FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy warto samemu za to się zabrać??
Autor Wiadomość
Tomek87 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-08-2011, 15:58   czy warto samemu za to się zabrać??
   Bolid: seicento

Witam, ostatnio miałem niestety drobną stłuczkę uszkodzone zostały maska, zderzak przedni, reflektor lewy błotnik lewy oraz leciuteńko skrzywione wzmocnienie przednie i zastanawiam się nad własnoręczną wymianą tych części dlatego że chciałbym oszczędzić na kosztach naprawy (nie chce klepać i malować tylko zamienić na dobre używane części). Moje pytanko brzmi czy taki domorosły mechanik poradzi sobie z wymianą tych części? tzn zderzak i reflektor wiem że tu dam radę ale nie wiem jak z błotnikiem i ewentualnie tym wzmocnieniem przednim (chodzi o tą listwę pod zderzakiem) czy trzeba jakiś specjalnych umiejętności czy narzędzi do ich wymiany? Proszę o pomoc szczególnie osób które miały do czynienia z takimi naprawami, pozdrawiam i dziękuje za ewentualną pomoc.

AdaMs 
Nałogowiec
Przyjaciel klubu

Wysłany: 11-08-2011, 16:02   
   Bolid: Czarny Misiek

Miałem podobną sytuację, lecz ja oddałem do blacharza bo zima była :P

Ogólnie wszystko dasz rade sam, nawet przed pas dasz rade wyciągnąć (przypinasz do drzewa i lekko na wstecznym wyciągasz). Przy odkręcaniu błotnika pewnie Ci się śruby pourywają... Trzeba wiercić.

Byle się nie spieszyć ;) No i załatw sobie kogoś do pomocy (np. przy montażu maski) :)

Blog Fiat Panda lub forum Fiat 500X

macher 
Moderator

Wysłany: 11-08-2011, 19:31   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

A czemu miałbyś sobie nie poradzić? Na szczęście seicento jest jak klocki lego. Nie musisz spawać błotników do karoserii a podaż części zamiennych na szrotach ogromna i pod kolor dostaniesz tak że nawet z lakiernikiem się nie spotkasz. Jak już będziesz wymieniał przedni zderzak to możesz rozejrzeć się za tylnym też pod kolor karoserii . Zrobisz bardziej wypasionego bolida bo zaoszczędzisz na mechaniku przecież

Tomek87 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-08-2011, 22:53   
   Bolid: seicento

przedni pas właściwie chyba nie trzeba go ruszać to tylko kosmetyczne wgięcie wiec będę kombinował jak tylko skompletuje części:) pytałem bo byłem ciekaw a nie chciałem nic ruszać przed wizytą rzeczoznawcy:) dziękuje za wskazówki o pomoc pozdrawiam

Danielek 
Nałogowiec

Wysłany: 11-08-2011, 23:03   
   Bolid: Toledo 1.8 20V

Jesli belka pod zderzakiem jest tylko delikatnie uszkodzona to mozesz sprobowac zarzucic zderzak bez wymieniania jej,byc moze nie bedzie prezyc.
Natomist jesli trzeba bedzie to koszt jest napewno nie duzy. Wrzuc jakies foto jak wyglada twoj sejak po crash tescie :-P

tomek691 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 02-12-2012, 17:49   
   Bolid: Turbo 900

Witam Panowie

Mam podobna sytuację, tylko że u mnie jest ciut gorzej. Przedni pas poszedł do komory silnika trochę i strasznie "rzępoli", śmierdzi jak odpaliłem. Jest troche ciemno, ale tyle ile mogłem latarą i wczoraj pod koniec dnia to zobaczyłem. Cofnęła sie troche chłodnica i prawdopodobnie ta rolka od alternatora obciera o wiatrak od chłodnicy, także nie bede go chyba palił dopóki nie porozbieram i naprostuje.
Stąd moje pytanie, opłaca sie z tym do blacharze jechać?
Błotniki całe
Pas przedni najgorzej bo przy^&*#łem w haka ;/
Chłodnica cała, tylko dostała trochę tak jakby w zęby i się cofnęła do tyłu, co wprawiło ją w konflikt z podzespołami paska i alternatora. Coś tam śmierdzi, tylko nie wiem jeszcze gdzie i co.
Zderzak do wymiany.
Lampa prawa do wymiany

