FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno motora
Autor Wiadomość
Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 30-09-2011, 20:56   Kupno motora
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

Czy są na forum motocykliści ? Chcę sobie prawko A zrobić bo życie krótkie i trzeba go brać łopatami, potem coś kupić do 6000 pln i troszke pojeździć.

Napaleńcem nie jestem, wiem że można sie zabić, woda sodowa mi nie odbije, kiedyś jeździłem dużo ale na komarkach itp

Mam pytanie, czy utrzymanie takiego motocykla jest kosztowne ? Sprawa ubezpieczenia, najważniejsze - serwisu, tankowanie itp

Będę wdzięczny za sugestie.

TheStig 
Nałogowiec

Wysłany: 30-09-2011, 21:21   
   Bolid: Opel Astra C14NZ + LPG

Toś się obudził z kupnem motocykla pod koniec września :-P

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 30-09-2011, 21:26   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

właśnie dobrze. przez zimę wyczaje ceny, na pewno taniej na jesień \ zimę kupić motor, przygotować go do sezonu tylko chciałem poznać koszty.

a na wiosne zapiszę się na kurs prawka

gandw 
Nałogowiec

Wysłany: 30-09-2011, 22:00   
   Bolid: Seicento 1.1MPI Brush, Scenic II 1.9DCI

No to ja się zgłaszam ;) co do utrzymania motocykla to wszystko zależy od jego rodzaju, im bardziej sportowy i wysilony pojazd tym utrzymanie droższe. Ubezpieczenie b. tanio wychodzi w PZU, ja płaciłem za OC jakieś 200zł. AC raczej nie warto bo kosztuje okolice 10% wartości motocykla. Co do spalania, serwisu to nie piszesz jaki typ motocykla Cie interesuje, ale generalnie konie potrzebują paliwa, czyli im mocniejszy tym więcej pali choć i tu są wyjątki - najlepiej poczytać fora o konkretnym modelu. Generalnie spali tyle co Seicento i w górę, chyba że myślisz o czymś pojemności 125/250 to oczywiście mniej.

Jakiego pokroju motocykla szukasz?

Seicento 0.9i SX [*]

matisb52 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 01-10-2011, 01:10   
   Bolid: Seicento 1.1

Moge Ci kolego polecić motocykl taki jak Yamaha XJ 600 S. Użytkowałem takie coś przez 2 lata, wydaje mi się że idealny jako pierwszy większy motocykl. Spalanie ok 6 l, ubezpieczenie płaciłem w PZU 180 zł bez zniżek. Niby ma tylko 60 km ale da się poszaleć, w trasy jest bardzo wygodny dzięki prostej pozycji za kierownicą a nie lężącej jak w np w ścigaczu, same plusy :-P

automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 01-10-2011, 09:49   Re: Kupno motora
   Bolid: Seicento

Łukasz napisał/a:
Czy są na forum motocykliści ? Chcę sobie prawko A zrobić bo życie krótkie i trzeba go brać łopatami, potem coś kupić do 6000 pln i troszke pojeździć.

Napaleńcem nie jestem, wiem że można sie zabić, woda sodowa mi nie odbije, kiedyś jeździłem dużo ale na komarkach itp

Mam pytanie, czy utrzymanie takiego motocykla jest kosztowne ? Sprawa ubezpieczenia, najważniejsze - serwisu, tankowanie itp

Będę wdzięczny za sugestie.

opłaty OC są około połowę mniejsze niż z seicento oczywiście jeśli kupisz motor do 500-600ccm3, bo wiadomo jak kupisz 1100ccm to będzie to praktycznie taka sama składka OC jak z seicento 1.1 no może ciut niższa bo to motor, poza tym tak jak już koledzy wspominali AC będzie raczej drogie, no chyba że będziesz go parkował w różnych miejscach no to raczej warto mieć też opłacone w przypadku kradzieży się na pewno przyda. Następna sprawa to koszt utrzymania- jak jużkolega napisał im "lepszy" motor tym koszt będzie większy przykładowo jakiś ścigacz będzie o wiele droższy w utrzymaniu od normalnego nakeda 500-setki czy 600-setki, bo wiadomo nowsza konstrukcja bardziej dynamiczny silnik itp. co za tym idzie większe spalanie i koszty utrzymania. Jeśli chodzi o ogólne koszty to na pewno nie będzie to sprawa tania bo trzeba wziąc pod uwagę to że raczej na pewno będzie to motor japoński więc części są niezbyt tanie, no chyba że kupisz bmw, albo jakąś włoską aprilię, moto guzzi lub coś innego posobnego. ale raczej yamaha, kawasaki, suzuki i honda ogólnie dominują. Kolega ma ścigacza CBR-kę i mówi że mu przy normmalnej oszczędnej jeździe do 140km/h spala 6/100km więc resztę sam sobie policz na pewno nie bedzie to spalanie mniejsze tylko większe.... to chyba tyle... a tak od siebie jako pierwszy motor proponuję ci dwa typy : w cenie 6 tys spokojnie powinieneś znależć motor z roku ok. 98-00r. jako piewszy proponuję suzuki gs500e, a jako drugi kawasaki er-5, suzuki będzie tańsze w utrzymaniu, bo jest tego więcej ma ciut tańsze cześci, poza tym lepiej się trzyma drogi, niżej się siedzi, ma bardziej sportową żyłkę, ale też bardziej trzeba go kręcić, kawasaki bierze już od najniższych obrotów ale za to ma mniej sportowe osiągi, poza tym w kawce tylny hamulce jest bębnowy a w suzi tarczówka, a ciekawostką jest to że aby np. świece sobie wymianić w kawasaki er-5 trzeba zdemontowywać bak na paliwo :)) tak więc wybór należy do ciebie.

