy, klamki, zamki, wkładki + stacyjka. |
|
|
|
 |
Ciacho
Skoda Lover
Pomógł: 76 razy Wiek: 39 Dołączył: 09 Cze 2006 Posty: 2755 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 04-07-2008, 13:43
Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline |
|
|
etyl77 napisał/a: | a co jeżeli pryskam płynem na przednią szybę a wycieraczki nic? |
nie wiem czy dobrze rozumiem ale tak ma być
z tyłu wycieraczka sama sie włącza po "psyknięciu" a z przodu niestety trzeba samemu uruchomić wycieraczki |
|
 |
szymonek
ĄĄĘĘĘ

Pomógł: 80 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 2645 Skąd: 54° 05'N 22° 56'E
|
Wysłany: 04-07-2008, 14:02
Bolid: 1E 187 |
|
|
Ciacho napisał/a: | z tyłu wycieraczka sama sie włącza po "psyknięciu" a z przodu niestety trzeba samemu uruchomić wycieraczki |
wyjątkowo dobrze gada |
|
 |
Znakomity
Nałogowiec
|
Wysłany: 04-07-2008, 19:48
|
|
Ciacho napisał/a: | z tyłu wycieraczka sama sie włącza po "psyknięciu" a z przodu niestety trzeba samemu uruchomić wycieraczki |
Potwierdzam-tak fabryka przewidziała
Lepiej by było odwrotnie ale cóż-komuś zabrakło oleju w głowie i miliony ludzi na całym świecie muszą się z tym męczyć na codzień |
|
|
|
 |
elmo
Nałogowiec maruda

Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 338 Skąd: Radom
|
Wysłany: 05-07-2008, 07:26
Bolid: mobil: 00' S 1.1śpi na gazie |
|
|
Znakomity napisał/a: | Ciacho napisał/a: | z tyłu wycieraczka sama sie włącza po "psyknięciu" a z przodu niestety trzeba samemu uruchomić wycieraczki |
Potwierdzam-tak fabryka przewidziała
Lepiej by było odwrotnie ale cóż-komuś zabrakło oleju w głowie i miliony ludzi na całym świecie muszą się z tym męczyć na codzień |
a ja właśnie wolę najpierw psiknąć odpowiednią ilość płynu a dopiero potem szorować wycieraczkami |
_________________ [moje auto] |
|
|
|
 |
matts84 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2008, 10:56
|
|
|
Hmmm to mnie zdziwiliście bo u mnie sie włączają Może poprzedni właściciel coś tuningował |
|
|
|
 |
Karola [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2009, 22:33 wycieraczki, spryskiwacze.
|
|
|
czesc wszytskim moze ktos sie orientuje jak to jest wlaczam przednie wycieraczki i czasem mi sie wlaczaja tez tylnie, lub napryskuje na przednia szybe plynu i automatycznie mi sie przednie wlaczaja? |
|
|
|
 |
szymonek
ĄĄĘĘĘ

Pomógł: 80 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 2645 Skąd: 54° 05'N 22° 56'E
|
Wysłany: 06-01-2009, 23:20
|
|
Karola, to znak, że trzeba wymienić opony na zimowe oraz kierunkowskazy na te z białym plastikiem |
|
 |
kulawy3
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 07-01-2009, 17:48
Bolid: seicento 1.1 sporting |
|
|
Witam was, mam pewien problem z przednimi wycieraczkami, raczej z jedna od strony pasażera. Gdy jechałem nagle mi się zatrzymała. Teraz okręca się do o koła i nie chodzi(jest luźna). No i da się ją po prostu wyciągnąć, więc nie wiem czy trzeba cały mechanizm kupić, czy da się ją jakoś domowym sposobem naprawić.... |
|
|
|
 |
szymonek
ĄĄĘĘĘ

|
Wysłany: 07-01-2009, 18:09
|
|
odkręciła Ci się nakrętka przy podszybiu |
|
 |
|