FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieraczka i spryskiwacz
Autor Wiadomość
Krolu 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 06-04-2008, 16:54   Wycieraczka i spryskiwacz
   Bolid: Seicento 1,1 Van

Witajcie. Niedawno zalogowałem się na forum a już mam okazje prosić o pomoc. Korzystałem z szukajki ale nie znalazłem niczego co mogłoby mi pomóc. Otóż mój problem polega na tym że wycieraczka i spryskiwacz nie "współpracują" ze sobą :) Gdy daje rączką od wycieraczek do siebie leci płyn na tylną szybę. Natomiast gdy dam w drugą, do szyby, to płyn leci na przednią szybę za to chodzi tylna wycieraczka. Wydaje mi się że coś jest odwrotnie podłączone , ale co? Pozdrawiam

Znakomity 
Nałogowiec

Wysłany: 06-04-2008, 17:33   
   Bolid: Był 1.1 SPI

Wg mnie łatwa sprawa. Jeśli masz starszego seja i dwie pompki do spryskiwacza wystarczy zamienić przewody na pompkach-z każdej pomki wychodzi jeden gumowy przewód przez który pompowany jest płyn. A jeśli masz nowszego seja który ma jedną pompkę to będa z niej wychodziły dwa gumowe przewody które musisz zamienić miejscami. Zapewne Twój sej miał wymieniany zbiorniczek ew (co bardziej obstawiam) miał dzwonka i blacharz składał jak popadnie nie sprawdzając czy jest wszystko ok.

Zbiorniczek masz pod przednim prawym reflektorem a dostęp do niego uzyskasz zdejmując prawe nadkole...

Mam nadzieje że to będzie to:)
Pozdrawiam Norbert.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

coFFe 
Nałogowiec

Wysłany: 06-04-2008, 20:29   
   Bolid: Grande Punto 1.4

moze meic tez cos pokrecone przy keirownicy przy wlaczniku tez moze byc cos odwrotnie podlaczone wiec sprawdz tam przy pompce i jak zamienisz nic neida to wtedy wez rozgrrzeb keire i te pierdoly przy niej

Znakomity 
Nałogowiec

Wysłany: 06-04-2008, 21:01   

coFFe napisał/a:
moze meic tez cos pokrecone przy keirownicy przy wlaczniku tez moze byc cos odwrotnie podlaczone wiec sprawdz tam przy pompce i jak zamienisz nic neida to wtedy wez rozgrrzeb keire i te pierdoly przy niej

Na bank zamienione przewody na pomkach, szczególnie że Krolu, napisał że jak odpycha dzwignię to przekaźnik włacza tylną wycieraczkę a psika na przednią szybę więc elektryka raczej działa ok :wink:

[ Dodano: 07-04-2008, 13:19 ]
Krolu, bardzo dziękuję za "pomógł" :ok:
Dziś rano wpadłem ta inną możlowość rozwiązania twojego problemu-niekoniecznie łatwiejszą :wink:
Jeśli masz 2 pompki to ktoś mógł jeszcze zamienić miejscami kostki elektryczne zasilające pompki (bo obie są identyczne) ale myślę że i tak lepszym rozwiązaniem i dużo łatwiejszym do wykonania (bo tam stracznie mało miejsca jest przy zbiorniczku) będzie zamiana gumowych wężyków :wink:
Pozdrawiam Norbert
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

Krolu 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 08-04-2008, 17:22   
   Bolid: Seicento 1,1 Van

ok, dzięki panowie za rady. Popatrzę i zobaczymy co się da zrobić. Dzięki jeszcze raz.

[ Dodano: 10-04-2008, 22:44 ]
Faktycznie, zamienione były wężyki przy pompce. Jeden był naciągnięty na maxa a drugi swobodnie zwisał. Już wszystko ok. Pozdro

etyl77 
Nałogowiec

Wysłany: 04-07-2008, 08:38   
   Bolid: był czarnuch jest bravo

Panowie i panie :) a co jeżeli pryskam płynem na przednią szybę a wycieraczki nic? Z tyłu reaguje (reagowała bo teraz strajkuje wogóle) a z prtzodu może ze 2 razy zaraz po kupieniu i 3.rok już cisza:/ Co to może być?

Ciacho 
Skoda Lover

Wysłany: 04-07-2008, 13:43   
   Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline

etyl77 napisał/a:
a co jeżeli pryskam płynem na przednią szybę a wycieraczki nic?

nie wiem czy dobrze rozumiem ale tak ma być
z tyłu wycieraczka sama sie włącza po "psyknięciu" a z przodu niestety trzeba samemu uruchomić wycieraczki

szymonek 
ĄĄĘĘĘ

Wysłany: 04-07-2008, 14:02   
   Bolid: 1E 187

Ciacho napisał/a:
z tyłu wycieraczka sama sie włącza po "psyknięciu" a z przodu niestety trzeba samemu uruchomić wycieraczki

wyjątkowo dobrze gada :))

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki... cuda zajmują mi trochę więcej czasu... :))

Znakomity 
Nałogowiec

Wysłany: 04-07-2008, 19:48   

Ciacho napisał/a:

Potwierdzam-tak fabryka przewidziała :wink:
Lepiej by było odwrotnie ale cóż-komuś zabrakło oleju w głowie i miliony ludzi na całym świecie muszą się z tym męczyć na codzień :-P

elmo 
Nałogowiec
maruda

Wysłany: 05-07-2008, 07:26   
   Bolid: mobil: 00' S 1.1śpi na gazie

Znakomity napisał/a:
Ciacho napisał/a:

Potwierdzam-tak fabryka przewidziała :wink:
Lepiej by było odwrotnie ale cóż-komuś zabrakło oleju w głowie i miliony ludzi na całym świecie muszą się z tym męczyć na codzień :-P

a ja właśnie wolę najpierw psiknąć odpowiednią ilość płynu a dopiero potem szorować wycieraczkami :cool:

matts84
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2008, 10:56   

Hmmm to mnie zdziwiliście bo u mnie sie włączają :| Może poprzedni właściciel coś tuningował :D

Karola
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2009, 22:33   wycieraczki, spryskiwacze.

czesc wszytskim moze ktos sie orientuje jak to jest wlaczam przednie wycieraczki i czasem mi sie wlaczaja tez tylnie, lub napryskuje na przednia szybe plynu i automatycznie mi sie przednie wlaczaja?

szymonek 
ĄĄĘĘĘ

Wysłany: 06-01-2009, 23:20   

Karola, to znak, że trzeba wymienić opony na zimowe oraz kierunkowskazy na te z białym plastikiem :))

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki... cuda zajmują mi trochę więcej czasu... :))

kulawy3 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 07-01-2009, 17:48   
   Bolid: seicento 1.1 sporting

Witam was, mam pewien problem z przednimi wycieraczkami, raczej z jedna od strony pasażera. Gdy jechałem nagle mi się zatrzymała. Teraz okręca się do o koła i nie chodzi(jest luźna). No i da się ją po prostu wyciągnąć, więc nie wiem czy trzeba cały mechanizm kupić, czy da się ją jakoś domowym sposobem naprawić....

szymonek 
ĄĄĘĘĘ

Wysłany: 07-01-2009, 18:09   

odkręciła Ci się nakrętka przy podszybiu :)

Odpowiedz do tematu