Jak się zdejmuje ten przedni pas i czy dużo z tym roboty. Bo myślę, żeby go całkowicie wymienić, nie bawić się w wyciąganie. Co mi radzicie ?
Doceńcie to że potrafię szukać i nie zakładam tego samego tematu po raz 37 :wink:
a docenieniem będzie dla mnie kilka dobrych rad na temat ww zabiegów
pozdrawiam

Wuniek 
Nałogowiec
Dispatcher

Wysłany: 04-12-2012, 19:27   
   Bolid: SC 1.2MPi 6speed

:) kotlet odgrzany

wiec tak pas przedni w SC jest zgrzewany jeżeli masz od kogo pożyczyć spawarkę to wszystko sam zrobisz

do rozwiercania zgrzewów są specjalne wiertla i o ile nie jesteś w tym wycieńczony proponuje użyć właśnie takich ( generalnie chodzi o nie przewiercenie 2 blachy na wylot) :

pas przedni jest do kupienia za ok 150-300 zależy czy nowy oryginalny itp:

Najwięcej problemów jest zawsze z odkręceniem zderzaka od błotników no tam się śruby urywają, potem jest jeszcze jedna śruba na śrubokręt gwiazdkowy za drwami o ona raczej tez po dobroci nie puści.

Sa 2 typy pasów przednich różnią się mocowaniem chłodnicy są wersje SPi (w tym 900) i MPi co za tym idzie 2 wersje chłodnicy i wentylatorów (w MPi wiatrak załącza komputer w SPi termolawcznik w chłodnicy)

Wymiana polówki pasa przedniego wbrew pozorom nie będzie prostsza od wymiany całości.

Przy wymianie błotników pasa maski i zderzaka jednak przydaje się troszkę doświadczenia żeby to ładnie spasować.

Moja rada to jeżeli masz jakiegoś zaprzyjaźnionego mechanika/blacharza dogadaj się z nim ze przygotujesz auto do remontu i przyjedz do niego z już zdjętym pasem przednim i starymi gratami, samo spawanie nie zajmie mu dużo czasu potem z twoja pomocą spasujecie nowe elementy a ty się zajmiesz wykończeniem czyli montaż chłodnicy zakoli itp.

Scuderi Split Cycle Engine

saper94 
spamer team
motórzysta

Wysłany: 04-12-2012, 19:39   
   Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0

Wuniek, te gwiazdki to torx się nazywają :))

Podczas odkręcania zderzaka radzę wyjąć kierunek najpierw i popsikać końcówki torxów WD-40 (za kierunkiem jest małe dojście), a najlepiej jeszcze małą szczoteczką stalową przejechać - o ile taką posiadasz (która tam dotrze) ;)

Z jednej strony tak zrobiłem i pięknie puściło po 10 latach w ciągu których nie był ten element ruszany :D
Z drugiej myślałem że bez tego się obędzie i w końcu zerwałem obydwa torxy i trzeba było zdejmować błotnik i rozwiercać ,bo inaczej cholerstwa się już nie wykręci...

Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911

Wuniek 
Nałogowiec
Dispatcher

Wysłany: 04-12-2012, 22:29   
   Bolid: SC 1.2MPi 6speed

saper94 napisał/a:

ta w sumie tak skrót myślowy :) chodziło mi przy odkręceniu błotnika o ta śrubkę która jest na słupku

Scuderi Split Cycle Engine

saper94 
spamer team
motórzysta

Wysłany: 05-12-2012, 19:18   
   Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0

Wuniek napisał/a:
saper94 napisał/a:

ta w sumie tak skrót myślowy :) chodziło mi przy odkręceniu błotnika o ta śrubkę która jest na słupku

Ja na słupku mam na klucz 10 :D
Byłem zmuszony odkręcić błotnik po zerwaniu torxów od zderzaka... kilka godzin prób wykręcania i nic... w końcu rozwiercenie i wyciąganie resztek śróby :D masakra jakaś :D
Już mocniejsze śróbki w zabawkach są od tych torxów :D

Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911

Odpowiedz do tematu