Ania 
stokrotka

Wysłany: 01-10-2011, 11:57   
   Bolid: Fiat

Łukasz odpisze za tydzień...bardzo przeprasza, ale w tej chwili odpisać nie może.

gandw 
Nałogowiec

Wysłany: 01-10-2011, 13:23   
   Bolid: Seicento 1.1MPI Brush, Scenic II 1.9DCI

Hehe widzę że moderatorzy zamiast zająć się porządkami (szczególnie w działach warsztat i manuale) wolą dawać ostrzeżenia za to co się pisze w Hyde Parku :lol: Śmiech na sali - za ten post też dajcie mi ostrzeżenie od razu w ramach "porządku" na forum.

Seicento 0.9i SX [*]

Zelot 
Nałogowiec

Wysłany: 01-10-2011, 14:06   
   Bolid: Fiat 600 Van 1.2 8V MPI '07

Ja polecam Suzuki GS500E. Sam mam rocznik 1993. Troche musialem jednak przy nim porobic. Pali 4,5-5l/100km przy jezdzie do 6tys obr. Dalem 4k pln.

Verchi 
Nałogowiec

Wysłany: 01-10-2011, 22:49   
   Bolid: SCS 1.4 16V

Nie gadajcie tylko że Łukasz dostał czasowego bana? Popieram zdanie gandwa. Co jak co, ale Łukasz zawsze miał coś sensownego do powiedzenia i nie był świeżaczkiem na forum i karanie go ostrzeżeniami to paranoja. Na forum syf się robi ale co tam :roll: :lol:
Borki 2010 #100
Sypniewo 2011 #100

Najszybszy sej w mieście :D :P

shebo
[Usunięty]

Wysłany: 03-10-2011, 10:55   

Ta, a mod daje ostrzeżenia za nie pisanie na temat w jego wątku w Hyde Parku

paker228 
spamer team
Lokalny Czepiacz

Wysłany: 03-10-2011, 10:59   
   Bolid: 1.1 MPI

shebo napisał/a:
Ta, a mod daje ostrzeżenia za nie pisanie na temat w jego wątku w Hyde Parku

coś mi się wydaje że to nie za swój temat w hyde`u, ale za pewne posty w temacie "co zrobiłeś dla swojego autka"

posty, które już są pousuwane.

Verchi masz rację, Łukasz zawsze coś niegłupiego potarfił napisać.

ale zawsze znajdą się mądrzejsi od nas.

Sejwel 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-10-2011, 16:44   
   Bolid: Seicento Van

Od 2 lat jeżdżę Suzuki GS500e. Spalanie zależnie od trybu jazdy ale przeciętnie do 5l się mieszczę. Jest łatwy w prowadzeniu i tani w utrzymaniu. Powoli przymierzam się do większego moto więc jak będziesz zainteresowany kupnem to możemy się dogadać.

Ania 
stokrotka

Wysłany: 09-10-2011, 15:01   
   Bolid: Fiat

gandw, ja byłam i jestem niewinna :oops: :oops: :oops:

A do warsztatu zaglądam :)

rudiov 
Nałogowiec
POlski osioł

Wysłany: 09-10-2011, 21:12   
   Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6

Kolego Łukasz - sam się kiedyś biłem z myślami o prawku kat A - rozsądek jednak zwyciężył i niestety/stety go nadal nie posiadam. Musisz brać pod uwagę, że nie jesteś sam na drodze i niezależnie :
a)czyja wina
b)jaka prędkość
c)stan drogi
d)pogoda
ZAWSZE jesteś poszkodowany/potrzaskany/zmasakrowany/martwy w przypadku zdarzenia drogowego. (przykład wypadek Jarka) .Ja polecam osobiście jednak bezpieczną namiastkę moto czyli cabrio/targa/roadster.

Gdybyś nadal planował kupno motocykla to wybór skierowałbym na:
- średniej pojemności maksi skutery takie jak
http://otomoto.pl/aprilia...0-M2557987.html
http://otomoto.pl/yamaha-...y-M2869314.html
- GSX-F "jajo" 600
http://moto.allegro.pl/su...1861740915.html
- Zipp nitro
http://moto.allegro.pl/zi...1859363569.html

Niestety na hobbystyczną fajną maszynę trzeba 10-13tyś zł

Pzdr

Odpowiedz do tematu