wymiana uszczelki miski olejowej |
Autor |
Wiadomość |
qbaku1988
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 14-10-2012, 21:05 wymiana uszczelki miski olejowej
Bolid: seicento |
|
|
Witam. Zauważyłem kilka dni temu że owa uszczelka jest mokra i troche ubywa oleju. Jaki jest koszt wymiany uszczelki miski olejowej? Taki zakres kosztów, bo nie wiem na co się nastawiać. Czy do 100 zł da się to zrobić w warsztacie, czy może grubsza sprawa z wymiana? |
|
|
|
 |
guzik23
nówka sztuka ;)

Pomógł: 5 razy Wiek: 45 Dołączył: 21 Lut 2011 Posty: 16 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 14-10-2012, 21:22
Bolid: SC 900 |
|
|
Tam nie ma uszczelki tylko silikon. Za stówkę to da się zrobić. Srednio chyba tyle za to biorą bo roboty troche jest. Auto zostawiłbym na dłużej żeby wyschło przed nalaniem oleju a nie każdy mechanik chce trzymać auto pare godzin na warsztacie. |
|
|
|
 |
JaRabbit
Nałogowiec
Pomógł: 31 razy Wiek: 56 Dołączył: 14 Gru 2009 Posty: 262 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-10-2012, 22:23
Bolid: Corolla E12 2,0 D-4D, Konstal 105Na |
|
|
To jeszcze zależy 900 czy 1100? |
_________________ SC 1242+6 speed już nie ma |
|
|
|
 |
qbaku1988
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 15-10-2012, 07:18
Bolid: seicento |
|
|
900 |
|
|
|
 |
Ryba88
Bywalec
Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2012 Posty: 76 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 15-10-2012, 08:19
Bolid: Fiat 600 1,1 2008 |
|
|
W 900 masz uszczelkę, nie silikon. Tydzień temu robiłem taką wymianę. Najpierw wejdź pod auto (kanał, podnośnik warsztatowy) i sprawdź, czy na pewno leci z miski, bo być może masz nieszczelność przy głowicy bądź uszczelniaczu wału, a że olej spływa w dół to wydaje się, że puszcza miska - u mnie tak jest - leci spod głowicy z tyłu pod kolektorem.
Sama wymian uszczelki jest w zasadzie prosta. Spuszczasz olej, wyjmujesz osłonę koła zamachowego - 2xM8 (13), i 1xM6 (10) , potem odkręcasz miskę - XxM6 (10) - nie pamiętam ile ich jest ale sporo - powoli każdą.
Po zdjęciu czyścisz miskę, jakieś zadziory, ostre krawędzie rozszlifowujesz, odtłuszczasz - to samo na bloku. Dalej nowa uszczelka - tylko OEM, nie zamienniki. Możesz dać dobrego !! silikonu na miejsca przy kole zamachowym i pasowym po obu stronach uszczelki, na całość raczej nie ma sensu, poza tym słyszałem, że uszczelka lubi się "wyślizgiwać" na silikonie powodując ogromne nieszczelności.
Zakładasz, przyłapujesz na 2 śruby a potem na kilka przejść - razy dokręcasz. Moment 8-10 Nm, czyli jak by to powiedzieć niedużo - i tego się trzymaj, bo jak mocno dokręcisz to uszczelka sie przetnie i cała robota na marne.
Najlepiej odczekać kilka godzin przed wlaniem oleju. Możesz zrobić jak ja - trochę silikonu na tekturę zaraz po zakończeniu prac i potem po czasie sprawdzasz czy już jest zaschnięty - wtedy wiadomo, że ten na uszczelce tez i można atakować z olejem.
Bez kanału, podnośnika warsztatowego bym się za to nie zabierał, tylko zlecił mechanikowi, ale sprawdzonemu, zaufanemu, bo jak weźmie się za to ktoś komu się spieszy, czy "zrobi na sztukę" to będzie zapewne gorzej niż jest obecnie. |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
Pomógł: 159 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 2476 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 04-12-2012, 12:49
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
Panowie poratujcie,
czy wymiana miski w 1.1 MPI wymusza odpięcie kolektora i obniżenie rury czy da się to zrobić bez ?
zdania na forum są podzielone, w manualu Artur nie obniżał wydechu |
|
 |
michal328i
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-05-2014, 13:47
Bolid: SC 0.9 |
|
|
Dodam jescze tylko że są 2 rodzaje usczelek w 900, takie z rantem tam gdzie są zaokrąglenia do koła pasowego i zamachowego i takie bez ranu z 2 cyckami, które wchodzą w miskę. Ja o tym niewiedziałem i założyłem usczelka bez rantu cycki obciełem ale ona odchodzi przy dokręcaniu i musze jescze raz ją wymienić. W fiacie mi powiedziano że uszczelka jest już nie do dostania? Czy ktoś może zamawiał ostatnio oryginał? Misek także już niemają? Coś mi sie niechce wierzyć w to...
Usczelka z rantem:
http://www.motozbyt.net/c...silnik-900.html
Usczelka bez rantu z 2 cyckami:
http://www.aldar-czesci.p...TO-UNO-900.html
Zdjęcia przykładowe znalezione na szybko w google : https://www.google.pl/sea...Cw&ved=0CAUQ_AU |
|
|
|
 |
|