|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Automat w seju |
Autor |
Wiadomość |
Ryba88
Bywalec
|
Wysłany: 17-02-2013, 22:55 Automat w seju
Bolid: Fiat 600 1,1 2008 |
|
|
Temat ma formę luźnej dyskusji, nie zamierzam robić nic takiego.
Jak w temacie. Mam drugie auto z automatyczną skrzynią biegów i jazda jest dużo wygodniejsza. Niestety to srajczentem jeżdżę na codzień, a tamtym od święta. Wiem, że w seiku nie było (na pewno !?) typowej automatycznej skrzyni biegów, jedynie automatyczne sprzęgło, ale to niewiele zmienia bo lewarkiem i tak trzeba machać.
Zastanawiałem się przez chwilę z czego można by wsadzić taka skrzynię ? Widziałem, ze występują 2 rodzaje skrzyń - Selespeed czyli manualna, ale zautomatyzowana - są siłowniki, które działają za nas wybierakiem. Druga to Speedgear - w pełni automatyczna. Występowały w punto 2 z silnikami 1,2 16V czyli w teorii standardowy swap na 1,2 ... ciekawe jak w praktyce.
Wikipedia pokazuje także, że w Punto I była skrzynia bezstopniowa (CVT), niestety nic więcej nie dowiedziałem się na ten temat po krótkich poszukiwaniach. Ciekawe z jakim silnikiem była spięta !?
zostaje jeszcze Panda I Selecta z bezstopniową skrzynią biegów CVT podczepioną do silnika 1,1, ale to bardzo ciężki temat do zdobycia - myślę, że praktycznie niemożliwy !
Ostatni pomysł to podczepienie automatu z jakiegoś starszego wozu, nawet do 900 za pomocą flanszy - tak jak ze skrzynią malucha łączą 900; 1,1; 1,2 itp. Starsze skrzynie mają to do siebie, że do sterowania nimi potrzeba 2 linek - 1 od przełączania biegów, 2 od kickdowna. Mam nawet jedną taką u siebie, ale montowana jest z prawej strony, a silnik z którym współpracowała kręcił się w przeciwną stronę jak fiatowski (Honda), czyli pomimo starań nic by z tego nie było ! |
|
|
|
 |
JaRabbit
Nałogowiec
|
Wysłany: 18-02-2013, 18:17
Bolid: Corolla E12 2,0 D-4D, Konstal 105Na |
|
|
Tico było też w automacie. |
_________________ SC 1242+6 speed już nie ma |
|
|
|
 |
macher
Moderator
|
Wysłany: 18-02-2013, 18:31
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Z mniejszych to na pewno stilo. I fiat 500 jakbyś wyrwał powypadkową ale niewiadoma wielka.Tylko do nich motor 900 to za słaby . Na alle... jest jedna od suzuki swifta 1.0 . Ta pewnie by dała radę. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|