FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obciera przednia sprężyna
Autor Wiadomość
jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 08-02-2016, 19:34   Obciera przednia sprężyna
   Bolid: seicento 899

Witam. Od kilku dni słyszę w kabinie przy skręcaniu że sprężyna lewa przednia obciera o ścianę grodziową przed chwilką sprawdzałem jaki tam jest luz i w pozycji kół na wprost wcisnąłem rozwiniętą stalową taśmę do mierzenia ale z luzem coś około ledwo 1-2 mm. Teraz jaka jest przyczyna ;/
Za bardzo ściśnięta sprężyna :?:
Kiepskiej jakości :?: nawet nie pamiętam nazwy producenta ale Mac-persony KYB.
Komplet z przodu montowałem ze znajomym mechanikiem ale wszystko ułożyło się poprawnie.
Wóz nie był bity z przodu, za to prawa strona zachowuje się wzorowo.Macie jakieś sugestie :?:

marcelmax 
Bywalec

Wysłany: 08-02-2016, 19:37   
   Bolid: Seicento

a podnieś go i luknij czy ci nie pękła u mnie tak było niedawno i szurało lub złe się ułożyła jak dłubałes

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 08-02-2016, 19:45   

Wczoraj i dziś obadałem i nie pękła, na górze leży na swoim miejscu a na dole jej brakuje coś 2 cm. żeby dolegała do oporu.

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 09-02-2016, 09:01   
   Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T

jędrek napisał/a:
Wczoraj i dziś obadałem i nie pękła, na górze leży na swoim miejscu a na dole jej brakuje coś 2 cm. żeby dolegała do oporu.
sprężyna ma być dosunięta do końca. Nie ma prawa odstawać ani dołem ani górą. Górna miska razem z podkładem gumowym mają być równo złożone, też bez przesunięć.
To się wszystko łatwo rozjeżdża przy dokręcaniu poduszki amora i/lub odpuszczaniu ścisków.
Sprawdź jak masz złożone to dziadostwo bo sprężyna w seyu wchodzi tylko w jednym położeniu i nie ma możliwości na obcieranie o cokolwiek.

Adi95 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 09-02-2016, 10:21   
   Bolid: Seicento 1.1

Dodał bym jeszcze, że warto sprawdzić stan górnej miski - czy nie jest pokrzywiona. U mnie to było właśnie powodem obcierania.

sebekle 
Nałogowiec

Wysłany: 09-02-2016, 17:09   
   Bolid: Seicento 900

sprężyna nie strzela przy kręceniu kierownicą? bo może łożysko amora stoi

ir3n3usz 
Nałogowiec

Wysłany: 09-02-2016, 17:10   
   Bolid: SC 1.2 16V LPG

Na bank jest pęknięta i brakuje jednego zwoju.

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 09-02-2016, 18:42   

Teraz też się przypatrzyłem dokładnie i jednak sprężyny są dosunięte do końca tak na górze jak i na dole.Przy odpuszczaniu z ścisków był z nią problem bo co chwila odsuwała się ze swojego miejsca, patrząc od dołu widać że podkładka gumowa leży w misce idealnie przy składaniu nic nie było krzywe,kierownica nie strzela przy skręcaniu a sprężyna ir3n3usz ni cholery nie jest pęknięta.Obieranie jest takie że lakier na sprężynie i konserwację na grodzi wytarło do gołej blachy. Co jeszcze,obcieranie nie występuje po podniesieniu przodu i kręceniu kierownicą. Już sam nie wiem czy sprężyna jest felerna czyli za duża :roll:

sebekle 
Nałogowiec

Wysłany: 09-02-2016, 20:46   
   Bolid: Seicento 900

miska w której siedzi sprężyna na amortyzatorze się nie odkleiła i nie obróciła na nim?

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 09-02-2016, 21:10   

sebekle napisał/a:
miska w której siedzi sprężyna na amortyzatorze się nie odkleiła i nie obróciła na nim?

