|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Sprzęgło |
Autor |
Wiadomość |
ernest58
Nałogowiec
Pomógł: 4 razy Wiek: 30 Dołączył: 01 Kwi 2014 Posty: 241 Skąd: Płock
|
Wysłany: 31-08-2015, 13:35 Sprzęgło
Bolid: Seicento 0.9 SPI 39KM, 2002 |
|
|
Dziń dybry.
Ostatnio przez kilka dni robiłem króciutkie trasy (tak jakieś 5 km) i zauważyłem, że po odpaleniu seja coś mi ciągle szumi w kabinie, dosyć głośno. Przedwczoraj przejechałem jednak jakieś 100 km i ten szum ustał i nie ma go do dziś. Dodatkowo po wciśnięciu sprzęgła słychać takie jakby ciche trzaski. To chyba łożysko, ale problemów z ruszaniem nie ma, sprzęgło bierze tak, jak brało, rozłącza też normalnie - przynajmniej ja nie zauważyłem różnicy, więc jeśli jest to minimalna.
Od czasu do czasu (rzadko ale jednak) zacina się też wajcha biegów. Wiecie - parkujecie sobie, duży ruch, za wami już dwóch, trzeba wrzucić wsteczny, a tu zgrzyt i nie chce wejść. Wtedy zazwyczaj wrzucam luz albo jedynkę i próbuję jeszcze raz i wsteczny wchodzi, ale czasami to dłuższa walka. To samo się zdarza z jedynką (zazwyczaj gdy sobie zaplanowałem, że ruszę z piskiem spod świateł ). To z kolei pewnie tarcza, bo skok jest wyregulowany dobrze.
No i tak sobie myślę: robić to od razu czy jeździć i się nie przejmować? A jeśli robić - to samemu czy warsztat? No i ile mamony przygotować? |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Pomógł: 141 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 31-08-2015, 13:38 Re: Sprzęgło
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
ernest58 napisał/a: | Dziń dybry.
Ostatnio przez kilka dni robiłem króciutkie trasy (tak jakieś 5 km) i zauważyłem, że po odpaleniu seja coś mi ciągle szumi w kabinie, dosyć głośno. Przedwczoraj przejechałem jednak jakieś 100 km i ten szum ustał i nie ma go do dziś. Dodatkowo po wciśnięciu sprzęgła słychać takie jakby ciche trzaski. To chyba łożysko, ale problemów z ruszaniem nie ma, sprzęgło bierze tak, jak brało, rozłącza też normalnie - przynajmniej ja nie zauważyłem różnicy, więc jeśli jest to minimalna.
|
TTTM |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
ernest58
Nałogowiec
|
Wysłany: 31-08-2015, 13:41 Re: Sprzęgło
|
|
Że niby ten typ tak ma? Dobrze rozumuję? |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Pomógł: 141 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 31-08-2015, 14:34
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
tak
przynajmniej to szumienie na odpuszczonym sprzęgle, które znika jak je wciśniesz.
Natomiast hałasy przy wciśniętym to faktycznie łożysko oporowe się odzywa |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
pawwel
nówka sztuka ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Sie 2015 Posty: 27 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 31-08-2015, 19:09
Bolid: Seicento Van 1.1 MPI 2004 |
|
|
W 1.1 SPI Punto I miałem łomot przy puszczonym sprzęgle, cichło po wciśnięciu. Przejeździło tak 20 tys km z większymi lub mniejszymi problemami z wrzuceniem biegu, a następnie z hukiem się rozpadło przy okazji niszcząc sprzęgło. Więc sytuacja odwrotna, ale równie groźna. Kiedy czas do mechanika poznasz po tym, że nie możesz coraz częściej wyjąć lub wsadzić biegu, 10km przed końcem musiałem gasić auto by ze wstecznego na jedynkę przejść, w drugą stronę było ok. Oszacuj dobrze swoje szanse, byś zbędnie się nie napchał fury |
|
|
|
 |
ernest58
Nałogowiec
|
Wysłany: 31-08-2015, 21:52
|
|
Dobra, to jeszcze pojeżdżę. |
|
|
|
 |
rotax24 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2015, 22:12
|
|
|
ernest58 napisał/a: | Dobra, to jeszcze pojeżdżę | nie ryzykuj bo nagle urwie się tarcza,przebije obudowę skrzyni po czym przejdzie przez przednią grodź i jak nic obetnie ci głowę
ps.słyszałeś o jeźdźcu bez głowy co pomylił drogę |
|
|
|
 |
ernest58
Nałogowiec
|
Wysłany: 01-09-2015, 00:04
|
|
rotax24 napisał/a: | nie ryzykuj bo nagle urwie się tarcza,przebije obudowę skrzyni po czym przejdzie przez przednią grodź i jak nic obetnie ci głowę |
Spektakularna śmierć, ale chyba każdy sejomaniak chciałby tak zginąć. Jak dojdzie co do czego, chcę być pochowany z honorami w seju i razem z tym sprzęgłem oczywiście Z drugiej strony cały wrzesień wolny, więc pewnie się naprawi...
A o jeźdźcu nie słyszałem... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|