No właśnie nie obróciła się, obie strony są zmontowane tak samo a jednak lewa strona jest za blisko blachy, trochę głupio inwestować w nowe sprężyny skoro te jeszcze nie wiele przeszły.Najdziwniejsze jest to że przód po wymianie sprężyn i amorów stoi dość wysoko, odległość między górą koła a rantem błotnika to 12 cm. zaś odl. od dołu zderzaka a asfaltem 26 cm. co jak co ale to nie gleba a ciągnik. Tak jest od samej wymiany, te sprężyny coś mi śmierdzą ;/ W sobotę wywalę obie strony i zmontuję wszystko ponownie choćbym miał to robić cały dzień :sciana:
Jeszcze jedno, jakie powinno być oznaczenie sprężyn bo ja mam żółte punkty a wyczytałem że powinny być białe, jak z tym jest do końca :?:

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 10-02-2016, 10:27   

Jeśli całość jest dobrze skręcona, sprężyny są seyowskie to tylko zostaje kwestia amorów. Albo źle wspawane mocowanie pod zwrotnicę (zdarzają się takie buble) albo masz krzywą budę czego wcześniej nie widziałeś.

Cała sprawna kolumna na oryginalnych częściach, dedykowanych do seya nie ma prawa o nic obcierać.

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 13-02-2016, 14:24   

Na dzień dzisiejszy jedno jest pewne że sprężyny które mam teraz są za sztywne i za wysokie.Jak je kupowałem to sprzedawca mówił że są dwa rodzaje sprężyn do sc i cc czyli do sportinga i zwykłe co to znaczy zwykłe :?: a wczoraj słyszę że jest kilka wysokości sprężyn. Zaczynam podejrzewać czy to czasem nie felerne,żeby było ciekawiej to gdy je zakładałem nie zmierzyłem wysokości a teraz nie wiem jakie kupić niższe w sumie i tak nie mam czym ich ścisnąć ;/ No i pytanie, jak w końcu z tym jest :?: jakie mam kupić żeby przód nie był wysoko :?: Jakie Panowie Wy macie sprężynki :?:

Majk-l 
Nałogowiec
Przyjaciel SC.PL

Wysłany: 14-02-2016, 01:29   
   Bolid: Peugeot 406

sprawdz w ktorym miejscu sprezyna obciera i wytnij ten fragment!!!

sory, musialem, mam dzis taki humor

MC Grzechu 
Nałogowiec

Wysłany: 14-02-2016, 03:15   
   Bolid: Seicento 1.2 16v 6speed/Ibiza III 1.4 16v

Sporting miał -20mm względem serii, a zwykła to zwykła... Skoro dół ma luz to masz coś źle poskładane...

Było:
Fiat Punto II 1.9 JTD '00
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
Fiat Grande Punto 1.4 16v '06

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 14-02-2016, 09:42   

jędrek napisał/a:
Na dzień dzisiejszy jedno jest pewne że sprężyny które mam teraz są za sztywne i za wysokie.Jak je kupowałem to sprzedawca mówił że są dwa rodzaje sprężyn do sc i cc czyli do sportinga i zwykłe co to znaczy zwykłe :?: a wczoraj słyszę że jest kilka wysokości sprężyn. Zaczynam podejrzewać czy to czasem nie felerne,żeby było ciekawiej to gdy je zakładałem nie zmierzyłem wysokości a teraz nie wiem jakie kupić niższe w sumie i tak nie mam czym ich ścisnąć ;/ No i pytanie, jak w końcu z tym jest :?: jakie mam kupić żeby przód nie był wysoko :?: Jakie Panowie Wy macie sprężynki :?:
Obojętnie co założysz NIE MA prawa nic obcierać. Nieistotne czy seria zwykła czy sporting, czy obniżające springi tuningowe.
Jeśli ci obciera to masz sprężynę przeznaczoną nie do seya.

Odpowiedz do tematu